Markys1 |
|
(20.5.2011 21:14:05) Ahohj všichni, rozhodla jsem se, že nahradím klasické přílohy brambory, těstoviny, rýže něčím novým a zdravým. Vím, že existuje cizrna, polenta, jáhly, kuskus... ale nevím, jak je mám coby přílohu zpracovat, jsem schopná je maximálně uvařit Máte nějaké typy na zajímavou přílohu? Např. zajímavě ochucenou cizrnu, nočky, knedlíky apod.Moc díky a už se těším na typy!!!
|
KlaudieS+M+E |
|
(20.5.2011 21:21:37) Vařím často kuskus na různé způsoby, z cizrny jsem několikrát zkoušela falafel, bohužel se mi nikdy nepovedl Knedlíky dělám (kromě klasických housk. a br.) výborné provensálské, třeba k pečenýmu kuřeti, mňam Ale nejzdravější asi nebudou
|
|
Inka | •
|
(20.5.2011 21:26:07) Občas dělám kuskus, ale nevím proč je zdravý, když je to vlastně těstovina. Taky rýži na různé způsoby, ochucuju jí kari, šafránem nebo jiným koření, přidávám indiánskou rýži
|
|
Martina, 2 kluci |
|
(20.5.2011 21:26:33) Brambory, rýže, těstoviny z různých obulivin, kuskus, jáhly, polenta, oves,... - to jsou všechno zdravé přílohy. Hodně záleží na tom, jak je zpracuješ a k čemu je přiložíš Jo a odpověď - stačí je uvařit dle návodu na pytlíku.
|
Martina, 2 kluci |
|
(20.5.2011 21:27:56) mělo být samozřejmě OBILOVIN
|
Markys1 |
|
(20.5.2011 21:29:24) Ty jáhly se prostě jen spaří a uvaří? není to bez chuti? Já třeba dělám z jahel nákyp, ale jako přílohu si je neumím představit
|
zerat |
|
(20.5.2011 21:32:11) Tak jáhly jako přílohu si taky moc představit neumím, ale možná když se dobře dochutí, tak proč ne, já jsem je starší dcerce dávala na všechny způsoby své doby, protože nic jiného nesnášela. Jáhly mi přijdou podobné ovesným vločkám - ale ani ty si neumím moc dobře představit jako přílohu k hl. jídlu
|
Martina, 2 kluci |
|
(20.5.2011 21:33:51) Je třeba si najít, co ti chutná...mě nechutnají vločky a pohanka = nejím je. Jím všechny ostatní "přílohy".
|
|
|
Martina, 2 kluci |
|
(20.5.2011 21:32:14) Není, jen si chuťové buňky musí pomalu zvykat na to, že jídla mají svou chuť i bez dochucení...ale neboj, zvyknout se dá. Zrovna jáhly jsou prima se solí, opečenou cuketou a kousky mrkve...samotné či jako příloha. Ale já nejsem klasický vzorek - přílohy nepoužívám, jím je jako hlavní jídla.
|
Markys1 |
|
(20.5.2011 21:36:00) Já je taky miluju samotný, ale manžel vždycky kolem nich hledá maso Moje nejoblíbenější je hrachová kaše se zelím, cibulkou a hlívou, mňam a když není nic na vrch, tak mi to vůbec neva
|
|
|
Kubula K. |
|
(20.5.2011 21:35:40) Já si představila klasický knedlíky z hladký ne-celozrnný mouky..
Jednou jsem dělala jáhly s kuřetem a kysaným zelím, bylo to podle mě dobrý, ale všichni se doma ksichtili, bych je praštila. Neměla jsem jim říkat, že jsou to jáhly, hned pochopili, že je to ZDRAVÝ a odmítlo jim to chutnat.
Jinak jáhly jsem prostě jen uvařila podle návodu a pak smíchala s tím ostatním (připraveným zvlášť).
|
Martina, 2 kluci |
|
(20.5.2011 21:39:28) U nás se ksichtí děti, tak mají holt klasiku ve škole a doma jídlo na "ksichtění"...uvidíme, jak to dopadne do budoucna Ale abych nebyla za krkavce, dělávám jídla tak, aby nějaký průnik vznikl
|
|
|
|
|
|
zerat |
|
(20.5.2011 21:30:32) Kuskus je ale obyč. těstovina, takže nic zdravějšího než těstoviny Do polévek zavařaju drožďové knedlíčky, ovesné vločky... a coby přílohy dáváme jen osvědčenou klasiku - brambory, bramborové či kynuté knedlíky, rýži Natural, Parboiled a teď nově jsem objevila rýži Basmati. Mmch pořád jsme dumali, jak ti vietnamci tu vynikající rýži vaří a dochucují a oni vaří drahou Basmati!!
|
Markys1 |
|
(20.5.2011 21:33:12) Jo basmati je výborná, taky jsem ji už objevila, navíc má prý nízký glykemický index, a proto po ní není brzy hlad
|
|
|
Niccolka |
|
(20.5.2011 22:21:42) Tak my střídáme rýži natural, brambory, kukuřičnou polentu, jáhly, pohanku, kroupy, bulgur, těstoviny. Luštěniny nepovažuji za přílohu, spíš za zdroj bílkovin, takže něco k čemu se příloha dáva
|
Markys1 |
|
(20.5.2011 22:29:47) A polenta je prosím tě v jaké konsistenci? A bulgur taky neznám Takže cizrnu by sis jako přílohu nedala?
|
|
|
koxtry |
|
(21.5.2011 21:56:14) Jáhly, pohanku, žitné nočky ( recept jako halušky, akorát ze žitné mouky), špaldové těstoviny, celozrnný kuskus, bulgur, rýži natural, vařený oves nebo špaldu (ne vločky, normálně vcelku uvařit a dochutit). A jinak, když zrovna nemám zdravý záchvat, tak samozřejmě normální knedlíky, brambory, bílou rýži atd. Cizrnu máme jako hlavní jídlo s cibulkou, houbami nebo zeleninou či do polívky, jako příloha mi přijde dost sytá. Možná tak k uzenému masu.
|
|
|