karma |
|
(6.1.2012 18:16:33) Kamarád mi radí, že v rámci hospodárného provozu domácnosti je dobré, plánovat si jídlo. To beru, ale jsem děsný chaotik, nejde mui nic plánovat. Zdejší fantazie je bezbřehá, takže se zde radím. Popis naší domácnosti: -já jsem vegetarián, zzn opravdu žádné maso, vejce a mléko ano, stravuju se pouze doma (ve smyslu nechodím na obědy v zaměstnání. -manžel konzumace masa sice běžná, ale má maso na oběd (zaměstnání), bezmasé jídlo mu nevadí, takže parametr vege respektuje -dcera maso taky jí (a ráda), ale chodí na obědy ve školce
Prosím kdybyste neméli co dělat, přispějte mi nápadem. Jdu zatím uklízet, kdyby se tu něco objevilo, díky, počtu později, popř průběžně mrknu.
|
NovákováM |
|
(6.1.2012 18:18:59) na celý týden asi dohromady nedám, ale jíte těstoviny? špagety například? Brokolici? Sýry? Květák? Fazole? Kuskus? Polévky? Saláty?
|
karma |
|
(6.1.2012 18:21:56) já právě tomu vaření moc nedám, ale míním to zlepšit. Ideálně nenáročná jídla, nejraději dělám eintopfy (či jak se to píše), aby nebylo moc nádobí-krom chaotické povahy jsem i líná-no ženuška k pohledání
|
|
NovákováM |
|
(6.1.2012 18:31:55) Takže ze mne
zapečené brambory s brokolicí, česnekem, navrch niva
špagety - boloňské - bezmasé,
špagety carbonara, jsou chutné i bez slaniny, jen je třeba je trochu víc osolit při vaření - uvařené těstoviny jen sliješ a přidáš je do ohřáté smetany s rozkvrdlaným žloutkem a parmezánem - promíchat, jen aby se obalily.
na aglio, olio, peperoncino potřebuješ jen na oleji osmahnutý česnek a chili papričku (pro dítě asi ne), do toho těstoviny, trochu bazalky, posypat sýrem, osolit, opepřit
Obalovaný květák, květákový mozeček, květákové placičky, bramborové placky, bramborové šišky s mákem nebo orestovanou strouhankou, čočka s vejcem, hrachová kaše, těstoviny se špenátem, houbové rizoto, sýrový špíz, sýrový se zeleninou, obalený sýr, pečené brambory s jogurtovým dipem s česnekem, francouzské brambory jdou také bez masa.
Na všechno ti můžu poslat recept, víc si toho teď kromě sladkých jídel asi nevybavím.
|
Epepe |
|
(6.1.2012 18:38:10) Tak špenát se hodí i k těstovinám a zapečeným bramborám. Do rizota vhodíš kde co a maso ti nechybí.
Na Vánoce jsem dělala vegetariánovi skvělou zeleninu: rajčata, cuketa, lilek, černé olivy, papriky, česnek, olivový olej, zelené bylinky, a sýr feta. Promícháš a pečeš.
|
|
Půlka psa |
|
(6.1.2012 18:38:33) Zapečené brambory s brokolicí, česnekem a nivou děláme taky. Jen přidávám ještě černé olivy a fazole (klidně z konzervy).
|
|
karma |
|
(6.1.2012 19:05:17) Tak pokud mas receptyv pc, poslání uvítám! Ale pokud by ses s tím měla vypisovat, vygooglim to. Moc dík za inspiraci.
|
|
Ananta |
|
(6.1.2012 19:22:39) Místo slaniny uzené tofu
|
michaela TP červen 2012 |
|
(6.1.2012 19:28:06) BROKOLICOVÝ NÁKYP S KUSKUSEM
brokolice, 2 petržele, máslo, 6 lžic kuskusu, 4 vajíčka, 150 g sýru
Brokolici opereme, rozebereme na růžičky a vaříme v páře. Vodu uchováme, neslíváme! V míse rozšlehámě 4 celá vejce s kořením (Solčankou), přidáme nahrubo nastrouhaný poloměkký sýr a nahrubo nastrouhanou petržel. Do této směsi dáme v páře uvařenou brokolici, rozšťoucháme vidličkou, přidáme neupravený a nevařený kuskus a vložíme do zapékací mísy. Vodu, která nám zůstala z brokolice, použijeme na polití (asi tak 6 lžic) a nahoru klademe tenké plátky másla (stačí kousíček). Pečeme cca 30 minut. Velmi dobrá je i varianta se zakysanou smetanou, stačí vše smíchat a vynechat máslo!
