| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Bílek v nepečeném cukroví

 Celkem 28 názorů.
 Liškodlak 


Téma: Bílek v nepečeném cukroví 

(15.12.2013 9:09:20)
Zkušené kuchařky, prosím, poraďte.
Budu dělat cukroví pro větší množství dětí i dospělých, vybrala jsem a nakoupila ingredience na nepečené myšky z mimibazaru. Teď ale dumám, zda neohrozím ty davy lidí salmonelózou (měla ji má sestra po olíznutí těsta na bábovku), když je tam syrový bílek. Úplně to vidím, jak mě natáčí televize Nova, že jsem způsobila hromadnou epidemii~e~
Nešel by ten bílek nějak nahradit? Co se stane, když ho tam prostě nedám? Moc vám všem děkuji za názor.
 Liškodlak 


Re: Bílek v nepečeném cukroví? 

(15.12.2013 9:10:40)
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=120878
 Marťa 
  • 

Re: Bílek v nepečeném cukroví? 

(15.12.2013 10:11:33)
"A MÍSTO OCÁSKU PŮLKU PÁRÁTKA ČPIČKOU VEN.:-))
DĚTEM MOOOOOC CHUTNÁ, ALE I DOPĚLÍM:-)))"

tak hlavně čpičkou ven ~t~~t~~t~ už toto tě mělo odradit, když ne ten cukr a bílek ~t~
 angrešt 


Re: Bílek v nepečeném cukroví? 

(15.12.2013 10:14:30)
Hele, tam jsem ani nedošla ~t~ No když čpičkou, tak čpičkou. To je fakt slušnej děťohub ~t~
 Marťa 
  • 

Re: Bílek v nepečeném cukroví? 

(15.12.2013 10:17:21)
to je totiž tak, že když to dáš Čpičkou ven, tak chutná i dospělÍm ~t~~t~
 Liškodlak 


Re: Bílek v nepečeném cukroví? 

(15.12.2013 10:38:22)
dopělím
 Liškodlak 


Re: Bílek v nepečeném cukroví? 

(15.12.2013 10:14:50)
~b~
 HelenaPa 


Re: Bílek v nepečeném cukroví? 

(15.12.2013 9:34:20)
Děláme už léta nepečené cukroví s bílkem, nebo perníky zdobené bílkovou polevou a nikdo z toho nikdy nic neměl.
 angrešt 


Re: Bílek v nepečeném cukroví? 

(15.12.2013 9:39:04)
Samozřejmě, že syrové vejce představuje riziko salmonelózy. Z kupovaných vajec je riziko výrazně menší než z domácích, ale nulové pochopitelně není ani tak.

Nevím, co je myšleno hormadnou akcí, ale určitě byhc nic takového nedělala na nějaké besídky nebo tak, třeba pro děti ze školky.

V takovýhle hmotičkách můžeš bílek nahradit měkkým máslem, je tam jen kvůli soudržnosti. Ale hlavně celé tohle je taková mizerná náhražka marcipánových myšek, takže byhc je udělala rovnou z toho marcipánu, který je soudržný sám o sobě díky emulzi mandlového oleje.
 angrešt 


Re: Bílek v nepečeném cukroví? 

(15.12.2013 9:43:52)
A teda, autorem receptu může být opravdu leda osoba s mozkem velikosti bosenské švestky. Hlavně, že tam dá sunar "pro děti". Aaachjo, lidská blbost je nekonečná.

Syrové vejce se pochopitelně používá a dospělí většinou maličkou eventuální kontaminaci salmonelami i unesou, salmonely jsou sice silne virulentní, ale na druhou stranu málo odolné vůči kyselému prostředí, takže dospělý má šanci je v žaludku zlikvidovat. Ale dětem by syrové vejce, tím spíš bílek (žloutek je rizikový o něco méně) rozhodně dáváno být nemělo.
Dají se dělat určité kejkle s tou kyselostí, ale jen u žloutku, jelikož bílek by se při tak nízkém pH srazil.
 angrešt 


Re: Bílek v nepečeném cukroví? 

