| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Pastiňák

 Celkem 13 názorů.
 Dalalmánek 


Téma: Pastiňák 

(24.5.2011 12:21:14)
Objevuje se v obchodech čím dál tím častěji, někde ho dokonce vydávají nevím proč za kořenovou petržel. Nahradit ji to ale neumí. Zjistila jsem, že je to dobré do bramborového salátu, do boloňských špaget, do kuřecího vývaru. Teď jsem ho použila spolu s mrkví na falešnou rybí polévku (recept od Angrešta) a dítě se olizovalo až za ušima.
K čemu využíváte pastiňák vy a jaké s ním máte zkušenosti?
 Dalalmánek 


Re: Pastiňák 

(24.5.2011 12:21:55)
MMCH - psala jsem Jirkovi a posílala takový rámcový návrh sekce Recepty, ale neozval se ještě.
 FialoFka 


Re: Pastiňák 

(24.5.2011 12:30:17)
Cimbur, díky, snad se ozve!!

Pastinák je dobrý i obalovaný, potřený česnekem a okořeněný...
 Dalalmánek 


Re: Pastiňák 

(24.5.2011 12:59:27)
A před tím obalováním povařit, Fial?
 FialoFka 


Re: Pastiňák 

(24.5.2011 13:01:21)
Jojo, obaluji i celer, také chvíli povařím, ale fakt chvilku, aby se to ještě dalo obalit. Někdo nepovařuje ani květák, ale chce to pak opravdu pomalu smažit, aby stihlo změknout.
 anela 
  • 

Re: Pastiňák 

(24.5.2011 12:35:40)
Přesně,vydávajá ho za petržel a je to pastiňák.My ho moc dádi nemáme.
 angrešt 


Re: Pastiňák 

(24.5.2011 12:38:01)
Pastiňák dávám obecně společně s kořenovou zeleninou, akorát tím, že je dost sladký, to spolu s mrkví ještě víc oslazuje, takže jaksi střídmě ~:-D

Tj. používám ho do svíčkové, k masu "na divoko", do mirepoix, ...
Hodně ho využiju do "svíčkové" polévky či jiných krémových zeleninových polévek.

zkoušela jsme i krémovou čistě pastiňákovou polévku, ale nenadchlo mě to, mám raději kombinaci s další zeleninou.

Nebo dělám pastiňákové pyré (stejným způsobem jako celerové, tj. napůl s bramborama).
Nebo pečený pastiňák jako přílohu - díky cukru krásně zkaramelizuje.
Zkoušela jsem třeba pastiňákové chipsy (jako jsou ty anglické kupované) - no, to se moc nepovedlo, takže to nemůžu doporučit ~:-D
 Dalalmánek 


Re: Pastiňák 

(24.5.2011 12:58:00)
Angreštíku, zase jsi si přidělala práci, co je to mirepoix? ~t~~t~
 FialoFka 


Re: Pastiňák 

(24.5.2011 13:00:40)
Já myslím, že je to směs pórku nebo cibule a kořenové zeleniny.
 angrešt 


Re: Pastiňák 

(24.5.2011 13:02:28)
to je na stejnoměrné kousky nakrájená kořenová zelenina, odřez od šunky atd., která osmahnutá slouží jako základ pro hnědou španělskou omáčku, potažmo pro demi-glace.
Já používám mirepoix i jako základ pro vývary.
 Ovečka 
  • 

Re: Pastiňák 

(24.5.2011 13:48:04)
Nakrájím na tenké špalíčky a společně s cibulí používám pod pečené kuřecí čtvrtky. Musí toho být hooodně a pect dostatečně dlouho , aby se v podstatě rozpadal.
 Merylin5 


Re: Pastiňák 

(24.5.2011 19:36:59)
Obaluju v trojobalu, v kukuřičný strouhance, místo tatarky hustý bílý jogurt, s bramborem je to výborný letní jídlo~R^
 Merylin5 


Re: Pastiňák 

(24.5.2011 19:42:33)
Ježiš já si to spletla s patizonem, beru zpět:-)

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.