Horama |
|
(14.9.2011 14:09:52) Jsem ochotna naprosto přísahat na Jihočeské máslo od Madety (v takovém modrém obalu). Čímž v žádném případě netvrdím, že nic dalšího kvalitní není, jen u mě se už jiné máslo vyskytuje jen z momentální nouze.
|
Horama |
|
(14.9.2011 14:37:28) Jen pro zajímavost.
Redakce tehdy nakoupila 9 vzorků zboží, které se "tvářilo jako máslo" (tj. ne vždy to bylo pravé máslo), a naslepo je degustovala - očichávali, ochutnávali, mazali. Skutečné máslo by mělo mít obsah tuku mezi 80 a 82%. Rozhodně byste v jeho složení neměli najít nic o smetaně, rostlinných tucích, mlékařských kulturách, emulgátorech a barvivech.
Výsledky: 1/ Tradiční máslo z Moravy, Výrobce J+R, 82% tuku, známka 1,2 2/ Jihočeské máslo (to s obrázkem vesnice na obalu), Madeta, 82% tuku, známka 1,4 3/ Meggle die Alpenbutter, Meggle, tuk 82%, známka 2,2 4/ Čerstvé máslo, PM Poděbrady, tuk 82%, známka 2,8 5/ Máslo - vyrobeno z mléka z Vysočiny, Tesco, tuk 82%, známka 2,8 6/ Jihočeské AB (je to nepravé máslo), Madeta, 78% tuku, známka 3 7/ Máslo, distributor Milkpol, tuk 82%, známka 3 8/ Kerrygold Tradiční irské máslo, známka 4,6 9/ Rama Créme Bonjour (samozřejmě nejde o máslo ani náhodou, ale spousta lidí vám ho jako máslo přinese), známka 5
|
|
Horama |
|
(14.9.2011 14:46:42) http://data.idnes.cz/g/eko/infografika_vysledky_testu_masel.html
|
|
|