|
|
|
|
|
Epepe |
|
(6.1.2012 18:31:57) Zapečené brambory na X způsobů, pečená nebo grilovaná zelenina, zeleninová rizota, hutné polévky s chlebem (bramboračka, smetanové), atd. Ke všemu můžeš přidat flákotu.
Recept na zapečené brambory (volně, bylo to v Apetitu, ale dělám podle sebe): uvaříš brambory a mrkev, nakrájíš na kolečka, pak na oleji na pánvičce provoníš cibulku, zelené bylinky (saturejka, bazalka, aj.), zasypeš celozrnnou moukou (uděláš vlastně jíšku),přidáš dijonskou hořčici a vzniklou kašičku rozmícháš ve smetaně. Následně vrstvíš brambory, mrkev a zaliješ tou smetanou a navrch dáš rozšlehané vajíčko.
|
|
angrešt |
|
(6.1.2012 18:37:26) Zkopíruju Ti kousek oddělení bezmasých jídel ze své databáze, třeba si něco vybereš. bezmasé - baklažán a la Jean bezmasé - Bramboračka bezmasé - Bramborové knedlíky s cibulkou bezmasé - Brokolice se sýrovou omáčkou bezmasé - Celerové řízky s bramborem bezmasé - Česnečka bezmasé - Dýňová polévka bezmasé - Francouzská cibulačka bezmasé - Gratinovaná brokolice bezmasé - Gratinovaný květák bezmasé - Kněz omdlel - Imam bayidli bezmasé - Obalovaný květák bezmasé - Omeleta se špenátem a brambory bezmasé - Plněné brambory bezmasé - Polévka brokolicová bezmasé - polévka rychlá vločková bezmasé - Polévka žampionová bezmasé - Ratatouille bezmasé - Sopa de fideos bezmasé - Zapečené žampiony
|
Půlka psa |
|
(6.1.2012 18:40:54) Co se stalo tomu knězi?
|
angrešt |
|
(6.1.2012 18:41:48) Tak mu chutnalo, až to s ním samou slastí švihlo
|
|
Půlka psa |
|
(6.1.2012 18:42:24) Už jsem to vygooglila. To vypadá moc dobře a název sedí.
|
angrešt |
|
(6.1.2012 18:43:35) je to moc dobré, ale je to letní jídlo, chce to dobrou, sluncem naducanou zeleninu. Zkopírovala jsem to pod sebou, sezónně jsem to teď nepřebírala.
|
|
|
|
NovákováM |
|
(6.1.2012 18:45:13) angrešt, ale dobré téma
potřebuji "jedlou" úpravu lilku a cukety, klidně jako přílohu nebo jako hlavní jídlo. Nějak mne obojí zklamalo svou chutí na grilu i dobře okořeněné i jako přílohová část zeleniny pečená, nebo dušená.
Poradíš?
Já tu drbu o jídle z mlsnosti totiž, už mám poslintanou klávesnici.
Sama jsem 1/2 hodiny po večeři 100 gramů kuřecího, 2 rajčata, kus papriky, ta kila musí dolů a když už cvičím hodinu denně, tak tím jídlem to prostě nezkazím. Vařím pro rodinu zvlášť pro sebe taky... těm dneska dělám to vepřo s mrkví. Ne, že si maso nedám vůbec, ale málo, snažím se ten zbytek vykrýt zeleninou. jsem klasický masožrout, výrazné chutě vítány a kdyby to mohly i děti, budu jen ráda
|
angrešt |
|
(6.1.2012 19:04:34) Terezo,
tak zrovna ten omdlelý kněz má obecně (i u manžela ) chuťový úspěch. Pak baklažán a la Jean a lilkové a cuketové závitky.
