| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Proč je nutné namáčení fazolí přes noc?

 Celkem 21 názorů.
 Jana, 2/07+10/08+5/11 


Téma: Proč je nutné namáčení fazolí přes noc?  

(12.5.2012 9:29:45)
Ahoj, nevíte někdo, jestli je jediným důvodem pro namáčení fazolí přes noc doba varu? Vím, že moje kamarádka byla se sedmiletými dvojčaty v nemocnici poté, co holky snědly čerstvě vyloupané fazole. Měly otravu. ~e~ Tak zjišťuju, jestli se sušenými není nějaký stejný problém. Dala jsem je namočit až teď ráno, tak jestli je nemám spíš vařit až zítra, jinak bych je dala do tlakáče. Děkuji za odpovědi. J. ~x~
 Chape 
  • 

Re: Proč je nutné namáčení fazolí přes noc?  

(12.5.2012 9:35:50)
tak s otravou jsme se jeste nesetkal, ja znam jen nadymani, nevim kde to kamaradka pestovala, ale treba to byl nejaky sajrajt z okoli, treba od cesty a tak.
Fazoel se namaci proto aby se zkratila doba varu, a zvlast u suchych fazoli i proto aby ta vnitrni duzina nabotnala.
 Dalalmánek 


Re: Proč je nutné namáčení fazolí přes noc?  

(12.5.2012 9:38:25)
Syrové fazole jsou jedovaté!! I suché. A to dost! Nejedovaté jsou třeba pro klíčení jen "fazole" mungo.
U čočky a hrachu se jedovatosti syrových plodů bát nemusíš.
 withep 


Re: Proč je nutné namáčení fazolí přes noc?  

(12.5.2012 9:40:55)
No vida, tak dokonce jedovaté. No nenapadlo by mě jíst je syrové - ale děti holt napadne leccos ~d~
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Proč je nutné namáčení fazolí přes noc?  

(12.5.2012 9:54:38)
Nejen děti, přiotrávila se mi takto spolubudlící na kolejích, udělala si z nich salát.
 Dalalmánek 


Re: Proč je nutné namáčení fazolí přes noc?  

(12.5.2012 9:38:25)
Syrové fazole jsou jedovaté!! I suché. A to dost! Nejedovaté jsou třeba pro klíčení jen "fazole" mungo.
U čočky a hrachu se jedovatosti syrových plodů bát nemusíš.
 Jana, 2/07+10/08+5/11 


Re: Proč je nutné namáčení fazolí přes noc?  

(12.5.2012 9:40:15)
Opravdu, čerstvé fazole jsou jedovaté. Kamarádka to netušila a nechala holky, aby je vyloupali, a protože to vypadalo a vonělo podobně jako hrášek, tak každá tak 7 fazolek snědla. Strávily dva dny v nemocnici na kapačkách.
 Dalalmánek 


Re: Proč je nutné namáčení fazolí přes noc?  

(12.5.2012 9:37:22)
Tak uvařit se musejí. Obsahují alkaloid fasin, který se varem ničí.
Ale důvodem namáčení je to nabobtnání a změknutí - jinak jsou tvrdé i po dlouhém varu.
 withep 


Re: Proč je nutné namáčení fazolí přes noc?  

(12.5.2012 9:37:24)
Je to kvůli lepší stravitelnosti, taky by se tím měla omezit jejich nadýmavost. A ano, zkrátí se doba vaření. Různé luštěniny se namáčejí různě dlouhou dobu, nejméně dlouho čočka - té stačí 2 hodiny. Včera jsem vařila hrách a na obalu bylo - podle mě chybně - uvedeno, že se vaří ve stejné vodě, v jaké se namáčel. Tu je lépe vylét, a ještě je možné luštěninu po tom, co se uvede do varu, přecedit a znovu dát čistou studenou vodu.
 Dalalmánek 


Re: Proč je nutné namáčení fazolí přes noc?  

(12.5.2012 9:39:50)
Ano, tak je to, protože nadýmání způsobují především oligosacharidy (složené cukry o cca 8-10 jednotkách v řetězci), které se vymáčí do té první vody a pak se může dát druhá voda. A taky pomůže přidat některé koření - třeba majoránku, saturejku.
 Jana, 2/07+10/08+5/11 


Re: Proč je nutné namáčení fazolí přes noc?  

(12.5.2012 9:42:41)
Cimbur, myslíš, že když to nechám namáčet cca 4 hodiny, pak to propláchnu a dám do tlakáče, že to bude ok? Děkuji. ~x~
 Dalalmánek 


Re: Proč je nutné namáčení fazolí přes noc?  

(12.5.2012 9:45:05)
To by mohlo stačit. Záleží i na velikosti fazolí, ale myslím, že je to OK.
 Jana, 2/07+10/08+5/11 


Re: Proč je nutné namáčení fazolí přes noc?  

(12.5.2012 9:48:15)
Děkuji. ~x~
 Alternativní kvočna 


Re: Proč je nutné namáčení fazolí přes noc?  

(12.5.2012 9:40:59)
jojo, taky vodu vylévám a dávám čerstvou a ještě vetknu větvičku nějaké byliny - majoránka, tymián, saturejka... nadýmací problémy s luštěninami většinou nemívám ~d~
dělá se to proto, aby se zkrátila doba varu, červená čočka se nemusí namáčet vůbec

jo a čerstvě vyloupané jsou fakt jedovaté
 anemon 


Re: Proč je nutné namáčení fazolí přes noc?  

(12.5.2012 10:13:11)
Syrové jsou jedovaté i zelené fazolkové lusky.
 Jana, 2/07+10/08+5/11 


Re: Proč je nutné namáčení fazolí přes noc?  

(12.5.2012 10:21:00)
vidíš, tak tohle nevím. ale ty naštěstí syrové nevypadají lákavě.
 Dáňula 


Re: Proč je nutné namáčení fazolí přes noc?  

(12.5.2012 10:41:31)
Klidně je dej vařit teď, nic jim nebude. Já když je zapomenu dál namočit(teda když v náhlém popudu chuti zjistím, že zrovna dneska holt budeme mít k obědu fazole), tak je suché opražím na troše oleje a pak dám vařit do tlakáče a jsou hotové zhruba ve stejnou dobu, jako namočené.
 Jana, 2/07+10/08+5/11 


Re: Proč je nutné namáčení fazolí přes noc?  

(12.5.2012 10:48:18)
~:-D Já jsem na ně večer myslela, ale pak jsem to nějak zazdila a dneska na ně mám chuť. V týdnu si je dát nemůžu, co kdyby... ~;)
 Luc. 


Re: Proč je nutné namáčení fazolí přes noc?  

(12.5.2012 11:59:20)
Já fazole (ani jiné luštěniny) nenamáčím, dávám do tlakáče, kde vařim půl hodiny a jsou měkké.
 Mila 
  • 

Re: Proč je nutné namáčení fazolí přes noc?  

(24.10.2014 22:09:25)
Prosím, můžete se mi ozvat urychleně, jedna se o otravu ze surových fazole u 5 létě holcicky. Jak to probíhalo u těch dvojčat? Děkuji moc
 Belos 
  • 

Re: Proč je nutné namáčení fazolí přes noc?  

(23.3.2015 13:44:43)
Fazole se namaci proto, ze obsahujou anti-nutricni latky (toxiny),pro nas organismus spatny jedovate, cim vice je namacime tim lip, nemusi se potom tak dlouho varit.Vodu potom vylijeme (dulezite).

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.