Rotem |
|
(15.3.2012 17:45:21) Mam na parapete Bylinnou zahradku v kvetinacich,d ari se jim uzasne. Mam Matu peprnou, petrzelku,bazalku a koriandr.
Rostou pomalu a pekne, ted petrzelka krasne dorostla a ma otazka.
Jak strihat bylinky aby mi to pak dorostlo,nechci to osklubat a pak nebudu mit nic.
U nas v kuchyni milujeme cerstve bylinky.
|
Nevímsirady |
|
(15.3.2012 18:01:02) No bazalka a koriandr jsou jednoletky, ty bych radila sníst do vzniku květů, pak mají slabší chuť a stejně umírají. Poté zasadit nové, vím že je dobré udělat výsevy postupně po pár dnech, budeš tak mít bylinky pořád. Ostatní jsou dvou a víceletky, těm pravidelně ustřihuj lístky nebo i celé rostlinky (taky jsou lepší než vykvetou)ony zase vyraší znova
|
Rotem |
|
(15.3.2012 18:03:12) Bathory dekuju za odpoved, to jsem ani nevedela ze koriandr a bazalka jsou jednoletky, si budu pamatovat. Hodne pouzivam do amsa,testovin a ryby
|
Nevímsirady |
|
(15.3.2012 18:05:57) jojo jsou to moje oblibené a fakt je lepší je sníst, když jsou mladé, pak už to není ono. Udělej si výsevy do více kaslíčků třeba s odstupem týdnu, dvou a budeš mít pořád hezké a chutné bylinky, pak už je to křoví, tuhé a nic moc
|
Nevímsirady |
|
(15.3.2012 18:08:50) jinak tužší stvoly bazalky si můžeš naložit do oleje (nesmí čouhat na vzduch) a na těstoviny je to taky super
|
Rotem |
|
(15.3.2012 18:14:28) Diky za Tip, zitra udelam nas salat a dam tam petrzelku, neni and cerstve bylinky
Ja ti dam zas muj Tip, vypestuj si nanu a dej do caje par listku, caj je velmi dobry a pomaha na zazivani. V izraeli se to pije snad po kazdem jidle anebo turek
|
Nevímsirady |
|
(15.3.2012 18:17:37) děkuji
|
|
Ivuljenka |
|
(15.3.2012 19:43:10) Dam já slyšela, že bazalka se má stříhat vždycky tak aby zbyly dva lístky, dělala jsem to tak a krásně se rozrostla
|
|
|
|
|
|
Jitusch* |
|
(15.3.2012 18:14:24) Bazalka je sice jednoletka,ale dá se sklidit za sezonu klidně i 3x.Mívám ji ve skleníku,než se začnou tvořit květy,tak ji seříznu,nechám tak 10 cm a ona znovu obrazí.
|
Nevímsirady |
|
(15.3.2012 18:17:26) nebo tak, ale jak říkám mladé výhonky, ty klacky v jídle nejsou dobré
|
Jitusch* |
|
(15.3.2012 19:10:39) Já z toho vlastně obírám jen listy,stonky vyhazuju,ale asi mladé výhonky jsou nejlepší,to ano.
|
Nevímsirady |
|
(15.3.2012 19:12:43) stonky nevyhazuj a nalož do oleje, pěkně se to rozleží a máš bazalkový olej
|
Nevímsirady |
|
(15.3.2012 19:12:58) mělo tam být
|
|
|
|
|
|
|
Tereza | •
|
(15.3.2012 21:15:06) a zeptám se k tématu jinak, jak uskladňujete krom oleje? Byla jsem překvapená, že sušené bylinky pěstované doma jsou k použití lepší než mražené, že sušením vlastně nějak znásobí své vlastnosti. Jsem měla dojem, že zamražené = vlastně čerstvé.
|
Nevímsirady |
|
(15.3.2012 22:16:49) no jak které třeba bazalka sušená je sice dobrá, ale na zmraženou a čerstvou nemá, totéž koriandr, ten bych nesušila vůbec, je to škoda. Je ale fakt, že u ostatních bylin musíš čerstvých použít podstatně více než sušených, kde je ta chuť koncentrovanější. Taky v některých pokrmech jsou lepší čerstvé byliny - třeba ze sušené máty mi chutná čaj, ale jinak bych sušenou nepoužila. Je to hodně o tvé vlastní chuti Já teda nejčastěji čerstvé, pak když je toho hodně tak zmrazím, ten olej používám jen na bazalku, dá se použít na různé byliny, ale u nás to moc neprošlo.
|
|
|
|