Baklažán a la Jean (dle Jeana Derré) Lilek podélně rozpůlíme. Do řezné plochy uděláme rovnověžné hluboké zářezy, dáváme pozor, abychom neprořízli slupku. Do zářezů nastrkáme tenké plátky česneku. Lehce posolíme, popepříme a štědře pokapeme olivovým olejem. Dáme do pekáče společně s rozpůleným citronem a pečeme při 180st. asi 40 min dozlatova. Upečené na talíři pokapeme šťávou z pečeného citronu, poprášíme fleur de sel a jíme s bílým chlebem.
Lilkové a cuketové závitky Lilek podélně nakrájíme na co nejtenčí plátky, osolíme je a necháme vypotit. Cuketu podélně plátkujeme škrabkou na brambory. Umícháme si kašičku z olivového oleje, utřeného česneku, oregana, pepře, papriky, případně jiných bylinek dle chuti. Plátky lilků osušíme, potřeme kašičkou, stočíme a napíchneme na párátko. Cuketové plátky též potřeme, stočíme a napíchneme za lilkový závitek. Na špičku napíchneme olivu. Závitky naskládáme do pekáčku vytřeného olejem, pečeme při 180° do změknutí.
|
NovákováM |
|
(6.1.2012 19:08:01) ale to moc díky, jsi hodná.
Vyzkouším, dám vědět.
Ještě se pochlub, v čem schraňuješ recepty a už ti dám pokoj.
Díky moc
|
angrešt |
|
(6.1.2012 19:12:21) Hlavně v hlavě Ale to, co sem takhle kopíruju, jsou zpravidla recepty, které vyšly v některém vydání našeho domácího receptového kalendáře.
Jinak ten seznam jídel je z domácího plánovače jídelníčků, který mi manžel naprogramoval, a v tom nemám postupy, ale v databázi k jednotlivým jídlům připojené surovinové rozpisy, aby to pak generovalo nákupní seznamy.
No, a pak mám klasický papírový šanon, do něhož vkládám papírové recepty, mám oddělené sekce "cukroví" "polévky atd., v rámci toho to mám abecedně.
|
NovákováM |
|
(6.1.2012 19:14:10) Jasně, chápu.
Já jsem děsný nesystematik, šanony mám 3, ale je pak problém hledat dle surovin apod. Proto jsem lovila nějaký prográmek.. no něco jako MMB generátor, jen jiného rozsahu )
|
|
|
|
karma |
|
(6.1.2012 19:10:00) zbožnuju lilek. Ale co furt mají v receptech s tím jeho pocwením? Já ho v životě nevypotila (avizovaná lenost) a vždy je dobrý, nehořký...
|
angrešt |
|
(6.1.2012 19:13:45) sisan, novější odrůdy už se bez pocení celkem obejdou, jsou méně hořké. Druhý důvod pocení je, aby lilek tolik necucal tuk.
|
|
|
NovákováM |
|
(6.1.2012 19:12:15) angrešt a omdlelý kněz asi přežije běžnou sůl, že?
|
angrešt |
|
(6.1.2012 19:16:52) Kyž už s ním švihl lilek, proč by nepřežil sůl?
|
NovákováM |
|
(6.1.2012 19:18:15) to je fakt, fleur de sel.. fakt nevedu,
ale na tohle bych ještě ocenila recept
http://kami40.rajce.idnes.cz/jednohubky/#kapusticky.jpg
drze ti projíždím fotky, ale asi bys je měla zamčené, kdyby to vadilo. Nádhera.
|
angrešt |
|
(6.1.2012 19:20:48) aha - kněz nepotřebuje fleur de sel - koukám, že jsem ho tam totiž nezkopírovala Imam bayeldi z Turecka (Z časopisu "Chatař a chalupář", č.4, 1999, turecká kuchyně,arabská kuchyně) Imam bayeldi - znamená v překladu "kněz omdlel". Bylo to opravdu labužnickou rozkoší, když jeden turecký duchovní ("imam") ochutnal toto božské jídlo, které mu bylo předloženo. Jinou nebo opačnou verzi snad nelze, po ochutnání pokrmu, vůbec připustit. V angličtině je o pokrmu první zmínka v roku 1935.