(15.12.2013 9:52:18)
Mimochodem, to kyselé prostředí se využívá i u klasické polevy na perníčky, ten citron tam salmonely částečně ničí. Pak je "doničí" úplné vyschnutí polevy. Ale samozřejmě čerstvá poleva je ještě riziková.
 Liškodlak 


Re: Bílek v nepečeném cukroví? 

(15.12.2013 9:44:26)
Díky, Angrešt, jsi pro mě absolutní autorita. Já jsem ráda, že jsem to vymyslela a nakoupila, už z toho nechci uhnout, marcipán by asi vyšel mnohem dráž. Vejce mám domácí, ale nemohu nic riskovat. Když tam ten bílek prostě nedám, tak se evidentně nestane vůbec nic, chápu to dobře, že?
 angrešt 


Re: Bílek v nepečeném cukroví? 

(15.12.2013 9:47:14)
Vejce domácí tam nedávej stoprocentně, to je riziko opravdu dost veliké.
Když ho tam nedáš, tak se to bude víc drobit, tak prostě přidáš másla (taky můžeš použít místo másla trošku Salka) tak, aby se s tím dalo pracovat.
 Stará Misule 


Re: Bílek v nepečeném cukroví? 

(15.12.2013 9:46:53)
Asi bych to neriskovala,treba my zjistili az v sesti letech dcery,ze je alergicka na syrovej bilek,kdyz vyklepavala syrove vajicko.(pokus zloutek a skorapka byl negativni).Uplne se ji osypala ruka,svedila a to do par vterin od kontaktu.
Nevim,co by to udelalo pri snedeni.Varenej ji nevadi.
 angrešt 


Re: Bílek v nepečeném cukroví? 

(15.12.2013 9:48:17)
To je docela časté, i když častější u rostlinných než živočišných antigenů. Teplem se mění struktura bílkovin a příslušný anitgen se může strukturně změnit tak, že už není imunitními buňkami rozpoznáván.
 Jája 
  • 

Re: Bílek v nepečeném cukroví? 

(15.12.2013 9:53:03)
Bílek je tam pro soudržnost, ale mně na tom receptu vadí jiná věc, a to je šílené množství cukru!!!! Nevadí mi tzv. sunarový marcipán, protože pravý marcipán je drahý a ne každému chutná, ale i recepty na sunarový marcipán jsou lidštější. To, co chceš dělat, je prostě ochucený a vytvarovaný cukr.
Jestli to chceš dělat, udělej toto:
200 g moučkového cukru, 200 g sušeného mléka (polotučné), 30 g másla, lžíce medu, pár kapek mandlového (nebo třeba i vanilkového) aroma, vanilkový cukr a voda dle potřeby (cca 1-3 lžíce, přidávat fakt po kapkách).
Není to tak sladké a výborně se s tím modeluje, mám to vyzkoušené i z kursů na modelování marcipánu (taky mi trvalo, než jsem to vychytala!)
 angrešt 


Re: Bílek v nepečeném cukroví? 

(15.12.2013 10:06:56)
Ano, cukru je tam spousta. Protože cukr je holt nejlevnější z příslušných přísad. Tvůj recept je určitě sympatičtější. Ale marcipán je )pokud je poctivý s vysokým obsahem mandlí) zdravý, mandle jsou velmi výživově hodnotné.
 Jája 
  • 

Re: Bílek v nepečeném cukroví? 

(15.12.2013 10:46:47)
Angrešte, máš pravdu. Ještě jsem chtěla podotknout, že pravý marcipán bývá někdy trošku nahořklý a někomu ta chuť prostě nesedí. Proto beru na milost i sunarový marcipán, i když cena sušeného mléka je dost vysoká, takže moje verze taky tak levná není.

PS: Tvoje knížka je prima!
 Jahala. 


Re: Bílek v nepečeném cukroví? 

(15.12.2013 11:05:05)
Pravý je nahořklý diky hořké mandly která se tam dává, kdys ho uděláš jen ze sladkých hořký nebude
 angrešt 


Re: Bílek v nepečeném cukroví? 

