Gora |
|
(21.9.2012 12:36:39) Donedávna jsem používala Zajíce, ale zjistila jsem, že obsahuje kasein. Teď používám jakousi jinou značku, která by snad měla být bez alergenu nebo tedy může obsahovat stopové množství. Jakou značku nebo jaké náhražky mléka používáte vy? Ráda bych se vyvarovala raději i těm stopovým množstvím.
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(21.9.2012 12:57:37) My používáme krabicový Reis Drink extra Calcium z drogerie DM. Po mlíku tam není ani stopy.
|
Gora |
|
(21.9.2012 13:08:12) Díky.
|
|
|
Suza007 |
|
(21.9.2012 12:58:20) Co zkusit sušené ovesné mléko?
|
Gora |
|
(21.9.2012 13:07:50) To mám koupené, netuším značku, ale kupuji ovesné, rýžové, kukuřičné a kokosové.
|
|
|
Puma |
|
(21.9.2012 13:00:42) Používáme mléka Alnatura z DM.
|
Gora |
|
(21.9.2012 13:08:25) Díky.
|
|
|
..maya.. |
|
(21.9.2012 14:01:28) pro koho-tebe nebo dítě? Pokud dítě do 2let tak nutrilon alergy care a potom třeba kozí a pokud pro tebe je větší výběr..můj syn měl ABKM asi do 18měs, ted má 27měs, měsíc je bez mateřského mléka, mlíko nepije žádné, ml.výrobky jí bez toho aby měl problémy, zřejmě u něj alergie vymizela( u malých dětí to tak ve většině případů je) a alergoložka mi ted před týdnem řekla že mlíko pokud chci tak budto kozí nebo z mlékomatu, upravené nutrilony atd už ted nee a sojové rozhodně ne..
|
..maya.. |
|
(21.9.2012 14:02:33) aha dočítám pro tebe..možná nakoukne placatka a napíše ti..u dospělých nemám zkušenost, moje máti když nevěděla na co alergii má pila zajíce..ale mlíko problém nebylo...
|
Gora |
|
(21.9.2012 15:05:27) Díky. Zajíc právě mě kravskou bílkovinu, tak hledám více alternativ.
|
Gora |
|
(21.9.2012 15:05:46) Pardon - mě = má.
|
|
kambala pláááckááá |
|
(21.9.2012 16:23:55) Goro, ahoj, koukám že ses mne ptala v minulém tématu.
Já mám nejradši rýžové Joya mlíko, měli ho třeba v Globusu, ale už ho nemají. Takže asi najedu na rýžové z DM. Pak mám ráda to mandlové, ořechové a kukuřicové, co se prodává na www.bioobchod.cz (tam mají bez mlíka milion věcí včetně čokolád, smetan, sýra, sušenek, prostě to tam miluju). no a teď piju joyu sojovou light
|
Gora |
|
(21.9.2012 16:31:43) Díky, Mandlové a ořechové vůbec neznám. A mandle a ořechy zrovna miluju.
|
kambala pláááckááá |
|
(21.9.2012 18:41:08) to víš, mandle se nedojej snadno
|
angrešt |
|
(21.9.2012 20:11:30) Cvakaj o kýbl?
|
kambala pláááckááá |
|
(21.9.2012 20:46:54) angrešte, ne, jsou divoký a nedají se zkrotit :)))
BTW, kdyby ses chtela podivat na blog, zrovna tam postupne doplnuju fotky
|
angrešt |
|
(21.9.2012 21:01:11)
Kouknu ráda
Tady úryvek jednoho mého textu, věnovaný nesnášenlivosti laktosy - je tam vysvětlený princip.
Pijete rádi mléko? Jestliže ano a přitom nejste malé děti, tak jste - mutanti! Možná víte, že určitá část lidí v dospělosti mléko nesnáší. Tím nemyslím, že by jim nechutnalo, ale mají po něm trávicí problémy. Často ale snášejí poměrně dobře zakysané mléčné výrobky. Tento stav se často mylně označuje jako alergie na kravské mléko. Ve skutečnosti se jedná o něco úplně jiného. (Pro úplnost - existuje i skutečná alergie na bílkovinu kravského mléka, ale není zdaleka tak častá a vyskytuje se spíš u malých dětí).
V tomto případě jde o takzvanou nesnášenlivost (intoleranci) laktosy. Laktosa, jak nespíš víte, je mléčný cukr. Lidé s touto nesnášenlivostí neumějí laktosu štěpit, laktosa jim zůstává ve střevech a je metabolizována střevními bakteriemi na různé látky a plyny. Proto jim zakysané výrobky často nevadí - v nich je laktosa už většinou spotřebovaná bakteriemi. A co je zajímavé z genetického hlediska? Tihle lidé jsou totiž ti normální a zdraví. Takhle to má být. Člověk (stejně jako ostatní savci) má pít mléko jako mládě. V té době má "zapnutý" na svém chromosomu č.2 gen LCT pro laktasu - enzym štěpící laktosu. Tento enzym se vyskytuje ve výstelce tenkého střeva a zde štěpí laktosu. V dospělosti už tak nějak příroda nepředpokládá pití mateřského mléka, proto se tento gen "vypíná" (vypínání nepotřebných genů je běžné, protože syntéza bílkovin je pro organismus náročná a není potřeba plýtvat energií na něco, co není nutné).
