| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Jak dlouho vydrží mošt?

 Celkem 18 názorů.
 Svitka + 06/2011 + 10/2016 


Téma: Jak dlouho vydrží mošt? 

(16.10.2012 22:35:10)
Chci se zeptat, jak dlouho vydrží mošť? Nechali jsme si udělat mošť z domácích jablek, letos byla ohromá úroda a moštu je neskutečné množství. Jak dlouho to bude pitné? Případně co s ním udělat, aby se ta doba prodloužila?
Díky moc.
 Anni&Annika 


Re: mošť 

(16.10.2012 22:37:39)
kamaradky pribuzenstvo dela most doma /maji lis/ a nesterilizuji. Ten se musi spotrebovat do par dnu....ale jde sterilizovat a pak vydrzi normalne:-)
 Svitka + 06/2011 + 10/2016 


Re: mošť 

(16.10.2012 22:40:29)
ehm, jak sterilizovat?
 Anni&Annika 


Re: mošť 

(16.10.2012 22:47:32)
no nevim, ale jim to dela primo mostarna....
tady jsem nasla sluzby nejake mostarny, tak tam to snad vyctes....ale ja bych to snad normalne zavarila~d~
http://www.stara-dama.cz/nase-sluzby.html
 Svitka + 06/2011 + 10/2016 


Re: mošť 

(16.10.2012 22:50:30)
Super, moc díky.
 Jana + 3 rošťáci 


Re: mošť 

(17.10.2012 16:01:22)
Moje sestřenak taky jeden rok měla hromadu jablek a pak i moštu a aby vydržel a nemusela sterilizovat, tak to nalila do plastovek a zamrazila. Pak jen postupně vtahovala a nechávala povolit....
 domenica 


Re: mošť 

(16.10.2012 22:51:32)
bud se da zavarit, jako klasicka zavarenina anebo dat do mrazaku, ale upozornuju, ze musi byt prvne nastojaka a neplna pootevrena lahev. Az zmrzne, tak klidne dovrit a polozit.
 lipoo 


Re: mošť 

(17.10.2012 8:25:41)
proč nastojáka?a proč pootevřená?????normálně zašrubuju,nechám samozřejmě kousek volný a vzduch trošičku vytlačím a je to...nikdy problém nebyl.
 Lenaseka 


Re: mošť 

(16.10.2012 23:09:25)
V lednici vydrzi par dni, jinak davame normalne do mrazaku.
(a nerikejte tomu prosim mošŤ ~;))
 Hana 
  • 

Re: mošť 

(16.10.2012 23:50:34)
V hrnci ohřát na teplotu 70 stupňů (nebo 80?, teď nevím), nalít do PET flašek a prudce ochladit ve vaně se studenou vodou. Praktikujeme léta, mošt vydrží dlouhé měsíce. Občas některý uzávěr povolí, to se hned zjistí, takže ty spotřebujeme hned.
 lipoo 


Re: mošť 

(17.10.2012 8:24:06)
my ho dáváme do mražáku..pak je jako čerstvej pořád..sterilizovaný mi nechutná~d~
 Zd a tři 


Re: mošť 

(17.10.2012 9:03:54)
Tak do 3 dnů se dá (musí být v lednici). My ho dáváme do PET flašek a do mrazáku a zavařujeme ve šroubovacích lahvích od alkoholu atd..
 Abigail* 


Re: mošť 

(17.10.2012 9:12:25)
Nejvíc nám chutná čerstvý mošt, ale na ten nemáme v mražáku místo. Takže se dá zavařit, ale chutná to pak jinak, je to moc sladké. Moji rodiče dávají mošt do vysířených demižonů, to je pak mošt zas víc kyselý a nejsem si jistá zdravotní nezávadností.
 Jája 
  • 

Re: mošť 

(17.10.2012 9:13:29)
Mošt (a ne mošť) steriluju. V hrnci ho ohřeju k bodu varu, seberu pěnu (není hezká a v moštu být nemusí), naleju do skleněných lahví, zazátkuju a uložím naležato. Naležato proto, abych věděla, jestli zátka drží (když ne, vyměním za jinou) a aby se vysterilizovala. Vydrží douho, ale skutečně jak dlouho, to fakt nevím, u nás ve vždycky vypije.
Nesterilovaný mošt kvasí už po několika dnech. Zezačátku se dá pít, chutná jako burčák. Pak už ne.
Dá se prý skladovat i se strahaným křenem, ale to nám vždycky vykvasilo. Takže já už jen steriluju.
 Merylin5 


Re: mošť 

(17.10.2012 9:37:59)
Nám začíná kvasit už 3.den, mrazíme.
 margotka78 alias shit-roller 


Re: mošť 

(17.10.2012 10:14:09)
Tak my vozíme do moštárny, kde ho rovnou pasterizují. Takže nám vydrží ( ale jen do té doby než se vypije ~t~).Letos chceme taky nechat udělat koncentrát a zamrazit ho.
 KK 
  • 

Re: mošť 

(17.10.2012 12:14:08)
normálně naplním do 0,7l omnia sklenic, zavíčkuju a nechám 20 min. na 80 stupních, vydrží dlouho, akorát spotřebovaný je brzy...
 Loriana 


Re: mošť 

(17.10.2012 14:34:06)
Taky jsme si moštovali před dvěmi týdny, měli jsme asi 30 litrů, práce na celý den, ale ta chuť ~;) Do mražáku jsem dala 10 litrů, normálně v petce, vypuštěný vzduch až k víčku, naležata. Ne jak to někdo psal na stojato, tak velký mražák nemám abych tam dala 2l petku na stojáka ~t~
Nesterilizuju, nechce se mi... Pili jsme ho 3 dny čerstvý z lednice a byl chuťově OK, poté začal kvasit a byl z něj jablečný burčák, takto se dal pít ještě další týden, prostě trocha alkoholu navíc ~z~

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.