(15.12.2013 11:45:40)
Obvykle se do něj pár hořkých mandlí dává, ale nemusí tam být.

Jsem moc ráda, že se knížka líbí ~:-D
Dokonce mi včera přišlo z mezinárodní soutěže, kam jsem kuchařku přihlásila, že v prvním kole na národní úrovni vyhrála jednu kategorii za Českou republiku~:-D Tak snad se bude líbit i dalším.
 vertigo 


Re: Bílek v nepečeném cukroví? 

(15.12.2013 23:23:31)
Už ji mám objednanou od Ježíška! ~;)
 Liškodlak 


Re: Bílek v nepečeném cukroví? 

(15.12.2013 10:16:45)
Díky, Jájo, píšu si!
 x x 


Re: Bílek v nepečeném cukroví? 

(15.12.2013 11:33:58)
No umatlat dětem něce se syrovým bílkem, to chce hodně velkou dávku odvahy (či blbosti). Syrová vejce nepoužívám. Nikdy a do ničeho.
 Liškodlak 


Re: Bílek v nepečeném cukroví? 

(15.12.2013 11:51:29)
Néééééé, nedám to tam!!!!
Já byla zprvu nadšená roztomilostí myšek a koupila jsem sušený mlíko a plátky mandlí, ale až teď jsem se na ten recept pořádně koukla a jsem ráda, že jste mi tu potvrdily, co jsem si myslela.
Totiž od té doby, co s moji ségrou zmítala salmonelóza, naše rodina je na syrový vejce dost vysazená, ale vím, že kde kdo to běžně používá, tak jsem si říkala, jestli třeba nehysterčíme až příliš.
 x x 


Re: Bílek v nepečeném cukroví? 

(15.12.2013 12:15:26)
No můj chlap měl salmonelu z pizzy, kde bylo rozkleplé vejce a nebylo úplně dodělané. Od té doby si fakt dávám majzla. Možná jsem paranoidní, ale 5 let jsme neměli doma nikdo průjem.
 Jája 
  • 

Re: Bílek v nepečeném cukroví? 

(15.12.2013 12:43:13)
Liško, nedělej ani uši z mandlí. Nevím, kolik na to máš času a jak chceš mít myšky velké. Mně se příčí dělat ty myši ze samotné hmoty, přece jen je to energetická bomba. Když dělám myšky, dělám to tak, že ze čtverečků čokolády na vaření nakrájím obdélníčky, zabalím je do lineckého těsta (někdy teda dávám těsto s pudinkovými prášky, najde se taky pod názvem "strojkové" nebo pudinkové rohlíčky nebo na ježky), vytvaruju ježky a upeču. Peču na 180 st., protože ta čokoláda pak má polotuhou konzistenci, při nižší teplotě zůstane tvrdá. No, a ty upečené myšky jak hmotou obalím. Na oči ťupnu kousek hmoty, obarvené do modra nebo kakaem do hněda, a uši dělám tak, že kousek hmoty obarvím na růžovo a stisknu dohromady s bílou. Pak je ucho uvnitř růžové a zvenku bílé a vypadá to moc efektně. Když jsem to dělala posledně, byly teda uši moc velké a já je pak kupírovala nůžkama, ale myši sklidily obrovské ovace. byly na obdélníkové podložce z perníku, nabarveném nazeleno (právě aby vynikla bílá myš).
 Liškodlak 


Re: Bílek v nepečeném cukroví? 

(15.12.2013 13:51:27)
Jájo, díky za tipy. Já jsem u plotny taková málo kreativní, ale dám si poradit :-)
 Jája 
  • 

Re: Bílek v nepečeném cukroví? 

(15.12.2013 19:30:14)
Liško, neboj, až ti bude přes 50 a budeš mít hodně zkušeností, budeš na tom stejně. Já taky nejsem moc kreativní, ale občas mne něco napadne a občas se nechám inspirovat od jiných. Na Mimibarazu ve fotkách toho je, tam je hodně šikovných ženských, každá něco udělá, pak to nafotí a předávají svůj um i nápad dál (ale musíš z toho vyfiltrovat naprosté blbiny, které tam taky jsou).

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.