FialoFka |
|
(14.3.2013 14:40:27) Ahoj všem!
Včera jsem od kamarádky dostala prý "přednarozeninový dárek", přinesla mi do práce mraženou kachnu. Mrazák v práci nemám, tak jsem jí dala do lednice s tím, že jí doma hodím do mrazáku, že nestihne rozmrznout. Jelikož jsem tatar, tak jsem ji v práci zapomněla a jelikož dojíždím poměrně zdaleka, tak jsem se pro ni vrátit nemohla a vezmi ji domu dnes, ale už je rozmražená.
Jenže já držím momentálně linii a pečenou kachnu nechci a můj má již třetí týden dnovej záchvat a kachna by mu taky nepomohla. Poslat dál ji nechci, jsem lakomá :-D
Prosím, dejte mi někdo povolení ji znova zamrazit!!!
|
Bouřka |
|
(14.3.2013 14:45:53) To bych nedělala, už se pomnožili nějaký ty potfůrky. Naíc bych řekla, že už to pak ani chuťově nebude ono.
|
|
Zuuuza |
|
(14.3.2013 14:50:39) Fial, dej ji zamrazit. A až ji pak budete jíst, tak uvidíš, jaká bude tvá linie Sorry, černej humor.. Ne, nedávala bych to zmrazit. Kvůli bakteriím.
|
|
angrešt |
|
(14.3.2013 14:52:22) Co ale můžeš udělat, je kachnu povařit a rychle zchladit a zmrazit. Pak se dá bez problému péci i předvařená. Ten vývar z náí si k tomu můžeš zamrazit na podlévání.
povaření zlikviduje masu bakterií, které se pomnožily rozmrazováním.
|
Zuuuza |
|
(14.3.2013 14:55:58)
|
|
angrešt |
|
(14.3.2013 14:56:42) jenže ono nejde o zahubení bakterií při finální úpravě, pokud bude dostatečná, ale o to, že se to maso postupně kazí (vpodstatě hnije) při tom rozrazení/zmrazení.
|
FialoFka |
|
(14.3.2013 15:01:49) Tak já ji asi upeču, udělám k ní vídeňský knedlík z celozrnných housek a zelíčko. Ach jooo. Kamarádi k nám nepřijedou, bydlíme šejdrem na samotě, budeme se muset obětovat sami
|
Zuuuza |
|
(14.3.2013 15:04:52) Tak se obětujte Dobrou chuť
|
FialoFka |
|
(14.3.2013 15:17:57) Zuuuzo, Persepolis, děkuji :-D POzvala bych vás, ale co si pamatuju, obě jste dost z ruky
|
Zuuuza |
|
(14.3.2013 15:19:21) No to jsem dost z ruky. Ale kachnu já nepapám. Tak ať se povede
|
|
Ivatema |
|
(14.3.2013 17:33:18) Víš co? Tak ji přivez k nám-až pojedeš na tu jarní kávu, jak jsi slíbila. Pod okny už rostou sněženky, raší tulipány a narcisky.....ale dneska je teda chladno i tady.
|
FialoFka |
|
(14.3.2013 20:10:28) Ivatemo, ja ti nedavno odepisovala na Soumenkach, ja to tve tema nestihla, bohuzel uz bylo smazane, takze jsem to nevidela :( to me moc mrzelo. Tady vcera napadlo 20 cisel snehu a rano bylo 12 pod nulou, ale minuly tyden jsem snezenky videla (bohuzel jen u sousedu, asi jsem je v lete vyplela :D) a dokonce uz jsem jaro CITILA! Takze jsem spokojena :)
zenetko, to je dobry napad, ale bohuzel kamaradka nemuze, jsme fakt dost zruky :(
No kachna je mlada, mala, to zmakneme :) uz jsem dnes koupila zeli a housky a petrzelku na videnaky :)
|
Ivatema |
|
(14.3.2013 21:24:37) Tak aspoň že se ti to doneslo, jak na tebe myslím . S foťákem jsem se plazila pod balkonem, kličkovala mezi psíma hov..., abych ti udělala radost. Tak znova
|
FialoFka |
|
(15.3.2013 6:29:26) Foto není k dispozici, jaktooooo? :-(
|
Ivatema |
|
(15.3.2013 12:21:30) Někde se stala chyba-tak ještě jeden pokus..
