Elí+Kaya |
|
(6.9.2011 19:15:51) Ahoj, je tu někdo kdo se zabývá makrobiotikou?
|
Insula |
|
(6.9.2011 19:36:16) Taky bych uvítala.
|
Elí+Kaya |
|
(6.9.2011 19:44:48) Insula-a ty se jí zabýváš?
|
Insula |
|
(6.9.2011 19:54:57) Zatím ne. Ale ráda bych se o ní dozvěděla víc. Hlavně jak sestavit jídelníček, aby byl vyvážený.
|
Elí+Kaya |
|
(6.9.2011 20:02:11) To je super Já ji dělám čtvrtým rokem a říkala jsem si, jestlipak sem někdo kdo ji dělá taky zavítá ...
|
Insula |
|
(6.9.2011 20:05:47) Já ráda sleduji pořad "jak se žije s nevyléčitelnou nemocí" a docela často se tam o makrobiotice mluví (kushi institut) a to v souvislosti s uzdravováním. Dokonce o záchraně života při změně životního stylu a zaměření se právě na makrobiotiku.
|
Elí+Kaya |
|
(6.9.2011 20:08:17) Znám hodně příběhů lidí, kteří se díky tomu z něčeho vyléčili Já sama jsem začala kvůli alergii a astmatu. Celý dětství jsem chodila na alergo a pořád mi cpali jen léky a fujtajbly.. A makrobiotika mi moc pomohla společně s výplachy dutin a zázvorovými obklady. po akutních potížích jsem měla za tři týdny (a to bylo jaro..) Takže já jsem spokojená..
|
Insula |
|
(6.9.2011 20:37:26) A nemůžeš napsat něco víc konkrétního nebo nějaký odkaz, kde čerpat informace???
|
Elí+Kaya |
|
(6.9.2011 20:47:14)
Informace je nejlepší čerpat z knih a určitě i jet na nějaký pobyt, kde vaří zkušený člověk..
Existuje i diskuzní forum : www.makrobiotika.info , tam najdeš i ty kurzy. Pak třeba na stránkách www.makrobioklub.cz určitě něco bude.
Knížky hlavně od : Michio Kushi, Mudr.Strnadelová, Dagmar Lužná..
Kushi to popisuje hodně podle energií a jeho knihy stojí opravdu za to. Knihy dalších autorů jsou spíš o vaření a předpokládaj , že už o tom něco víš, slouží spíš pro inspiraci.
Jinak je to ale jednoduché. Základem je nejíst - cukr, bílou mouku, trópické ovoce, kravské mléko.. zezačátu stačí pomalu omezovat + přidávat obiloviny ve formě celých zrn, luštěniny, správně udělanou zeleninu, semena, ořechy, maso.. Které potraviny ano a které ne, které občas.. to všechno najdeš v knihách Takhle obecně se o tom píše špatně, protože nevím, co o tom už víš
|
Mediana |
|
(6.9.2011 21:23:52) El, Insulo, já jsem čerstvý následovník, poslední dva měsíce transformuju stravu do makrobiotiky, motivace léčebná. Zrovna jsme dojedli celozrné těstoviny se spirulinou, tofu marinovaným v tamaris, řasou wakame a hlívou ústřičnou. :) Snažím se v tom jet natvrdo a naplno bez přechodu. Absolutně žádné maso, cukr (když už tak spíš fruktózu nebo polysacharidy), mléčné výrobky, vejce. Co nejvíce miso pasty, produktů z umeo švestek a mořských řas. Zatím jsem nepřišla na tajemství piklované zeleniny, vyrobila jsem shnilou kyselou siláž. Ale přiznám se, že jedu dost intuitivně, k Dagmar Lužné bych měla jít v září na konzultaci.
|
Elí+Kaya |
|
(7.9.2011 8:18:58) No super Jen dej pozor na tenhle rychlej přechod, vím, že teď to vnímáš třeba v pohodě, ale vím o čem mluvím. Najeli jsme ze dne na den a jeli takhle 3/4 roku a pak přišla taková chuť na sladký a všechno možný, že jsme měli co dělat. Ale pomohlo nám to.. Teď už ji děláme z lehka a je to mnohem lepší.
Kvašená zelenina je super. Zkus si to nejdřív na kvyšeným zelí- to dělal doma asi každej Místo obyč soli tam dej mořskou. Můžeš tam dát k tomu i cibuli nebo mrkev... ale chce to kvalitní nádobu. NA to krátkodobý stačí zavařovačka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|