Suroviny pro 2 osoby: 1 větší lilek 2 stroužky česneku, nasekané 1 cibule, nadrobno lžíce oleje 2 velká oloupaná rajčata špetka tymiánu sůl a pepř podle chuti šťáva z 1/2 citrónu 1 lžička cukru kousek kůry skořice vcelku
Postup přípravy: Lilek podélně překrojíme a ve vzdálenosti asi 2 cm jemně nakrojíme jeho slupku po obvodu obou polovin. Z řezů vzniknou pruhy a každý druhý proužek slupky nyní sloupneme. V konečném výsledku máme každou polovinu lilku světle - modře pruhovanou. Na ploché straně uděláme hluboké zářezy, ale pozor - lilek neprořízneme! V pánvi rozpálíme olej a ploché strany obou polovin lilku opečeme do zhnědnutí. Potom je přendáme do pekáče opečenou stranou nahoru a pruhovanou dolů. Do použitého oleje na pánvi po lilku vložíme stroužky česneku a nakrájenou cibuli, které spolu do sklovita osmahneme. K osmahnuté cibuli s česnekem na pánvi přidáme rajčata, tymián, vše podle chuti osolíme a opepříme. Dusíme zakryté pokličkou až se rajčata rozvaří. Tuto omáčku přemístíme lžící na lilky na pekáči a vtlačíme ji zmíněných hlubokých zářezů. Do pekáčku ještě nalijeme tolik vody, aby byly půlky lilku zhruba do poloviny ponořeny, přidáme citrónovou šťávu, cukr a skořici vcelku. Pečeme přiklopené asi 1 hodinu v troubě, předehřáté na 200°C. Před podáváním pokrm necháme vychladnout, aby trochu ztuhl a při přendávání na talíř se nerozpadl. Pokrm jíme vlažný a snad tou slastí neomdlíme.
|
|
angrešt |
|
(6.1.2012 19:22:18) Kapustičky s mandlemi Spaříme a oloupeme mandle. Kapustičky povaříme 10min v osolené vodě. Slijeme, propláchneme studenou vodou. V hluboké pánvi (wok) opražíme nasucho mandle (či kešu) a vysypeme do misky. Rozpálíme olej a opečeme najemno nakrájenou cibuli, pak přidáme kapustičky a opékáme, až začnou zlátnout. Vsypeme mandle a ochutíme sojovkou.
|
NovákováM |
|
(6.1.2012 20:00:43) MANŽEL mooooc děkuje za recept na kapustičky a mám vyřídit, že jsi úžasná
já taky díky, on je kapustový mág a tohle nezná )
|
angrešt |
|
(6.1.2012 20:09:58) Terezo, díky, jsem moc ráda, že recepty oceníte
|
NovákováM |
|
(6.1.2012 20:15:51) my je přímo "žereme" i s tebou, mimochodem, na tobě je vidět, jak jsi precizní člověk i co se fotek zahrádky týče atd. nejen jídla,
všechno je to prostě nádherný, úpravný a vyloženě se sbíhají sliny
Zlatá ženská
|
angrešt |
|
(6.1.2012 20:33:51) Terezo, fakt moc děkuju Ale fotí skoro vždy manžel.
