Přidat odpověď
Jen pro zajímavost.
Redakce tehdy nakoupila 9 vzorků zboží, které se "tvářilo jako máslo" (tj. ne vždy to bylo pravé máslo), a naslepo je degustovala - očichávali, ochutnávali, mazali. Skutečné máslo by mělo mít obsah tuku mezi 80 a 82%. Rozhodně byste v jeho složení neměli najít nic o smetaně, rostlinných tucích, mlékařských kulturách, emulgátorech a barvivech.
Výsledky:
1/ Tradiční máslo z Moravy, Výrobce J+R, 82% tuku, známka 1,2
2/ Jihočeské máslo (to s obrázkem vesnice na obalu), Madeta, 82% tuku, známka 1,4
3/ Meggle die Alpenbutter, Meggle, tuk 82%, známka 2,2
4/ Čerstvé máslo, PM Poděbrady, tuk 82%, známka 2,8
5/ Máslo - vyrobeno z mléka z Vysočiny, Tesco, tuk 82%, známka 2,8
6/ Jihočeské AB (je to nepravé máslo), Madeta, 78% tuku, známka 3
7/ Máslo, distributor Milkpol, tuk 82%, známka 3
8/ Kerrygold Tradiční irské máslo, známka 4,6
9/ Rama Créme Bonjour (samozřejmě nejde o máslo ani náhodou, ale spousta lidí vám ho jako máslo přinese), známka 5
Předchozí