Sarka4444 |
|
(7.8.2014 21:18:51) Děláte někdo domácí bazalkové pesto? Jak dlouho skladujete? Našla jsem na netu že v pohodě až dva měsíce, teď jsem našla video s Italem a říká tři, čtyři dny...
|
Jarmilka. |
|
(7.8.2014 21:28:42) Buchli, ton musíš koupit celou igelitku bazalky a 100 g pinií, muhehe, dnes vyrobeno další přespůlkilo, muhehe
|
Jarmilka. |
|
(7.8.2014 21:33:39) Buchli, ne, že bych se nepokoušela sežrat toho půl kila, ale ... pinie mají u nás na trhu, 100 g za 80 Kč, nejlevnější to není. Ale to ani kvalitní řecký olivový olej a parmazán. Tím spíš si to šetřím a používám umírněně. (Rozuměj kýbl špaget a hora pesta, hehe.)
|
Jarmilka. |
|
(7.8.2014 21:34:31) Jinak pinie lze objednat po netu ;-) bez,nich to prostě není ono...
|
angrešt |
|
(7.8.2014 21:36:07) Mně z mandlí chutná moc A z makadamových oříšků taky. Pinií přes net nebo na trhu bych se bála. Představa, že bych až na měsíc mohla ztratit chuť, je pro mě otřesná.
|
Puma |
|
(7.8.2014 21:40:02) Taky ti hořkne?
|
angrešt |
|
(7.8.2014 21:42:00) Nehořkne, protože zatím jsem měla kliku a kontqaminované pinie jsem neměla.
|
Puma |
|
(7.8.2014 21:46:57) Myslela jsem, že je to díky nějakým silicím, plus moje případná citlivost. Můžeš o tom ještě něco napsat?
|
angrešt |
|
(7.8.2014 21:53:24) Najdeš pod "pine nut syndrom" či "pine mouth syndrom". Česky je něco tady http://www.vitalia.cz/clanky/piniove-orisky/ - tam ale nepíšou, že ty pinie, které to způsobují, jsou dosti pravděpodobně z trošku jiného druhu borovic, které rosotu v Asii, a že se to jimi pajcuje. nevím, zda tohle bylo potvrzeno nebo vyvráceno, už se ty chuťové změny dějí lidem řádku let a mechanismus není uspokojivě vysvětlen.
Nakonec to naštěstí vždy odezní, ale může to trvat až měsíc. Poškození zdraví u toho žádné pozorováno nebylo, jen ten chuťový vjem.
|
Puma |
|
(7.8.2014 21:56:05) Díky, to jsem netušila.
|
angrešt |
|
(7.8.2014 22:01:28) Aspoň víš, že vada není na Tvé straně jazyka Hlavně kvůli tomu používám převážně ty mandle (jsme teda omezená na mandle, protože jsem alergická na některé jiné ořechy, tak nemám moc velký manipulační prostor), ale pesta jsou výborná e všech možných druhů ořechů, každé mají svoje. Jako je fakt, že ta piniová lehká pryskyřičnost pestu dodává extra šmrnc, ale..no, tak se tam dá přidat troška smrkového jehličí a je to v cajku
|
Jarmilka. |
|
(7.8.2014 22:02:40) Hustý!!!
|
|
Sarka4444 |
|
(7.8.2014 22:05:21) Jak smrkového jehličí? můžu normálně utrhnout na zahradě trochu jehličí ze stříbrného smrku a přidat do pesta?
|
angrešt |
|
(7.8.2014 22:08:47) No, stříbrný má jehličí hodně tuhé, lepší je smrk obecný, takové ty letošní koncové jehličky. Nejlíp na jaře, kdy jsou ještě měkoučké, teď v létě už jsou tužší a musí se to důkladněji rozmělnit.