Jo, to těsto je výborné na leccos, třeba i na slané tyčinky. tvořítko asi vím, jaké myslíš - jenže pak je šáteček vlastně půlkruh, že? Což je véélká vada, neboť já miluju nejvíc ty vypečené špičky trojúhelníku
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ananta |
|
(6.1.2012 19:52:23) Jsi úžasně kreativní. Já bych si dala tohle
http://kami40.rajce.idnes.cz/jednohubky/#prezidentske_satecky.jpg
|
angrešt |
|
(6.1.2012 20:07:59) Ananto, to je rozhodně vhodná těhotenská strava
Prezidentské šátečky
Vypracujeme těsto z 250g polohrubé mouky, 250g másla, 250g tvarohu a špetky soli. Dáme chvíli do ledničky odpočinout, pak rozválíme a nakrájíme na čtverce. Okraje čtverců potřeme vajíčkem, do středu dáme lžičku povidel a tvoříme šátečky. Na plechu vystlaném pečicím papírem je potřeme vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme při 170° asi 40min. Ještě horké obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
|
Ananta |
|
(6.1.2012 20:14:18) Mňam, úžasné, mám na to velkou chut děkuju moc, zkopírováno
|
|
NovákováM |
|
(6.1.2012 20:20:51) Angrešt - skvělé těsto, plním kde čím od tvarohu po švestky a slaných náplní raději než listové, ale koupila jsem to vykrajovátko, nevím, jak se to jmenuje a je to fakt rychlá práce )
když vygooglím, hodím typ, používám z jedné strany na koblihy, spojovátko jen na šátečky, určitě znáte
|
NovákováM |
|
(6.1.2012 20:32:20) našla, na šátečkování používám tohle...
http://vykrajovatka.heureka.cz/tescoma-delicia-o-na-peceni-a-testovinytescoma-delicia-4-ks_3/
no, ty malé velikosti jsou mi k ničemu, stačili by ty dvě velké...
|
|
|
Epepe |
|
(6.1.2012 21:15:16) Jé, taky tohle těsto miluju. Dělám z něj štrůdl, je vyhlášený po celém příbuzenstvu.
|
|
|
|
|
|
|
Boubí |
|
(6.1.2012 18:38:14) dneska jsme měli vařené brambory, mrkvový perkelt (recept z MMB - vygooglíš) a kostičky tofu. Tofu teda není úplně levné, ale máme ho rádi, občas koupím. Jinak mě napadají i bramboráky, palačinky, lívance, bramborové placky, špenát + vajíčko + brambory/bramborové knedlíky, halušky se zelím (pro vege-bez slaniny, taky by asi šlo k tomu dát uzené tofu na kousky), luštěniny - máme rádi čočku po orientálsku + vajíčko nebo taky tofu či šmakoun, tempeh, seitan. Co sojové maso, máte rádi? Taky úprav spousta. Kuskus či bulgur - naslano i nasladko, jahelník, houbový kuba, rýže se zeleninou nebo tím sójovým masem či tofu. Těstoviny s rajčatovou omáčkou, olivy, nebo pizza s čímkoliv. Snažím se doma střídat vždy masové jídlo a pak 1-2 dny bezmasé, ale taky někdy už nemůžu nic vymyslet, ráda se inspiruju.
|
Epepe |
|
(6.1.2012 18:41:32) Boubi, pokud někdo není vegetarián (dcera a manžel zakladatelky), tak bych mu sóju necpala - není zrovna dvakrát zdravá. A jak děláš čočku po orientálsku?
|
Boubí |
|
(6.1.2012 18:47:32) čočka po orientálsku - přibližně takto: http://www.labuznik.com/recept/cocka-po-orientalsku/ jinak že sója není zdravá, nevím, moc to podrobně neštuduju, prostě občas ji máme, jen tak pro změnu. maso jinak normálně jíme. ale střídáme všechno možné, neládujeme se jenom masem nebo jenom sójou.
|
|
|
|
Jarma (dvě děti) | •
|
(6.1.2012 18:43:03) Dala bych luštěniny - čočkový pilaf, cizrna (polévka nebo třeba z ní omáčka), mungo, dají se dělat různé obilné variace na zeleninové rizoto (špaldoto, nebo míchat rýži s jáhlami, quinoou, pohankou kuskusem). Jídla z krup mám ráda - třeba na způsob houbového kuby... Husté polévky s pečivem (dýňová, fazolová, bramborová, zelná...) . Vařím tak taky ve všední dny. Maso dělám jen o víkendu.
|
|
Mr. Miçkey |
|
(6.1.2012 18:45:40) Spagety s bolonskou omackou (misto masa nahrubo nastrouhat tofu) Zapecenej kuskus s tofu a avokadovou omackou Ruzny husty polivky, do nich cervenou cocku / pohanku / jahly Prilohu k salatu: na oleji/ ghi zpenit cibulku, zasypat koriandrem, kurkumou, garam masala a trochu chili, salek jahel + 2 salky vody a varit, po cca 10m vmichat kapary (tak 2 polivkovy lzice) a nechat chvili odstat. Dobrej salat: nahrubo nastrouhat SYROVOU cervenou repu a jablko (zhruba pul napul), dochutit trtinovym cukrem a citronem. Pomazanka z namocenych slunecnicovych seminek- cca 2 hodiny, prihodit oloupany rajcata, cesnek, sul, pepr, petrzelku a rozmixovat.