|
FialoFka |
|
(15.3.2013 12:52:52) Jůůůůůů, krásná! Děkuju!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Persepolis |
|
(14.3.2013 15:05:04) To bude ale krutá oběť Hned bych se obětovala s Tebou
|
|
|
|
|
Li. |
|
(14.3.2013 14:52:45) Já bych ji dala zamrazit. Aý se následně bude za čas péct, tak se bakterie zničí.
|
|
Persepolis |
|
(14.3.2013 14:54:41) Fial, vypadá to, že jí budeš muset sníst. Pozvi kamarády.
|
|
dadlenka |
|
(14.3.2013 15:04:17) tak ji upeč, a upečenou dej do sklenic a zavař Teta takhle dělávala krůtu a byla úplně mňamózní.-)
|
|
Theodora.1 | •
|
(14.3.2013 15:11:08) A co konfit a pak do lednice?
|
FialoFka |
|
(14.3.2013 15:13:39) Co to toto?
|
Theodora.1 | •
|
(14.3.2013 15:31:17)
Stehýnka a prsa naložíme do (hrubé) mořské soli a v chladu necháme 12-24 hodin odpočinout. Poté je opláchneme pod tekoucí studenou vodou a velmi dobře osušíme.
V hrnci, nejlépe litinovém, pomalu rozehřejeme sádlo a maso do něj dáme povařit. Maso musí být v sádle zcela ponořeno a důležité také je, aby sádlo jen lehce probublávalo!! Takto upravujeme asi 3 hodinky, klidně víc. Maso vyjmeme a vložíme do teriny či sklenice. Sádlo necháme asi 30 minut vychladit, poté ho přefiltrujeme a přelijeme přes maso, které musí být sádlem zcela pokryté. Nádobu uzavřeme a v chladu necháme nejméně 2 týdny odpočinout. Před příprovou nechat povolit smáznout tuk a opéct na pánvi. Klasika k tomu jsou Lyonské brambory, ale zelí taky dobrý.
|
|
|
angrešt |
|
(14.3.2013 15:17:20) také dobrý nápad, ale u konfitu je riziko botulismu, takže ani v lednici nevydrží nějak zásadně, aby to mělo smysl - posun kachny o tři dny asi nic neřeší.
|
Theodora.1 | •
|
(14.3.2013 15:27:13) Tak když je zcela zalité sádlem a nehrabe do toho, tak to v lednici vydrží 2 - měsíce.
|
angrešt |
|
(14.3.2013 15:35:28) No to je právě to, o čem jsem psala - vydrží ve smyslu zkažení se aerobními bakteriemi, ale je tam riziko botulismu - to nezáleží na tom, jeslti se do toho hrabe, naopak tím hůř, pod neporušeným sádlem je dokonale anaerobní prostředí.
Právě ze zakrytí masa a uzenin sádlem znikl starý název "klobásový jed"
|
|
|
|
|
štěpánkaa |
|
(14.3.2013 16:44:48) upeč ji nebo jinak tepelně uprav a zamraž to maso zpracované. jinak riskuješ přemnožení bakterií
|
|
neznámá |
|
(14.3.2013 17:16:38) Já se přiznám, že bych jí zamrazila a použila v nebližším možném termínu, tak do 14 dnů. Bakterie a fujtajbly zničí teplota.
Po přečtení diskuze bych volila Angreštův nápad. Kachnu předvařila a zamrazila.
|
štěpánkaa |
|
(14.3.2013 17:28:22) toxiny žádná teplota nezničí
|
|
spadlá z jahody |
|
(14.3.2013 17:34:56) Tak pozvi tu kamarádku, aspoň vám s tím pomůže a nebude to taková kalorická darda na dva lidi.
|
|
|
|