rišulka |
|
(4.8.2011 10:32:26) Mám na zahradě záhonek s bylinkami. Nosím si jepo troškách domů a s radostí z té čerstvé vůně přidávám do jídel. Prosím o radu, jak zpracovat a uchovat bylinky, aby vám dlouho vydržely - je lepší nechat usušit a nadrolit nebo zamrazit? A taky se hodí nějaké tipy na užití, mám libeček a bazalku. No a mám taky meduňku a tu krom čaje můžu využít jak? díky
|
Dalalmánek |
|
(4.8.2011 10:52:20) Libeček se dá pěkně usušit, bazalka taky, i když není jak čerstvá. Meduňku sušit velmi opatrně a přitom rychle, velmi snadno ztrácí silice. Skladovat uzavřenou.
|
|
šatranka |
|
(4.8.2011 11:23:02) Nemam poradne kde je susit a bojim se, ze by se do nich dostala plisen, takze co nespotrebuju cerstve, tak mrazim. Jednoduse oplachnu, osusim a dam do sacku. Pred pouzitim promnu v ruce a hodim treba do polevky nebo rizota a dal nevarim.
|
|
terapeutka |
|
(4.8.2011 11:23:54) Libeček mám nakrájený najemno (nasekaný) a zamražený v krabičce, do polévky nebo pod maso vždycky kousek lžičkou uloupnu a rozpustí se to. Mám pocit, že ten mražený je pak v jídle více aromatický než sušený.
|
|
arantxa |
|
(4.8.2011 11:49:12) Já mám taky pár bylinek na balkóně a část vždy nasuším a část dám do mražáku do malých krabiček.
|
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(4.8.2011 12:08:52) já suším, ale nedrolím prostě mám ve sklenicích celé lístky, máty, bazalky, majoránky, libečku a petržekly
|
|
angrešt |
|
(4.8.2011 12:55:22) Bylinky středomořského typu - tymián, sautrejku, rozmarýn - suším rozložené na plechu ve stínu pod balkonem, kde to pěkně profukuje.
Libeček částečně suším zavěšený v malých svazcích na provázku pod balkonem - musí se rychle, aby nehnědl. Používám ho pak na poprášení jídla pro parádu. Stejně tak petržel. To se s mraženým nedá, ten drží v hrudkách a dotekem teplé ruky se zcuckatí a sypat inteligentně nejde.
Část libečku nasekám a zamrazím a používám pak jako koření do polévek. Petržel totéž - část usušit, část zamrazit.
pažitku nakrájenou zamrazím.
Při mražení vždy mrazím na tácu pokrytém pečpapírem a pak zmrzlé sesypu do krabičky, aby to nebyla hrouda.
Meduňku a mátu suším jako libeček - rychle, vzdušně, jinak zhnědne.
Bazalku neuchovávám, normálně si na zimu vezmu květináček zas dom a a když zdechne, koupím nový. Mám ji ráda čerstvou.
vavřín též nesuším a na zimu přestěhuju květináč domů.
Když nevím roupama coby, tak si udělám mražené bylinkové kostičky - nasekám bylinky, dám do tvořítka na led a zaliju trochou vody a dám zmrznout, pak vyklepu do krabičky. A když mám ještě větší chuť provádět alotria, tak si dělám domácí sušené polévkové koření - nahrubo nastrouhanou mrkev, popř. celer a petržel + hrubě krájenou cibuli + libeček + petržel + pažitku dám v tomto pořadí plat odspoda do sušičky usušit, pak vše smíchám a přidám hrubou sůl. Někdy ještě přidám houbový prášek z roztlučených sušených hub. No a mám domácí sušené dochucovadlo.
|
rišulka |
|
(4.8.2011 13:34:25) agrešt děkuji. velmi vyčerpávající a přesný popis já zas když nevím coby, tak sadím - no a tak se stala ta meduňka. uchytila se krásně a rozrostla a táák voní!! ale nevím teď co sní, na co ji použít? a jestli bys hodila i pár tipů na další bylinky, budu ráda. (libeček do polívky taky dávám, je to hned lepší, jiné a víc domácí že). děkuji
|
angrešt |
|
(4.8.2011 13:57:13) rišulko, jsme teď kvůli těhotenství s bylinkami opatrná a moc je nejím. Ale jindy meduňku používám na čaj (míchám s mátou a šalvějí), na zdobení jídel. nejvíc jí v létě spotřebuju právě na pití - natrhám svazek meduňky, přidám trošku té máty a šalvěje, zaliju horkou vodou a nechám vylouhovat, pak zcedím a nechám vychladnout. Trochu naředím studenou vodou, osladím mealsovým cukrem, přidám měsíčky citronu a citronovou šťávu a kostky ledu. A máme to tu pak ve džbánu na pití v horkých dnech. Máti vaří z meduňky meduňkový sirup na spaní - ale mně to nechutná
Libeček samozřejmě do vývarů. Dále ho přidávám v zimě k vaření brambor - staré brambory zbaví takové té "sklepní zatuchlosti". Pak libeček přidávám v menším množství do tvarohových pomazánek, do bylinkového másla (ale opatrně, aby nepřebil ostatní). Do bramborových jídel - bramboračky, bramboráků... - tam spolu s popencem.
Další bylinky - nevím, co máš, takže nevím, které považuješ za "Další"
Já sama mám na zahrádce a používám pažitku, petržel, saturejku, bazalku, tymián obecný, tymián citronový a pomerančový, oregano, meduňku, šalvěj, mátu peprnou, mátu "mojito", estragon, libeček, vavřín, rozmarýn, levanduli, popenec. Ale nevím, jeslti něco z toho spadá do Tvé kategorie "dalších", či zda máš to samé a nemám oproti Tobě nic navic
|
|
|
|
|