withep |
|
(17.11.2011 8:13:45) Najde se tu nějaký expert, který by mi poradil?
Mám za sebou založení kvásku, první chleba, první vedení kvásku, druhý chleba, a momentálně provádím druhý pokus o vedení. Už třetí den
Potřebovala bych vědět, jestli ten kvásek vedu nebo zakládám znova . Nakrmila jsem ho předevčírem odpoledne, že do půlnoci vyběhne a klesne, ale nestihl to a nechtělo se mi ponocovat, tak jsem ho nechala do rána, ráno byl kleslý, takže jsem podruhé nakrmila. Dosud se mi dařilo udržovat ho při vhodné teplotě na topení zabalený v utěrkách, ale včera nějak přitopili nebo co, a když jsem na něj po poledni sáhla, sklenici nebylo lze udržet v ruce, měl hodně přes 40 stupňů
Tak jsem si vynadala, ale hned jsem ho nevyhodila a za pár hodin se v něm objevily bubliny (ne na povrchu, ale uvnitř, patrné po zamíchání). Inu dala jsem mu ještě šanci a nakrmila ho potřetí, a teď ráno je vyběhlý a ještě nekleslý.
Je možné, že by těch 40 a víc stupňů přežil (četla jsem, že teplota nesmí jít přes 35)? Nebo nepřežil a rodí se mi ve sklenici nový kvásek z té mouky, kterou jsem večer ten chcíplý kvásek nakrmila? Je to vůbec biochemicky možné (nejsou v chcíplém kvásku nějaké látky, které další kvasení znemožňuji)?
A hlavně - co teď s ním? Upéct chleba nebo krmit další dva dny?
Díky
|
ČertaKáča |
|
(17.11.2011 8:33:09) ahoj já peču tento asi už 14 dní, peču každý druhý den, popisuje ti tam i ten kvásek.Já ho dělala jen jednou pak přidělávám. na první jsem čekala 3 dny. http://bucifousek.webgarden.cz/chleby
|
|
ČertaKáča |
|
(17.11.2011 8:33:10) ahoj já peču tento asi už 14 dní, peču každý druhý den, popisuje ti tam i ten kvásek.Já ho dělala jen jednou pak přidělávám. na první jsem čekala 3 dny. http://bucifousek.webgarden.cz/chleby
|
|
withep |
|
(17.11.2011 8:35:22) Ještě mě napadá, jestli není taky možné, že vysoká teplota vyhubila bakterie a kvasinky u dna sklenice, ale ve vyšších vrsvách přežily...(?)
|
Sharien |
|
(17.11.2011 8:54:54) To mam taky bezne i z lednice, ze nahore mam ten kvas probublanejsi nez dole. Zkus s vodou a zitnou moukou hustotu ala livanec a za par hodin venku uvidis, jak reaguje. Jinak kvas mam i hned po zalozeni bezne na lince, zadny topeni, natoz baleni do uterek. Za ten rok mi kvas chcipnul jednou, uz si nepamatuju proc. Jinak samozrejme pecu bez pridavku drozdi.
|
|
|
Sharien |
|
(17.11.2011 8:51:51) Ja myslim, ze na to jdes moc vedecky Pokud jsou bubliny,nebala bych se ho pouzit. Ja uz pecu asi rok a to nasledovne: jednou zalozeny kvas uchovavam v lednici a nejvic se mi osvedcilo: vzit vecer kvas z lednice, vylit ho do pekarny, dolit vlaznou vodou a dat zitnou mouku do konzistence cca livancoveho testa. Zamichat a nechat ve vyple pekarne do rana. Pri tom zaroven do sklenice s troskou kvasu naleju vlaznou vodu, dam zitnou mouku a domicham (tady to bude hustsi),vrazim sklenici do lednice. Rano je kvasu v pekarne tak 2x tolik, tekutinu uz nedavam, jen muku, sul a kmin. Mouku vetsinou hladkou a tolik, aby to byla lepkaci koule (lepkat bude kvuli te zitne mouce). Necham pekarnou promichat a ted bud a) projedu program testo a pak jeste necham v pekarne, nez je nakynute a upecu b) vyndam zamichane testo, dam kynout venku a upecu v troube.
|
|
|