Winky | •
|
(19.12.2013 2:16:40) co jsem jedla vege poslední dobou tak mi chutnal takový ten arabský chleba s hummusem (jako předkrm), zelenina v omáčce (připadalo mi to jako lečo, ale nebylo to ani moc kyselé, spíš trošku chilli, název teda nevím) a k tomu polenta (byly to jakoby opečené trojhránky, vypadalo to moc pěkně), thajské žluté a zelené curry (tam sice maso je ale být tam ani nemusí, kupodivu jsou tam brambory, to mě překvapilo). Pak smažená rýže s různými zelenými zeleninami (fazolky, hrášky, asi pórek nebo nějaká ta jarní cibulka a něco naklíčeného, nejspíš soja), trošku šmrnclé sojovou omáčkou (bylo to čínské takže dost olejnaté, oni to tu tak dělají, já to doma nezvládnu nalít takového oleje na pánev, mám blok :-D i když pak mi to hotové chutná). Jo a ještě mi chutná to bílé čínské zelí osmahnuté na oleji ve woku s česnekem, troškou cukru, trochou sojovky a trochou vody.... Na té čínské kuchyni mi nejvíc vyhovuje to servírování - vše je v mísách na stole a člověk ochutnává v libovolném pořadí a množství . A korejská obdoba sushi se jmenuje kimpap a je to bez masa, jen zelenina a vaječná omeleta zabalená v rýži a v řase, podává se se sojovkou a wasabi.
Jo a co jsem dělala doma - zapečené žampiony - vyříznout nožičku aby se z hlavičky stala jakoby mistička, naplnit česnekovo-bylinkovým máslem a sýrem a troškou jemně nastrouhané zeleniny (malinko celeru a nějaké zelené natě), navrch sýr a zapéct. Brambory mi chutnají v jakékoli úpravě, teď jsem taky dělala zapečené se smetanou, syrové brambory nakrájet na hodně tenoulinké plátky (fakt milimetr, max dva), vyskládat do máslem vymazané formy (mám varné sklo) pořádnou vrstvu, u toho prosolovat a prokládat česnekem, pak zalít smetanou, udělat tomu pokličku z alobalu a dát zapéct na hodinku - před krájením chvilku počkat ať to ztuhne - na řezu to vypadá hezky a na chuť luxusní bašta.
|
|