Viola |
|
(29.8.2013 11:52:12) Mně nejde nijak zvlášť o chuť, zajímalo by mě spíš která varianta je skutečně zdravější a dietnější.
|
iiii |
|
(29.8.2013 11:57:10) Tak logicky bude dietnější asi margarín, ne, jelikož má podstatně méně kalorií i tuku. Já kupuju zásadně Floru, klasické máslo mi přijde
|
|
Žžena |
|
(29.8.2013 12:03:37) Zdravé a dietní nemusí být zdaleka to stejné. Ani dieta nemusí být zdravá Za zdravější se považují mj. potraviny, při jejichž výrobě bylo použito méně umělých technologických postupů, chemie atd., což v tomto případě je máslo, nikoli margarin.
|
Monty |
|
(29.8.2013 12:07:15) Margarín a vůbec všechny pseudotuky jsou něco příšernýho. Jak chuťově, tak zdravotně. Vůbec nechápu, proč to někdo kupuje a jí, vaří z toho, peče z toho... to už mají lidi fakt tak zničený chuťový pohárky, že nepoznají, jaký je to hnus?
|
Žžena |
|
(29.8.2013 12:08:05)
|
|
Viola |
|
(29.8.2013 12:18:28) Před mnoha lety mi obvoďák našel v krvi vysokej cholesterol, doporučil celkem tvrdou dietu, máslo a sádlo ani omylem, jenom margarín a malinko a další omezení. Později ten cholesterol klesnul, ale byla jsem na nízkotučnou dietu už tak zvyklá, že mi dneska vyloženě nechutná třeba máslo nebo nedej bože mít k masu brambory polité. To mi přijde úplně blevajzově mastné. Cuhtná mi mít brambory suché a posypané cibulovou natí, třeba. Nebo místo tatarky bílý jogurt namíchaný s česnekem. A jogurty nad 3-3,5 % tuku mi taky přijdou nepříjemně hutné, mastné, hrůza je řecký jogurt. Prostě je to o zvyk, který vyšel ze zdravotních důvodů, ale nejsem si jistá, jak je to s mararímana dneska, jestli je zdravotně větší hrůza máslo kvůli obsahu tuku a cholesterolu a kdečeho nebo margarín, který má v sobě taky kdoví co.
|
Žžena |
|
(29.8.2013 12:25:45) Violo, ale tuky nejsou špatné, problém je v tom, že s nima někteří lidé neumí zacházet. Viz Tvůj popis brambor bohatě politých máslem. Copak jediný možný způsob použití másla je takovej, aby v něm ty brambory rovnou plavaly?
|
|
Xantipa. |
|
(29.8.2013 12:25:47) Je to o chuti, ty odtučněné jogurty mým dětem připadají hnusné a nejedí je - já nejím žádné, takže to neumím posoudit. Na mazání jsem kupovala jen máslo plus na pečení, ale třeba Rama z Německa jim chutná a je pravda, že když rozdělám vyndanou Ramu z lednice, tak ta česká je taková vodová, tekutá a hnusná a německá se normálně roztírá, takže v Německu koupím i Ramu a i máslo.
|
Xantipa. |
|
(29.8.2013 12:28:02) Nalévat máslo na brambory je zvyk tchýně - prostě po rocích hladu po válce, pak v padesátých letech, se vrchol luxusu bralo, když brambory plavaly v másle - prý děsná dobrota. To samý je u ovocných knedlíků. To bych hodila. A ona když nás na ně pozve, tak má půl rendlíku rozpuštěného másla a děsně se stále diví, že to nikdo polít nechce a jí v tom knedlíky úplně plavou a hrozně jí to chutná.
|
susu | •
|
(29.8.2013 12:31:12) Zrovna brambory mi v másle palvat nemusí, i když je mám radši TROCHU polité. Ale na ovocné knedlíky mám ráda hodně másla, vadí mi když je ta posýpka(máslo, cukr, skořice, kakao,... co zrovna je) suchá a práší mi v puse.
|
Žžena |
|
(29.8.2013 12:32:47) A jak čaato máš ovocný knedlíky? Jíš je tak často, že zrovna z toho, jak si je políváš máslem, trpíš nadváhou nebo vysokým cholesterolem? To je totiž klíč k celému "problému".
|
susu | •
|
(29.8.2013 12:34:41) No naštěstí ne, jen párkrát do roka(2-3x). Já to teď brala spíš z chuťového hlediska, než zdravotního, i když to samozřejmě souvisí.
|
Žžena |
|
(29.8.2013 12:35:54) No právě. Ona konzumace másla není nezdravá. Nezdravá je nezřízená konzumace (čehokoli). Máslo je zdravé, ale prostě v určitém množství.
|
Monty |
|
(29.8.2013 12:37:38) Žženo, přesně tak! Já když vidím, co do sebe lidi ládujou a v jakém množství, tak je už úplně jedno, jestli je to zdravý nebo nezdravý, v tom množství je totiž už nezdravý všechno.