Obecne se zamer na indickou kuchyni, umi skvele upravit ruzny fazole, cocku... smazenej kvetak a spagety jako zaklad vege jidelnicku je hovadina.
|
|
Mirka 2 deti | •
|
(6.1.2012 18:48:43) Boršč bez masa - postup ten isty ale maso sa nedava. Šampiňonová omáčka - klasika huby pripravis ako maso a pridas smotanu rozmiesanu s hladkou mukou, k tomu cestoviny alebo knedla. Tekvicovy privarok - klasika podusit na cibulke povarit zaliat smotanou s mukou. Navrch vajicko Zelenina (mrkva, zeler, kukurica, cuketa, cerstva sampinony a pod.) nakrajana na pruzky orestovana na oleji, pridam korenie na cinu akebo stipku kari, pridam scedene cinske rezance zaliate vriacou vodou s trochou soli a vegety , premiesam a podavam Lasagne bolonske alebo so spenatom, besamel, syr, zapiect. Francuzske zemiaky - namiesto udeniny tofu alebo nic, pred zapecenim posypat syrom. Palacinky - na slano so sampinonovou naplnou Fazula s rajcinami kukuricou a mexickym korenim, s chlebom, mozes pridat sojovu parku. No a potom taka klasika halusky s tvarohom, granadir, langose, zemlovka, sisky, sulance so struhankou alebo makom, parene buchty, zeleninove rezne, ryzovy nakyp, lievance, omelety, pizza (sampinony, kukurica, rajciny, syr) ...
|
Mr. Miçkey |
|
(6.1.2012 18:51:03) Poradit veganovi neco s tvarohem, syrem a spol. je terno
|
Epepe |
|
(6.1.2012 18:53:19) Ale zaladatelka není veganka, je vegetariánka a mléko a vajíčka jí, jak píše.
|
|
Mirka 2 deti | •
|
(6.1.2012 18:55:32) Veganovi neradim A vzdy najprv citam potom pisem :)
|
Mr. Miçkey |
|
(6.1.2012 18:57:47) Aha tak to pardon, ja cetla zadny maso, mliko, vajicka
|
|
|
|
Epepe |
|
(6.1.2012 18:52:22) Taky mě ještě napadly zelené fazolky ve smetanovo-koprové omáčce. Jsou boží.
|
|
Mirka 2 deti | •
|
(6.1.2012 18:54:03) A este ma napadlo Plnena paprika alebo masove gulky v rajcatovej omacke - postup rovnaky len namiesto masa davam sparenu sojovu drt. Segedin - detto postup, maso davam sojove.
|
|
|
Suza007 |
|
(6.1.2012 18:58:26) Zrovna dneska jsem dělala vegetariánské jídlo.
Mrkové kari: 3 mrkve 1 pastiňák malý květák nebo brokolice pár listů kapusty 1 brambor 1 cibule 2 stroužky česneku 500g bílého jogurtu nebo 400ml kokosového mléka 3 lžíce kari olej
Na oleji osmažím cibuli (na osminky), přidám česnek na plátky, pak kari. Nechám dvě minutky, přidám jogurt nebo mléko a do toho zeleninu na větší kousky. Vařím do měkka. Podávám s rýží.
Jenom mi dost dlouho nechtěly změknout brambory (možná to bylo tím jogurtem), takže možná bych uvařila zvlášť, nebo přidávala zeleninu postupně - takhle jsem měla brokolici úplně rozvařenou.
|
NovákováM |
|
(6.1.2012 19:10:23) Suzo a teď budu pro změnu za diletanta. Minule manžel přivlekl místo petržele pastiňák, no skončil v bramboračce, nechutnala jsem syrový, ale chuť bramboračky jako vždy. Ono vzhledem k množství ani žádná změna. Lez nahradit opačně nebo ne?
