rišulko, jsme teď kvůli těhotenství s bylinkami opatrná a moc je nejím. Ale jindy meduňku používám na čaj (míchám s mátou a šalvějí), na zdobení jídel.
nejvíc jí v létě spotřebuju právě na pití - natrhám svazek meduňky, přidám trošku té máty a šalvěje, zaliju horkou vodou a nechám vylouhovat, pak zcedím a nechám vychladnout. Trochu naředím studenou vodou, osladím mealsovým cukrem, přidám měsíčky citronu a citronovou šťávu a kostky ledu. A máme to tu pak ve džbánu na pití v horkých dnech.
Máti vaří z meduňky meduňkový sirup na spaní - ale mně to nechutná
Libeček samozřejmě do vývarů. Dále ho přidávám v zimě k vaření brambor - staré brambory zbaví takové té "sklepní zatuchlosti".
Pak libeček přidávám v menším množství do tvarohových pomazánek, do bylinkového másla (ale opatrně, aby nepřebil ostatní). Do bramborových jídel - bramboračky, bramboráků... - tam spolu s popencem.
Další bylinky - nevím, co máš, takže nevím, které považuješ za "Další"
Já sama mám na zahrádce a používám pažitku, petržel, saturejku, bazalku, tymián obecný, tymián citronový a pomerančový, oregano, meduňku, šalvěj, mátu peprnou, mátu "mojito", estragon, libeček, vavřín, rozmarýn, levanduli, popenec. Ale nevím, jeslti něco z toho spadá do Tvé kategorie "dalších", či zda máš to samé a nemám oproti Tobě nic navic