Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(25.4.2012 10:14:34) Ahoj, koupila jsme si pohanku (kroupy), podle návodu jsem ji jen spařila a nechala 10 minut stát. Je měkká dost, ale nechutná mi. Včera jsem ji měla se zeleninou, dneska ráno jsem si k ní nastouhala jablko a přidala jogurt. Obvykle mám tyhle věci ráda, ale tohle mně nějak neoslovilo, ale vyhodit ji nechci, takže nemáte někdo tip, co s tím? Děkuji J.
|
16.5Salám&Lajka14 |
|
(25.4.2012 10:18:53) Nasypat ptákům. Máme úplně stejnou zkušenost... nedá se to žrát.
|
|
angrešt |
|
(25.4.2012 10:20:39) Taky mi nechutná, resp. chuť mi nevadí, ale smrdí mi po desinfekci. Ale dá se snést, když ji schováš do blinčiků a přidáš hodně kaviáru. V tom se pak ten smrad ztratí.
|
Tante Ema |
|
(25.4.2012 14:12:29)
To je dobrej mazec, přetlouct pohanku, aby se nemusela vyhodit, kaviárem. To se vyplatí . Osobně bych kaviárové blince pohankou nekazila. Ale co s ní, kromě přidat do polévky, nevím. Je to takový jídlo za trest.
|
Tante Ema |
|
(25.4.2012 14:23:43) Proto se to taky jmenuje pohanka, když to jíš, nadáváš jak pohan, žes to vůbec koupila :-D.
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(25.4.2012 14:39:39) Doporučila mi to naše lékařka - homeopatka, jako odhleňující potravinu spolu s jáhly a rýží. Já mám takovéhle zrní obvykle dost ráda, takže proč ne, že jo, ale ... . Ještě tu mám bulgur, doufám, že to nebude to samé.
|
angrešt |
|
(25.4.2012 15:54:21) Hele, já taky ráda zrní - jáhly, quinou... jen ta pohanka, mrcha, jak se vyskytne v mé blízkosti, čmuchám, kdo tu rozlil Spitaderm (a ano, nadávám jak pohan)
Nijak jí neupírám, že je zdravá - však čuší zdravím, ne?
Drobným průzkumem mezi kamarádkami jsem ale zjistila, že Spitaderm cítí jen asi třetina z nich, ostatním pohanka voní (!!!). Takže možná nějaká mutace - populační varianta, citlivost čichu na pohankovou desinfekci
|
|
|
|
|
|
neznámá |
|
(25.4.2012 10:20:41) Má zvláštní pachuť, taky není naše oblíbená. Ale ochucená česnek a majoránkou se jako příloha (a se zavřenýma očima) nechá.
|
|
Hadice a hadi |
|
(25.4.2012 10:21:12) Samotná mi nechutná, ale do zeleninových polévek se snese. Jak polévku dovařím, odstavím, dám pohanku, přiklopím, počkám jak dojde. Tam to sní i děti.
|
|
Dáňula |
|
(25.4.2012 10:32:42) No, buď do zeleninové polévky, nebo nebo místo rýže do rizota, do plněných paprik.... atp. U nás doma nechutná jen manželovi, ale "na sladko" by mi ji tu nejedly ani děti.
|
|
Bin bez čárky:( |
|
(25.4.2012 10:42:29) vařím si pohankovou polévku- nastrouháš nahrubo kořenovou zeleninu(mrkve, petržel,celer) na olivovém oleji zpěníš cibulku s pórkem, přidáš zeleninu, zaliješ vodou , dáš bujon, nasypeš hrst pohanky-nepředvařuju a chvílku povaříš. dochutíš jak chceš. někdy přidávám i mořské řasy.. je to naše nejčastější polévka
|
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(25.4.2012 10:46:56) Když to jentak hodíte do té polévky, nevadí vám pak ten šlem? Já jsem ji nepropírala, spařila jsem jí normálně, ale pak jsem ji musela proprat už vařenou, protože mi vadilo, jak se to růžově táhne. Propraná mi připadá i chutnější, ale stejně to není ono.
|
|
Winky | •
|
(25.4.2012 10:59:14) a to ji máš teda už uvařenou? Tak k tomu přidat trochu mletýho masa, vajíčka, strouhanku, cibulku atd. a hlavně ochutit kořením /(kari, paprika, česnek - co máte rádi) udělat karbanátky/kuličky (já tyhle věci pečču v troubě na pečicím papíru aby to nebylo tak mastný).
|
|
N. | •
|
(25.4.2012 11:02:57) My ji doma mame moc radi, krome manzela, ale sni ji taky, kdyz je.
