jezinečka |
|
(12.4.2013 15:01:57) Prosím nevíte někdo jak se vyrábí pastový med? Přítel mi tvrdí že se do něj přidává cukr, je to tak???
|
veverkaa | •
|
(12.4.2013 15:11:45) houby, správný včelař (což jsou v čr doufám všichni) NIC do medu nepřidává. pastovaný med se vyrábí tak, že se klasický med, který se vytočí z plástů, v nádobě pravidelně míchá míchadlem. tím se krystaly medu o sebe obrušují, med mění barvu a konzistenci. rozhodně se do něj nic nepřidává. přítel je kdo? včelař? to snad ne?
|
veverkaa | •
|
(12.4.2013 15:12:58) pro laiky vysvětleno třeba tady: http://loskutak.nova.cz/clanek/chovatel/pastovani-medu.html
|
|
|
Martina, 3 synové |
|
(12.4.2013 15:12:28) Pastování medu je čistě mechanická záležitost: med se míchá za určitých teplot.
Cílem je, aby krystalky medu byly malé a med měl konzistenci příjemnou pro konzumenta.
|
|
propiska |
|
(12.4.2013 15:51:37) Pastový med- je jen mícháním upravená krystalizace. NOrmálně řepkový med velmi rychle zkrystalizuje a tím že se míchá, neproběhne v medu hrubá krystalizace ale jemná, med má krémovou konzisteci, neteče a neroztéká se. Do medu se opravdu nic nepřidává, jen se sebere včelám a vytočí v medometu. Je ale možné, že někdy včelař může vytočit staré rámky kde jsou i zbytky zimních zásob a tak podle toho čím krmí se dostane do medu cukr nebo škroby- pokud krmil invertem. Není to ale schválně, to spíš omylem že si to neuvědomil a jen ve vyjímečných situacích. Jinak se opravdu nasazují medníky každý rok nové Jestli jde do medu cíleně něco přidat- tak někdo dává skořici, kakao, ovoce, oříšky....
|
lipoo |
|
(5.7.2013 20:13:03) přesně tak...je to víceméně jen zkrystalizovaný med-akorát se pořád promíchává,tak zůstane hezky "Jemný" a "tekutý"....přítel nemá internet?:-D
|
|
|
|