Jája s čápátkem |
|
(23.9.2013 12:50:43) konkretne pro dite 21mesicu a zajima mne to z hlediska tepelne upravy - zloutky sleham ve vodni lazni, tak jestli tam bude dostatecna teplota na zniceni prip. salmonely
|
Jarmilka. |
|
(23.9.2013 13:55:27) nebude
|
|
Luc. |
|
(23.9.2013 14:03:16) Není vhodná pro děti, pro batole už vůbec ne.
|
Bouřka |
|
(23.9.2013 14:48:43) Proč by nebyla vhodná pro děti? Je to máslo, žloutky a případná dochucovadla, ta se dají uspůsobit dětem. Batolata nevím, ale starší děti klidně.
|
|
|
angrešt |
|
(23.9.2013 14:58:59) Ne, není to dostatečná teplota. Mimoto salmonele teplota až tak nevadí, ničí ji hlavně nízké pH.
Ale dají se koupit pasterizované žloutky.
|
Bouřka |
|
(23.9.2013 15:07:53) Jesti ono se to se salmonelou nepřehání. Byly doby, kdy se dětem běžně dávaly syrové žloutky. U nás v rodině to také bylo běžné a pokud je mi známo, nikdo v celém příbuzenstvu salmonelu nikdy neměl . A ve vedlejší diskusi se k pojídání syrových těst (kde se vejce obvykle nachází) hlásí kde kdo a vsadím se, že tak činí od dětství .
|
angrešt |
|
(23.9.2013 15:15:50) Ano, dávaly se. Bohužel promořenost slepičích chovů (zejména domácích) salmonelou stoupá. A také dost výrazně stoupla virulence slamonely, i když se přesně neví proč. Někdy se to dává do souvislosti s úbytkem břišního tyfu - ty "těžké tyfové průběhy" pomalu jakoby přejímá salmonela. Je to prostě závažné onemocnění, u dětí v nezanedbatelném počtu případů se závažnými komplikacemi (např. salmonelová sepse - i tady ji někdo mylsím vnějaké diskusi popisoval) a ne zrovna zřídka i smrtelné (to platí hlavně pro staré lidi). Pokud někdo chce dávat dětem syrová vejce, tak mu v tom nikdo nebrání. Ale Jája syrové vejce dítěti zjevně dávat nechce a proto se ptala, jeslti vejce ve vodní lázni bude bezpečné, na což jsem jí odpovídala. Nebude, vodní lázeň není dostatečné opatření pro zahubení salmonely.
|
|
Mrej |
|
(23.9.2013 16:41:51) jejdamane, 2 žloutky s cukrem byla u babičky pravidelná odpolední svačinka, mňam! A nezašvihli jsme se
|
|
|
Jája s čápátkem |
|
(23.9.2013 22:15:53) děkuji, šlo mi právě o tu salmonelu, protože vajíčka byla domácí
napadá mne ještě, angreště, máš zkušenost s vajíčky od očkovaných slepic? naše blízká bipfarma nabízí vejce od očkovaných slepic proti salmonele - pak yb to bylo bezpečné? nebo ani tak raději nebrat
a co znamená to nízké ph? Stačilo by přilít ocet a salmonela by byla zažehnána?
|
|
|
lucilad |
|
(23.9.2013 17:44:03) No, já myslím, že ta salmonela by hrozila stejně tak vám, jako tomu batoleti, ne?
|
Jarmilka. |
|
(23.9.2013 17:50:16) lucilad, ano, akorát to batole na to může nakrásně umřít, zdravej dospělej člověk předdůchodového věku nejspíš neumře.
|
|
|
Vanka |
|
(24.9.2013 13:08:54) Tak já bych se jí ze zdravotního hlediska nebála. Z vína dělám jen redukci, takže alkohol nezbyde žádný a ty žloutky šlehám v páře, kolik to může mít 80 C?? to by mělo stačit.
Spíš myslím, že tak malému dítěti nebude moc chutnat.
|
|
|