Smrkové jehličí používám do různých věcí, hlavně do smrkové majonézy, ale třeba i do paštik, na jaře se z toho dá dělat čaj (jehličí má opravdu hodně vit. C:..)
|
Sarka4444 |
|
(7.8.2014 22:10:05) Máme i nestříbrný, zkusím to
|
angrešt |
|
(7.8.2014 22:11:15) Tak hlavně aby to byl smrk :) A ne modřín nebo dokonce tis, aby to nebylo poslední pesto v životě
|
Sarka4444 |
|
(7.8.2014 22:15:33) Na tyhle dva bych musela k sousedům, to nemáme.
|
|
Puma |
|
(7.8.2014 22:42:39) Proč modřín, je snad taky jedovatej?
|
angrešt |
|
(7.8.2014 22:49:49) Jo, modřín je jedovatej. Ne samozřejmě tolik jako tis, ale dost na to, aby nebylo záhodno ho jíst.
|
|
Puma |
|
(7.8.2014 22:50:28) Jinak jsi pro mne úkaz. Koukala jsem do tématu o hovězí pečeni a ty tam jen tak od boku střílíš úpony iliopsoasu u krávy a další. A podobný kousky děláš furt!
|
Jarmilka. |
|
(7.8.2014 23:26:22) Alfo, Angrešt není úkaz, ale poklad :)))
|
|
|
|
|
|
Jarmilka. |
|
(7.8.2014 22:40:22) Smrkovou majonézu?? Wow.
|
angrešt |
|
(7.8.2014 22:49:13) Jasně, loni v Apetitu byl můj recept na jehněčí se smrkovou majonézou A Monty ho prý vyzkoušela
|
Puma |
|
(7.8.2014 22:52:52) Mně chutná čaj, ale teď jsem trochu v šoku, protože být po ruce modřín, fouknu ho tam taky.
|
|
Jarmilka. |
|
(7.8.2014 23:24:51) Angrešte, prosím neposlala bys mi třeba mailmo recept? Děkuji.
|
|
|
|
Puma |
|
(7.8.2014 22:41:38) Tak tys to myslela vážně!
|
angrešt |
|
(7.8.2014 22:49:25) Ono to vypadalo nevážně?
|
|
|
|
|
|
|
Jarmilka. |
|
(7.8.2014 22:01:47) Andrešte, nevíš, kde sehnat ty, po kterých ztratíš chuť?
|
angrešt |
|
(7.8.2014 22:03:59) Měl je ten Ensa. A měli je prý i v Diana oříškách. Ale já je zatím nesháněla
|
Jarmilka. |
|
(8.8.2014 8:06:46)
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarmilka. |
|
(7.8.2014 22:00:14) Na trhu, kde kuouju, mají oříšky dobré, čerstvé, i sušené ovoce, bála bych se spíš ze supermarketu. Přes Net jsem ještě oříšky neobjednávala, tak nevím. Jestli na měsíc ztratím chuť, bude to sice smutné, ale měla bych ji ztratit aspoň na rok, říká moje osobní váha. Z mandlí mi nejede, ale ty makadamové oříšky zní zajímavě, zkusím příště!
|
angrešt |
|
(7.8.2014 22:03:17) Nojo, jenže ty vlastní chutí netestuješ recepty, které následně zadávaš do "velkovýroby" jídelen. pro mě je chuť pracovní nástroj
pinie jsem se v poslední době odvážila koupit jen v marks spenceru a byly ok. Ze supermarketu bych se taky bála o chuť, enní to dlouho, co stahovali zrovna supermarketové Ensa kvůli tomu narušení chuti.
|
Jarmilka. |
|
(8.8.2014 8:08:26) Nojo, Angrešte! To bys skončila jako ve filmu Křidýlko nebo stehýnko!!!
|
|
|
|
|
Puma |
|
(7.8.2014 21:37:59) Já mám po piniích i týden nesnesitelně hořko v puse. A přitom mi tak chutnají. :(
|
angrešt |
|
(7.8.2014 21:41:09) TAk to taky asi bude kontaminace těmi asijskými, toho se právě bojím a proto pinie jím minimálně a kupuju momentálně když už, tak jen velmi drahé, chuť je pro mě strašně důležitý smysl, občas i trochu pracovně, a nemůžu si ho jen tak odstřelit
|
|
|
|
|
|
|