Bud ji delam smichanou s kurecim a zeleninou(hodne rajcat, nejaka mrazena smes), nebo s ni nastavuji bramborovou kasi(jako samotna priloha je na nas moc sucha). A ja ji mam moc rada i v salatu(treba rajcata, okurka, paprika a pohanka misto balkanu)
|
adriM+M+N |
|
(25.4.2012 11:32:58) A nedavno jsem vlastne delala zdravou sekanou, pomlete kureci maso, do nej nastrouhana mrkev,vajicko a misto strouhanky prave ovesne vlocky, vubec tam nebyly citit a byla moc chutna, chutnala mi vice nez nezdrava verze klasicke sekane z veproveho. Okorenila jsem normalne cesnekem, bylinkama, majorankou. Taky jsou dobre a zahusteni zeleninove polevky treba.
|
adriM+M+N |
|
(25.4.2012 11:33:30) Omlouvam se, tohle bylo k diskuzi k ovesnym vlockam...
|
|
|
|
Daniela už registrovaná |
|
(25.4.2012 11:06:34) Třeba zapéct s česnekem, paprikou, občas přidám i pokrájenou jarní cibulku...a posypat sýrem...mě to takto upravené chutná. Pohanka je výborná na posílení žilní stěny, obsahuje hodně rutinu, jednou týdně ji do jídelníčku zařazuji.
|
|
Tulipaní |
|
(25.4.2012 11:11:27) Dělala jsem nedávno kapustové karbanátky s pohankou a kupodivu to bylo dobré. Recept byl tuším přímo na obale pohanky Takže spařit a rozmixovat kapustu, musí se to hodně okořenit, přidat vejce, tu pohanku, třeba i cibuli a udělat těsto. PAk péct jako placky v troubě na plechu, trochu jsem je i podmazala a potřela olejem
jinak to srovnání s pachem desinfekce mi příjde trefné!
|
|
koré |
|
(25.4.2012 11:33:37)
Pokud by ses ji ještě někdy odhodlala zakoupit - tak ne tu světle zelenou, ale jedině tu hnědou (normálně i do supermarketů to dodává myslím Lagris; já mám hnědou moc ráda a ta mazlavá zelená mi taky přijde nechutná).
Hnědou pak buď uvařit, nebo namočit a pak jen na ohni smíchat, s čerstvou brynzou, česnekem a zelenou petrželkou, to je moc dobré. Myslím, že by nebyla špatná ani kombinace s nivou, třeba.
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(25.4.2012 11:39:34) To bylo asi tím. Já mám pocit, že jsem kupovala nějakou hnědou někde v superhyper a že byla dobrá, jenže to je už pěkně dávno. Teď jsem na to koukala, jak cvok, co se to děje. Kupovala jsem ji ve zdravé výživě, tentokrát.
|
|
|
šatranka |
|
(25.4.2012 12:22:17) Tak mne osobne chutna, ale musi se umet pripravit a ochutit. Hodne receptu je zde: http://www.pohankovymlyn.com/recepty.php
|
|
jája | •
|
(25.4.2012 13:00:45) http://www.toprecepty.cz/recept/2743-kontrabas-z-pohanky-zapeceny/
Dělali to i Kluci v akci, výborné, u nás velmi oblíbené.
|
|
Gavašetka |
|
(25.4.2012 14:53:16) "Pohančenou polévku" jsem jako dítě nesnášela, dnes ji mám ráda, ale asi ji dělám jinak než babička. Je to typické valašské jídlo, nejradši mám ale tu hnědou (Lagris, Šmajsrla). Je potřeba ji proprat, spařit a i pak sbírat pěnu. Dělám buď tu polévku, hodně podobnou té, co už tu někdo popisoval, takže se nebudu opakovat. A nebo jako přílohu či bezmasé jídlo, klidně uvařit jen osolenou, dobře pokmínovanou a posypat eidamem, to mi vždycky chutnalo. A smíchat s nějakou zeleninou. Propírám ji nejméně 3x v horké vodě. Vychladlou pohanku je možné dát i do zeleninového salátu, tam už se fantazii meze nekladou
|
|
Hanka 75 |
|
(28.4.2012 20:25:30) Grička: Pohanka je třeba celá, loupaná, spíše hnědá než do zelena. Nakrájí se cibule, osmaží, paprika červená se osmaží, nakrájená mrkev na kolečka, rajče nebo protlak, propláchne se pohanka, a dá na pánev, zamícháme, míchám dokud se nebude pohanka lepit k pánvi !!!!!, osolím (nebo trochu Podravky apod.), zaliju vodou a pomalu nechám vařit, cca 15-20 min. Na konec se přidává máslo. Mě více chutná bez másla. Je to výborné, jinak pohanku také nemusím. Jo dobré jsou také palačinky, ale z pohankové mouky, a doporučuji zvláště zpočátku napůl s obyčejnou.
|
Hanka 75 |
|
(28.4.2012 20:25:47) je to ukrajinský recept, nevím, jak se to správně píše
|
|
|
děda | •
|
(11.7.2012 10:59:47) zkust rozinky, brusinky nebo jiné vhodné ovoce a dosladit medem.
|
|
|