Nikaia+08+10 |
|
(15.5.2013 13:04:29) Všechny zdravím a prosím o radu. Jedno z mých dětí (4,5 roku) má velmi "běhavé" trávení. Už proběhly testy na kdeco, včetně celiakie, cystické fibrózy, slinivky atd., všechno negativní. To však stranou. Každopádně všechno je samozřejmě horší při konzumaci vlákniny. Jak ho ale propána mám krmit zdravě, když se mi po všem s odpuštěním po...? Vyhovuje strava typu pečivo se sýrem, ale přihodím rajče a už to jede. Těstoviny se špenátem - masakr. Pomerač - hrůza. Nedejbože ochutnat knekebrot (což nedostává, pochopitelně). Polévka z luštěnin - loupaných! - a už běží.... Já vím, že děti mají mít podstatně méně vlákniny, než dospělí, ale tohle je už prostě moc. Takže knedlík, maso a uho? Jak nahnat ty živiny bez vlákniny? Ucpat čokoládou? Čajem? (Břicho nebolí, růstem prospívá.)
|
Eva + Klárka2/07 |
|
(15.5.2013 13:10:55) Našla jsem: Nízký obsah vlákniny: chřest, květák, celer, brambory bez slupky, ředkvička, pečivo z bílé mouky, bílá rýže, těstoviny z bílé mouky, cuketa, rajče, meruně, banány, třešně, hroznové víno, broskev, ananas, meloun
Více zde: http://www.lecit.eu/vitaminy-mineraly-cukry-/vlaknina/vlaknina/
|
Nikaia+08+10 |
|
(15.5.2013 13:17:28) U nás je to fakt extrémní: rajče, hrozno, třešně - má šlupky=běží. Banány nejí. Po ananasu pálí pusa. Ostatek ze zde nabízeného když oloupu, tak jakž takž. Ředkvičky nejí. Celer, brambory, květák jo. V chřestu jsou ty vlákna. No a bílé pečivo, bílá rýže a bílé těstoviny sice ok, ale "nic v nich není". Ale i tak děkuju, je to fakt na bednu. Není to vybíravost, jí skoro všechno. Ale ty následky...
|
zerat |
|
(15.5.2013 16:44:55) Hele a nemá teda nesnášenlivost ovoce, zeleniny... a částečně alergie? To pálení v puse bych teda řekla, že je alergie. Moje dcerka starší měla problémy s trávením mléka - když bylo mléka hodně projmulo ji. Jednu dobu ji takhle prohánělo i jablko... ale obojí už má naštěstí v pořádku.
|
daba+holčička |
|
(15.5.2013 19:48:05) po ananasu pálí každýho, já se vždycky neudržím a pak přijdu o chuťové buňky, malá ho jednou taky snědla víc a měla rty až do krve
já bych to co ho dráždí vynechala a dodala multivitamín, když má po tom běhavku, tak to pro něj stejně moc prospěšný nebude
pokud by se cejtil ochuzenej, tak třeba jahody mixlý v jogurtu, v koktejlu, přesnídávky, zmrzlina s ovocem, šlehačkou, stačí to málo a chuť báječná
|
zerat |
|
(15.5.2013 21:00:54) Po ananasu pálí každého? To možná vás, ale u nás nikoho ani děti
|
daba+holčička |
|
(15.5.2013 22:10:16) tobě čerstvý ananas nesežere pusu? mě teda vždy, ale jsem ho schopná sníst půlku najednou :) ani nezáleží na tom jak je kyselý, dělaj to ty enzymy
|
zerat |
|
(15.5.2013 22:34:09) Dabo fakt nám nedělá nic. Manžel má alergii na skoro všechno ovoce, tak ten po x-tém soustu řekne, že končí a já s dětmi můžeme ládovat dál
|
daba+holčička |
|
(15.5.2013 22:51:08) je fakt, že já i mladá máme citlivý jazyk, mě vadí i ústní voda, po Listerinu jsem měla pocit, že mi sleze. Ona nesnese nic mentolovýho
|
Alena | •
|
(16.5.2013 9:07:19) Ja mam zkusenost, ze ananas pali ten podtrzeny, dovezany. Kdyz jsem ho jedla v mistech, kde se pestuje, nic takoveho se nedostavilo i chut samozejme podstatne lepsi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Simeona+3 |
|
(15.5.2013 13:17:01) Já mám Crohna a v období ataky nemůžu vlákninu, ořechy, slupky. S tím nic nenaděláš, je na nic to přemáhat. Dávala bych zeleninu, ale typu vařené brambory, kořenová zelenina dušená, rajčata dušená a bez slupek...Syrovou zeleninu bych vyřadila a z ovoce dávala jablíčka, hrušky, banány, pokud nesnese čerstvé, taky dušené, kompoty a tak. Přeju výdrž
|
Nikaia+08+10 |
|
(15.5.2013 13:18:53) A co vitamín C? Nějak nahrazovat? A jinak máš pravdu, že "přecvičit" to nejde.
|
Eva + Klárka2/07 |
|
(15.5.2013 13:21:50) Jablka, hrušky mají hodně vlákniny. Manžel nemůže vit. C, jinak má atop. ekzem, a když byl hodně nemocný, dostal Ribomunyl.