|
|
|
|
|
Xantipa. |
|
(29.8.2013 12:37:58) Tak to já ne, brambory nepolívám máslem, když dělášm šťouchané nebo kaši, tak tam máslo přidám, to jo, ale jinak ne. A zrovna tak ovocné knedlíky, já nevím, děti jsou asi naučené, protože polité by to taky nesnědly. Když poprvé ve školní družině synovi polili knedlíky máslem, doma si stěžoval - oni to polívají něčím hnusným, asi máslem, fuj, já to nemohl sníst, taková škoda, to se dělá? Teď to prý hlásí - žádný máslo.
|
Žžena |
|
(29.8.2013 12:41:31) My máslem brambory nepolíváme, když chcem, tak si pro chuť rozpustíme hoblinku. A ovocný knedle si polívám, ale moje "polití" znamená prostě decentní ochucení, žádný plavání v másle.
|
Xantipa. |
|
(29.8.2013 12:45:25) Jo - hoblinku másla /ale skutečně jen malou/ si dávám na brambory já, když je mám s tvarohem, to jo. A i to polití /jak píšeš decentní/ ovocných knedlíků pochopím, ale když už, tak osobně bych volila taky tu hoblinku na teplý knedlíky. Je to asi o pocitu, protože když se to rozpustí, tak je to stejný, ale pro mne ne - to polévání lžicí rozpuštěným tukem se mi neskutečně hnusí.
|
Žžena |
|
(29.8.2013 12:46:37) Hoblinku na teplý knedlíky jsem taky zkoušela, ale ona se na nich tak dobře nerozpustila jako na bramborách. Ten cukr to tepelně izoloval
|
|
Inka | •
|
(29.8.2013 13:14:38) Nejhorší je ten "rybník" na bramborový kaši.
|
Suza007 |
|
(29.8.2013 13:26:09) Inko, nedávno jsme byli u tety na obědě, nandala dětem kaše a bohatě polila máslem. Mladší to nechtěla a já říkám, že na to není zvyklá, neb doma na kaši máslo nedávám, a teta na mě koukala jak na blázna
|
Inka | •
|
(29.8.2013 13:32:11) To opravdu nechápu, kousek másla dávám do kaše.
|
Suza007 |
|
(29.8.2013 13:34:02) Já dávám do kaše dost velký kousek másla, takže nechápu, proč mám nějaké dávat ještě navrch. Brr.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
x x |
|
(29.8.2013 12:31:55) Tak my dáváme na brambory máslo taky, ale tak trošku, aby to trošku zjemnilo chuť. A ovocné knedlíky bez másla jsou fuj, to vůbec neleze do krku. ALe samo to nesmí plavat, spíš jen tak decentně.
|
Lída+4 |
|
(29.8.2013 12:48:29) Já to rozpuštěný máslo na cokoli nemám ráda - maximálně k těm ovocnejm knedlíkům. Tam si totiž dávám měkkej tvaroh, a z tekutýho másla a cukru se z toho se šťávou z toho uvařenýho ovoce uvnitř udělá moc dobrá patlačka. Ale polejt brambory máslem - fuj. Dávám si na ně hoblinku másla, pokud ovšem k nim není omáčka nebo šťáva z masa.
|
|
|
Žžena |
|
(29.8.2013 12:34:05) ¨Xantipo, jo, polívání je zvyk. Babičce doktor zakázal máslo, tak polívá brabory olejem (= na porci přílohy na talíři naleje tři lžíce řepkovýho)
|
Dáša 2 kluci+ holčička |
|
(29.8.2013 12:40:27) No čisté máslo to je pohoda, ale zvyk polévat přílohu přepáleným tukem po smažení řízků je šílenost.
|
Xantipa. |
|
(29.8.2013 12:46:01) - to někdo dělá?
|
Suza007 |
|
(29.8.2013 13:27:41) dělá, příšerný zvyk
|
kattynka a 2 čertici |
|
(29.8.2013 21:28:19) no tak to teda já slyším (čtu) poprvé a jsem z toho v šoku, toto by mě asi vůbec ani nenapadlo
|
angrešt |
|
(29.8.2013 21:37:20) Dělá se to na opavsku. A příchozí z Opavy to šíří i jinde, setkala jsem se s tím už i tu v Praze - u dvou rodin, které mají kořeny v opavě.
|
Suza007 |
|
(29.8.2013 21:44:59) já se s tím setkala ve středních čechách
|
|
|
Dáša 2 kluci+ holčička |
|
(29.8.2013 21:45:26) Znám to od rodičů, v mém dětství to bylo běžné, pořád je to normální i v dalších domácnostech starších lidí, ostravsko.
|
|
|
|
|
Martina, 3 synové |
|
(29.8.2013 21:51:39) Babička s dědou to dělali taky - považovali vyjeté sádlo za největší delikatesu: střední Čechy.
|
|
|
|
|
|
|
Edysha |
|
(29.8.2013 14:10:22) Tychnka ma take rada plovouci knedliky v masle a jeste si je zaleje 33% smetanou.
|
|
|
|
Gertruda |
|
(29.8.2013 13:30:35) Souvislost mezi máslem a sádlem a vysokým cholesterolem byla už překonána. Margaríny jsou humus, zdravotně i chuťově.
|
|
|