Jenže u lidí se kdysi objevila mutace tohoto genu, která způsobuje to, že gen se v dospělosti "nevypne". Za normálních okolností by tito lidé byli v nevýhodě - plýtvali by energiií na zbytečnou bílkovinu. Jenže tady, v oblasti Evropy, už od pravěku začínali lidé chovat dobytek a provozovat pastevectví. A když dobytek chovali, tak také pili jeho mléko. Předpokládá se, že laktasová mutace se objevila někdy před 10 000 lety (podle Simoons 1970, McCranken 1971) A najednou začali být "mutanti" ve výhodě. Zejména proto, že mléko bylo bezpečným nápojem, narozdíl od kdejaké vody v pochybné studni, do které kdekdo vypustil kdeco. A co nám přírodní výběr v Evropě způsobil? To, že tu žije asi 70% "mléčných mutantů", kteří si na mléce mohou pochutnávat i v dospělosti, a jen malá menšina těch "normálních". Nejvíce "mlékopijců" je ve Skandinávských zemích - tam se jejich počet blíží skoro 100 procentům. Třeba v Africe a v Asii (kromě Blízkého Východu, kde je mutace také častá, pije se tu velbloudí mléko), kde chov dobytka nemá zdaleka takovou historickou tradici, je poměr"mutantů" a "normálních" naprosto opačný.
Tak co, jak jste na tom vy? Jste "mléční mutanti"?
|
angrešt |
|
(21.9.2012 21:03:18) Ty želvičky jsou krásný!
|
kambala pláááckááá |
|
(21.9.2012 21:08:04) teď jsem přidala i další zvířata z parku...postupně to dodělávám, trvá to vždycky tak 10 minut k jednomu článku :)
|
|
|
kambala pláááckááá |
|
(21.9.2012 21:11:32) jsem alergický mutant
|
|
Epepe |
|
(21.9.2012 22:13:24) Bohužel, mutant nejsem, ale musim říct, že už mě ta "protimléčná" propaganda začíná připadat nudná ... je to móda a každý vege-eko-léčitelsko-výživový odborník se na tom sveze (to nemyslím tebe, píšu obecně). Nedávno jsem četla naprosto hloupý článek v jednom časopisu zdarma a je toho teď opravdu hodně.
Pro zakladatelku: používáme rýžové mléko z DM na pití, na vaření ovesné mléko (lépe chutná), na pečení ovesnou a špaldovou smetanu.
|
Gora |
|
(22.9.2012 8:33:15) Díky.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
..maya.. |
|
(21.9.2012 18:50:46) to říkám že jsi odborník přes abkm u dospělých
|
|
Andýs |
|
(22.9.2012 7:44:28) Ahoj, také mám alergii na mléko a veškeré deriváty z něho. Goro a jak ti přišli na to, že máš na mléčnou bilkovinu? Mně to přesně neučili zda na laktózu nebo bílkovinu. Kupuju sojové a rýžové od Alpro nebo Alnatury. A teď jsem raději začala kupovat sušeného Zajíce, jelikož jsem mléko v krabici nestačila spotřebovávat. Ale netušila jsem, že kasein je takové svinstvo. Jestli můžu prosit nějaké odkazy s recepty pro bezmléčnou dietu, děkuju.
|
Gora |
|
(22.9.2012 8:38:37) Andýs, přišli mi na to tak, že se gastroenterologovi nelíbilo, že mi je pořád zle, ačkoli diagnoza celiakie je potvrzená, půl roku mi bylo dobře, a najednou prudké zhoršení. Udělali mi krevní testy zaměřené na mléko, a z nich zjistili, že jsem alergická na bílkoviny kravského mléka. Výslovně jsem se ptala, jestli jsem na obojí - laktozu i BKM, a lékař mi potvrdil jen BKM, laktoza prý mému tělu nevadí.
Kasein je jedna z mléčných bílkovin. Taky jsem to netušila, jen jsem si říkala, proč mi je zase pořád zle, až mě napadalo podívat se, co to ten kasein je.
Já žádné odkazy na tuto alergii nevyhledávám, protože mám i celiakii, takže hledám spíše tyto recepty. Mléko nahražuji vodou nebo jakýmkoli pro mne nealergenním sušeným mlékem.
|
|
|
|
|
|
|