koré |
|
(10.10.2012 13:45:32)
Právě jsem koupila klasické hořické trubičky, neplněné.
Složení:
pšeničná mouka máslo cukr sušené mléko sušené žloutky rostlinný olej aroma vanilkové lískový oříšek skořice med
A mají trvanlivost do 1. 6. 2013, přičemž se můžou skladovat při normální teplotě. Jak to? Mléko i žloutky jsou sušené, ale přece jen je tam máslo a olej...to nevadí, resp. to opravdu tak dlouho vydrží "zdravé"? Je to dáno speciálně tím, že jde o hořické trubičky, tj. suchou tenkou vrstvičku těsta? Funguje tam jako konzervant med?
Ptám se i proto, že jsem v pátek upekla jablečný koláč (tímto zdravím angrešta, šlo o pařížský jablečný koláč z plánované kuchařky a byl moc dobrý), půlku jsme přes víkend snědli a druhou půlku jsem zapomněla zavřenou v troubě na chalupě. Bude tam tak 15 a méně stupňů, ale dostaneme se tam zase až v pátek...a vůbec nepochybuju o tom, že koláč je z hygienického hlediska ztracen a budu ho muset vyhodit. Ale proč - protože je to mokrý koláč s náplní? Kdyby tam bylo jen těsto, tak zjevně může vydržet do 1. 6. 2013
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(10.10.2012 13:53:26) dokonce ani doma pečený koláč bez ovoce by delší dobu nepřežil, dostala by ho plíseň. Taky by mně zajímalo čím to je, že ty kupované cukrovinky vydrží tak dlouho.
|
Půlka psa |
|
(10.10.2012 14:00:37) Nejen kupované. Málokdo skladuje vánoční cukroví v ledničce. Peče se před Vánoci, skladuje doma a spoustě lidí leží celé svátky na stole až do tří králů. A taky je v tom většinou máslo a vajíčka a někde možná i mléko. Vím, není to taková doba, ale stejně... Řekla bych, že je to tím, že neshnije a nezplesniví, protože je to malá suchá věc, ale proč to upečené máslo úplně obyčejně nežlukne, to fakt nechápu.
|
|
|
lampetra |
|
(10.10.2012 13:54:31) Jsem původem z Hořic ;-). OPlatky na trubičky jsou opravdu trvanlivé svou podstatou - jako třeba suchary, když kupuju oplatky na trubičky, mají trvanlivost cca 1-1,5, přesně nevím. Když je ale stočím, už bych je tak dlouho nenechala, potírají se kromě jiného máslem, lale u nás se snědí v podstatě hned, jak se rozleží, takže trvanlivost neřeším.
|
|
Inka | •
|
(10.10.2012 15:03:26) Myslím, že každý sušenky mají takovou trvanlivost
|
|
Vaitea |
|
(10.10.2012 15:06:27) Řekla bych, že je to hlavně proto, že se používá sušené mléko a sušená vaječná hmota. Myslím, že je to lyofilizované, takže nehrozí pomnožení čehokoliv, zvlᚍ, když je pak cukrovinka řádně uzavřena. Ale nejsem potravinář. Je to jen nápad
|
|
angrešt |
|
(10.10.2012 17:48:07) To mě těší, že koláč chutnal Škoda druhé poloviny.
trvanlivost i nekonzervovaných výrobků je daná různými aspekty, které trvanlivost zvyšují - brání mikrobiální kontaminaci. Často je to vysoký obsah cukru, ten konzervuje. Dále (asi tenhle případ) vyschnutí - v suchém pečivu se mikrobům nedaří. Dále mechanizace výroby a balení na sterilních linkách. Když se to nekontaminuje při výrobě a zabalí se to rovnou do obalu, tak to nemá co chytit a vydrží to tím pádem dlouho. Podobně funguje balení do ochranné atmosféry (obvykle dusík) - v ní mikrobi nerostou.
Žluknutí tuků opět souvisí s kontaminací. A když kontaminace není, tak to rychle nežlukne. Resp. žlukne to i fyzikálními vlivy (hlavně teplo), ale to trvá podstatně déle, klidně ty měsíce.
Proto máš na těchto výrobcích vždy psáno "uchovejte v chladu a suchu".
Mokrý koláč s jablky se zkazí za chvíli, takové vlahé prostředí je pro mikroby ráj.
Vánoční cukroví se kazí, protože zejména náplně jsou kontaminovány již při přípravě. Částečně pomůže to, že je v tom dost cukru, ale nestačí to. Ale řadě lidíé žluknutí chuťově nevadí a jedí žluklé, aniž by to tušili. Na návštěvách mi žluklé cukroví bylo již předloženo mnohokrát.
|
|
Signoret |
|
(10.10.2012 17:53:02) Možná chce kupované cukrářské výrobky taky důkladně prohlížet. Pár takových s mnohaměsícovou zárukou bylo po měsíci výroby plesnivých uvnitř. K jídlu jsem je servírovala v den zakoupení. Taky nevím, jak zboží skladují obchody.
|
|
|