Dalalmánek |
|
(24.5.2011 12:21:14) Objevuje se v obchodech čím dál tím častěji, někde ho dokonce vydávají nevím proč za kořenovou petržel. Nahradit ji to ale neumí. Zjistila jsem, že je to dobré do bramborového salátu, do boloňských špaget, do kuřecího vývaru. Teď jsem ho použila spolu s mrkví na falešnou rybí polévku (recept od Angrešta) a dítě se olizovalo až za ušima. K čemu využíváte pastiňák vy a jaké s ním máte zkušenosti?
|
Dalalmánek |
|
(24.5.2011 12:21:55) MMCH - psala jsem Jirkovi a posílala takový rámcový návrh sekce Recepty, ale neozval se ještě.
|
FialoFka |
|
(24.5.2011 12:30:17) Cimbur, díky, snad se ozve!!
Pastinák je dobrý i obalovaný, potřený česnekem a okořeněný...
|
Dalalmánek |
|
(24.5.2011 12:59:27) A před tím obalováním povařit, Fial?
|
FialoFka |
|
(24.5.2011 13:01:21) Jojo, obaluji i celer, také chvíli povařím, ale fakt chvilku, aby se to ještě dalo obalit. Někdo nepovařuje ani květák, ale chce to pak opravdu pomalu smažit, aby stihlo změknout.
|
|
|
|
|
anela | •
|
(24.5.2011 12:35:40) Přesně,vydávajá ho za petržel a je to pastiňák.My ho moc dádi nemáme.
|
|
angrešt |
|
(24.5.2011 12:38:01) Pastiňák dávám obecně společně s kořenovou zeleninou, akorát tím, že je dost sladký, to spolu s mrkví ještě víc oslazuje, takže jaksi střídmě
Tj. používám ho do svíčkové, k masu "na divoko", do mirepoix, ... Hodně ho využiju do "svíčkové" polévky či jiných krémových zeleninových polévek.
zkoušela jsme i krémovou čistě pastiňákovou polévku, ale nenadchlo mě to, mám raději kombinaci s další zeleninou.
Nebo dělám pastiňákové pyré (stejným způsobem jako celerové, tj. napůl s bramborama). Nebo pečený pastiňák jako přílohu - díky cukru krásně zkaramelizuje. Zkoušela jsem třeba pastiňákové chipsy (jako jsou ty anglické kupované) - no, to se moc nepovedlo, takže to nemůžu doporučit
|
Dalalmánek |
|
(24.5.2011 12:58:00) Angreštíku, zase jsi si přidělala práci, co je to mirepoix?
|
FialoFka |
|
(24.5.2011 13:00:40) Já myslím, že je to směs pórku nebo cibule a kořenové zeleniny.
|
|
angrešt |
|
(24.5.2011 13:02:28) to je na stejnoměrné kousky nakrájená kořenová zelenina, odřez od šunky atd., která osmahnutá slouží jako základ pro hnědou španělskou omáčku, potažmo pro demi-glace. Já používám mirepoix i jako základ pro vývary.
|
|
|
|
Ovečka | •
|
(24.5.2011 13:48:04) Nakrájím na tenké špalíčky a společně s cibulí používám pod pečené kuřecí čtvrtky. Musí toho být hooodně a pect dostatečně dlouho , aby se v podstatě rozpadal.
|
|
Merylin5 |
|
(24.5.2011 19:36:59) Obaluju v trojobalu, v kukuřičný strouhance, místo tatarky hustý bílý jogurt, s bramborem je to výborný letní jídlo
|
Merylin5 |
|
(24.5.2011 19:42:33) Ježiš já si to spletla s patizonem, beru zpět
|
|
|
|