Všechno totiž doma mám ) krom pastiňáku.
|
Suza007 |
|
(7.1.2012 10:57:14) Petržel a pastinák se drobně liší v chuti, ale v tomhle jídle bych klidně nahradila.
|
|
|
|
karma |
|
(6.1.2012 19:07:54) úplně mi to nahnalo sliny
|
|
michaela TP červen 2012 |
|
(6.1.2012 19:11:11) SLUNÍČKOVÁ OMÁČKA
Půl kila mrkve, dvě lžíce oleje, kostka bujónu, zakysaná smetana, půl litru vody
Mrkev nakrájíme na kolečka a necháme na oleji zezlátnout. Přilijeme asi půl litru vody, přidáme kostku bujónu a necháme vařit. Až je mrkev měkká, rozmixujeme na jemno a vmícháme zakysanou smetanu.
Podáváme na těstoviny nebo s rýží a např. s robi masem apod.
ŠPAGETY SE SÝROVOU OMÁČKOU
Šlehačka, niva, česnek, špagety
V kelímku šlehačky rozpustíme nivu (asi 250 g), přidáme česnek. Podáváme se špagetami.
PLNĚNÉ PAPRIKY
Papriky naplníme směsí ze sójové šunky, vajíčka, majoránky,jáhel nebo rýže. Pečeme v troubě nebo klasicky v rajské omáčce. Výborné jsou i ke sluníčkové omáčce.
RIZOTO
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme žampiony, zamícháme s mletou paprikou. Přidáme uvařenou mrkev, petržel, sójové maso a květák. Necháme dusit spolu s bobkovým listem, celým pepřem a novým kořením. Poté smícháme s rýží a zakysanou smetanou, přimícháme petrželku kudrnku.
ŠMAKOUN
Šmakouna opečeme s mletou paprikou, podáváme se šťouchanými brambory.
P.S. Jsem vegetariánka, vařím spoustu receptů, záleží, jak moc levné mají být, tyhle jsem vybrala, protože opravdu vyjdou strašně levně, napíšu Ti klidně víc, kdybys chtěla...
|
karma |
|
(7.1.2012 11:30:13) Tak jo. kdyby Tě to neobtěžovalo, klidně napiš. Já jsem vegetarián skoro 20let, ale hrozně se odbývám. Vlastně točím pár receptů, ocením inspiraci...Dík.
|
|
|
Půlka psa |
|
(6.1.2012 19:13:56) Děláváme výborný chlebový salát podle Cuketky. Jako jooooooo, je to jen salát, ale tím, že je v něm i chleba, se z něj člověk docela nají.
http://www.cuketka.cz/?p=7174
K Cuketkovu postupu přidávám ještě fazole a kapary, ale je moc dobrý i bez nich.
|
NovákováM |
|
(6.1.2012 19:15:36) i skvěle vypadá, díky
|
Půlka psa |
|
(6.1.2012 19:27:45) Jo a kapustičky na másle. Najdou se taky u Cuketky.
|
|
|
|
LiValley |
|
(6.1.2012 23:16:16) vegetarianske lazagne - misto besamelu ricotta se spenatem Dal Makhani (cocka, fazole v kremove omacce) salat z cous-cous ( da se nahradit kroupama, nebo orzo testovinama) kremova kukuricna polevka zeleninove curry baba ghanoush - lilkova pomazanka (dip) hummus syrove quiche zeleninova pizza s kozim syrem
|
|
Katka, zatím bez mimča :-( |
|
(30.6.2012 13:27:09) No, zkus se podívat na tuhle stránku http://www.foodstyle.cz/. Pod odkazem vegetariánské najdeš docela slušnou zásobárnu zajímavých receptů. Přítula je taky vegetarián a občas už taky nevím co bych mu měla vařit. Teď v létě je to fajn - spousty čerstvé zeleniny za fajn ceny. Horší je to v zimě :-(
|
|
|