A bílé pečivo, rýže, těstoviny - podle mě je to v pořádku, malé děti stejně nesmí hodně vlákniny. A když nejsou těstoviny rozvařené, tak jsou přece dobré, ne?
|
Nikaia+08+10 |
|
(15.5.2013 13:25:53) Ale tak jistě, že na nich není nic špatného. Ale tak nějak mám dojem, že k jídlu patří i zelenina, kvůli minerálům, vitamínům a stopovým prvkům. Nechce se mi nějak vařit "prázdná" jídla a dohánět to nějakými suplementy.
|
|
|
Janina&2 |
|
(15.5.2013 17:09:27) nic nedoplnovat nejakymi prasky pokud u ditete lekar nezjisti nejaky nedostatek vitaminu nebo stopoveho prvku. jednou jsem shledla velice zajimavy porad, ktery byl zamereny prave proti doplnove strave - vitaminy, stop.prvky atd. nejaky lekar tam rekl, ze prumerny evropan i kdyz se bude stravovat prevazne fastfoodem zadnym nedostatkem vitaminu trpet nebude. coz mne zas utvrdilo v tom, ze v vitaminovych preparatech se toci jen velke penize, ale temer k nicemu zdravemu cloveku nejsou. spise naopak.
|
Nikaia+08+10 |
|
(15.5.2013 18:08:30) No tak s nepřínosností vitamínových preparátů souhlasím, ale člověk se u dítěte tak trochu bojí (a na tom právě ty farmaceutický potvory rejžujou...)
|
|
|
|
|
Winky | •
|
(15.5.2013 13:28:06) no tak neznám hodnoty vlákniny u rajčete, žádné zvláštní potíže u sebe nepozoruju, ale po rajčatech taky spolehlivě běžím.... ananas a hrušky zrovna tak (já to teda využívám v případě "cestovní zácpy" kterou občas trpím, to se pak hodí vědět co mě rozpohybuje).
Není to v případě ovoce spíš tím cukrem? Zelenina dělá taky problémy? myslím tu nenadýmavou - třeba okurku, mrkev nebo papriku-lusk? I obyčejný listový salát?
Jinak nevím, nejsem v té situaci.
|
Nikaia+08+10 |
|
(15.5.2013 13:34:41) No tak okurka oloupaná je ok, naopak hlávkový salát je jistota. Paprika taky hrozná, mrkev taky, fakt to bude asi ta vláknina, cukr bych neřekla. Trápí mě, jak musím zeleninu a ovoce omezovat, zakazovat - snad ji neodnaučím. Snědla by toho kýble, kdyby mohla. Složením jídelníčku ani mými kulinářskými schopnostmi to nebude - mladší je v pohodě a spíš naopak a jí totéž.
|
Simeona+3 |
|
(15.5.2013 14:46:02) Jj, hlávkový salát je pro mě asi nejhorší. A tak ho mám ráda !
|
|
|
Ursus+3 |
|
(15.5.2013 16:41:21) syrová mrkev je dost nadýmavá i u "normálních" střev
Nehrotila bych to - je možné, že se šetrnou dietou střeva spraví s věkem. Důležité je nezatěžovat je zbytečně. Dávala bych pravidelně zvýšenou dávku probiotik (laktobacily, nebo pokud vám na gastru doporučili něco konkrétního, tak to) - dlouhodobě, k podpoře zhojení sliznice.
|
|
|
el + 2 |
|
(15.5.2013 16:51:15) Minerály by se třeba daly trochu dohnat mořskými řasami - nejíst je přímo, ale dát například trochu do polívky (arame, wakame, iziki), tam je většinou stříhám na malé nepostřehnutelné kousky, nebo do rýže (iziki, arame), pak se buď sní, nebo vyhodí, to "svoje" už tam pustily. Nebo řasa kombu (do rýže, do vývaru), ta se pak většinou nejí, není moc dobrá na chuť. Sehnat se dají ve zdravé výživě. Akorát pozor, mají hodně jódu, nesmí se to s nimi přehánět.
|
Nikaia+08+10 |
|
(15.5.2013 18:13:34) No, na jód musíme dávat bacha, má vrozenou hypotyreózu. Mělo by to být spíš k dobru, spíš nesmí být nějaké velké výkyvy. Řasy používám, spíš tedy si na to zvykám, často na ně zapomenu, že je mám.
|
|
|
el + 2 |
|
(15.5.2013 17:13:16) Ještě mě napadají zeleninové vývary - když by se zelenina nakrájela na co nejmenší kousky, dala do studené vody a voda se nesolila, měla by teoreticky pustit co nejvíc vitamínů a minerálů. Pak by se to dochutilo a dítě by si dalo jen tu "vodu"... jestli by mu chutnala...
|
Nikaia+08+10 |
|
(15.5.2013 18:10:39) To je dobrý nápad. Dítě sní, co vidí, takže s tím by problém být nemusel. Vůbec dost používám vyvařenou vodu od zeleniny - třeba v ní vařím rýži a tak. To je asi taky dobré, ne?
|
Beruška+J02A07T10 |
|
(16.5.2013 8:31:35) jídlo musíš vychytat, prostě co jo a co ne.. na ten průjem bych dala setrvala denně ráno a večer 1ks lacidofilu, koupíš v lékárně, já to mám pro oba syny doporučené z gastra - nejstarší má intoleranci na laktozu, takže ten má navíc denně vápník, aby měl dost pro kosti a nejmladší trpí hodně na průjmy a zácpy střídá se mu to, zrovna čekáme na výsledky celiakie - v době průjmu nebo při antb.. mu dávám 2x denně lacidofil, pokud tráví normálně dávám 1 lacidofil denně - ono to i obnovuje střevní mikrofloru - tvoje malá už může mít střeva tak rozhozené, že to třeba nepojme to, co by jí za zdravého stavu nevadilo - vím do podle svého nejstaršího, než jsme zjistili co mu je, tak jsem mu mlíko a spol podsouvala ve všem a on už měl tak rozhašený střeva, že ho bolelo břicho doslova po lžičce jogurtu.. a teď rok po zjištění a léčbě vypije klidně i hrnek mléka.. a nic mu není, takže lacidofil.. vyber si v lékárně ty, co nemusí být v lednici a podle ceny.. stojí to pár korun
pokud má pak náš zácpu měním lacidofil za lactulosu - ta zase změkčuje stolici, ale u nás lacidofil (laktobacily) udělali s průjmem doslova zázrka, nejmladší se v tom plácal přes půlroku a nic mu nezjistili, k tomu i zvracel.. až pak todle zabralo - jogurt do něj nebylo možné dostat
|
Nikaia+08+10 |
|
(16.5.2013 12:58:33) Díky, to zkusím.
|
|
|
|
|
Hilly. |
|
(16.5.2013 8:58:55) Jsou určitý názory, že když zeleninu krátce podusíš a hned sníš, že v tom ty vitamíny ještě jsou. Ale musí se to zbaštit rychle, než to vychladne. Co šťávy z odšťavňovače? Ty asi taky projímají, že, tipuju. No a když dáš malilinko, třeba jednou kousnout do jabka ráno, to zajíst, pak v poledne, tak taky poběží?Mrkni na kuchařku Ajurvedy, tam vyloženě píší, že syrová zelenina organismus zatěžuje. Moje starší dítko nesnáší umělý vitamin C, taky z toho má atop, jak tu někdo psal. Bylo celkem těžké to vypátrat. Co rakytníková šťáva? Ta prá vitamin C udrží i při mírné sterilizaci,některé firmy co ji vyrábí, to tvrdí.
|
|
Hilly. |
|
(16.5.2013 9:03:17) A kdyby si odšťavnila šťávu na odšťavňovači a cmrdla mu to do vlažného čaje, polívky, kaše..opravdu jen malinko, třeba třikrát denně, před tím rohlíkem se šunkou? Jinak přeji hodně síly, tahle trable s jídlem jsou zmáhající
|
|
Mrej |
|
(16.5.2013 16:17:23) Jenom dodatek k té zelenině a ovoci - podle mě se to strašně přeceňuje. Jak já, tak i moje děti vyrostly téměř bez těchto součástí stravy a nepozoruji žádné zdravotní problémy. Moje máma i moje babičky používaly zeleninu v podstatě jen do polívky (a já jí vyhazovala) a pod svíčkovou, zelenina pro ně byl hlávkovej salát (fuj) nebo salátová okurka (budiž). Po ovoci jsem trpěla kopřivkou (dnes by se řeklo alergie), takže z toho mála, co mi chutnalo, jsem skoro nic nesměla. Moje děti chytly chutě po mně (vařila jsem jak jsem byla zvyklá), postupně se vyprofilovaly, takže každé má k jedlým rostlinám osobitý vztah, ale žádné z nich není "zeleninožrout". A opravdu necítím, že by někdo z nás nějak strádal. Děti jsou plnoleté, tak by se asi už nějak projevilo, pokud by se mělo co projevit. Čímž chci říct, pokud dítěti po něčem není dobře, tak mu to nedávej. Bez zeleniny a ovoce neumře.
|
|
|