| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Vaření podle Strnadelové

 Celkem 16 názorů.
 Nikaia+08+10 


Téma: Vaření podle Strnadelové 

(4.5.2011 11:57:27)
Ahoj, dostala se mi do ruky knížka Radost ze zdravých dětí od Strnadelové a Zerzána, přečtla jsem si i radost z jídla nebo jak se to jmenuje. Máte s tím někdo zkušenosti, myslím dlouhodobé? Líbí se mi to docela, ale nerada bych dělala pokusy na dětech.
P.S. Zvláště mi vrtá hlavou, zda skutečně JE plnohodnotnou náhradou živočišné bílkoviny kombinace obilí a luštěnin.
 angrešt 


Re: Vaření podle Strnadelové 

(4.5.2011 12:39:04)
Knížku Strnadelové neznám, jen mi ten název připomněl Radost z bašty Stařenky Oggové, tak jsem příspěvek četla v domnění, že nacházím spolumilovníka T.Pratchetta ~:-D

Ale když už, tak k těm bílkovinám. Luštěniny sice obsahují hodně bílkovin, ale z esenciálních aminokyselin v nich chybí lysin a tryptofan.

Obiloviny moc bílkovin neobsahují (jen cca kolem 8%), ale zase jsou to bílkoviny s dost vysokým obsahem lysinu. Takže nedostatek lysinu z luštěnin se obilovinami dá dohnat.

S tryptofanem je to horší, ten je jen v některých obilovinách. Dostatek ho je v pšenici - bílkovinou pšenice je lepek. Takže by bylo asi dobré používat vysokolepkovou pšenici, vyrábí se z ní např. mouka na pizzu.

Větší problém než obsah aminokyselin ale představují jiné látky - hlavně vitamín B12 a železo. Ani jedno se luštěninami a obilovinami pokrýt nedá.
Železa sice v luštěninách není tak málo, jenomže se nevstřebává. U vstřebávání železa funguje tzv. meat effect - přítomnost (zřejmě) masových peptidů způsobuje, že se vstřebá 30% železa. U luštěnin meat effect chybí, proto se vstřebá pouze 5% železa.
Jo, a tohle platí navíc pouze pro hemové železo, nehemové železo se nevstřebává skoro vůbec.

Vitamín B12 se jinak než z živočišných produktů získat vpodstatě nedá. Nemusí to být maso, mohou to být vaječné žloutky nebo droždí.

 Balbína 


Re: Vaření podle Strnadelové 

(4.5.2011 12:59:06)
jak píšeš o lepku - Strnadelová je zásadně proti. Takže navíc bezlepkově. A ne mléko a mléčné výrobky.
Já mám tu knihu taky. Není špatná pro inspiraci, dá se z ní čerpat. Ale nevěřím všemu a nedržela bych se jí úplně. Mám kamarádku, ta jí podle Strnadelové doslova už rok a nevypadá dobře. Má nedostatek železa, je unavená, hubená. Hlavně ta únava jí trápí.
 NL 


Re: Vaření podle Strnadelové 

(4.5.2011 13:01:57)
Balbíno třeba to je tím, že kamarádka špatně plánuje jídelníček, ze kterého by to železo získala i když v dobré víře.
 Balbína 


Re: Vaření podle Strnadelové 

(4.5.2011 13:39:59)
tohle samozřejmě nemůžu s jistotou vědět. Ono je to náročné. Neměla bys vůbec lepek, mléčné výrobky ani brambory. Maso jednou týdně. Ale kamarádka držela poctivě, byla i na konzultaci u ní. Ale mléčné výrobky už jí, ty jí prostě chyběly (aspoň tak mi to říkala). Její děti pijí mléko jako o život, maso taky i jogurty. Zeleninu moc ne. Děti se těžko přesvědčují.
 angrešt 


Re: Vaření podle Strnadelové 

(4.5.2011 13:10:14)
Upozorňuju, že píšu bez znalosti knížky.
Ale tryptofan opravdu je jen v některých obilovinách, v té pšenici spolehlivě ano.
Ale třeba v kukuřici není.

Netuším, jestli tam třeba není jako zdroj živočišných bílkovin mléko a vejce,to by pak šlo.
 Nikaia+08+10 


Re: Vaření podle Strnadelové 

(4.5.2011 13:03:51)
Uf. Mně se to zdálo trošku podezřelé, i když mám za to, že existují čistě veganské populace, nebo ne?
 angrešt 


Re: Vaření podle Strnadelové 

(4.5.2011 13:23:36)
No, takhle. Vyloženě celé populace čistě veganské existují např. v subsaharské Africe či v některých částech Asie. Ovšem není to příliš dobrovolné a je to stav provázený řadou chorob z karence živin - jako beri-beri, anemie, kwashiorkor...

Pak existují vegani ve vyspělých zemích. Ti ovšem zpravidla doplňují karenci živin různými tabletovými doplňky, takže vyloženě k malnutrici u nich dojde málokdy.
Mimoto je karence živin závažnější v dětství než v dospělosti, takže v době dětství normálně živené dítě v dospělosti na veganské stravě vydrží daleko více. U dětí je dopad - nu, podívejte se na fotky dětí v Africe, že.

Ale i u dospělého se to může stát - docela zajímavé počtení v tomto směru http://voraciouseats.com/2010/11/19/a-vegan-no-more/
 angrešt 


Re: Vaření podle Strnadelové 

(4.5.2011 13:55:01)
Ještě k tomu železu, abych trochu ilustrovala, proč to nejde:

Denní potřeba železa je orientačně u dětí cca 10mg/den, u dospělých mužů 10 mg/den, u dospělých žen 15 mg/den, u těhotných žen 25 mg/den.

Z neživočišných potravin je obsah železa zhruba nejvyšší v luštěninách. Třeba v čočce je to kolem 10mg/100g čočky. (V sóje kolem 5mg(100g)
Takže dítě by pro pokrytí denní dávky železa by bylo nuceno sníst 3300g čočky. Dospělý muž též 3,3 kg čočky. Dospělá žena by potřebovala již 5kg čočky. Nu, a těhotná 8,3 kg čočky.

Sóji by těhotná musela spořádat denně krásných 15kg - to už by byla vyloženě na raketový pohon ~:-D

 angrešt 


Re: Vaření podle Strnadelové 

(4.5.2011 14:08:02)
Omlouvám se, počítala jsem blbě,

je to pro dítě jen 2kg čočky, pro muže 2 kg čočky, pro ženu 3kg čočky. Pro těhotnou 5kg čočky nebo 10kg sóji. Nebo 50 kg špenátu (špenát má železa kolem 1mg/100g).

Ovšem i tak je to mimo možnosti každodenní konzumace ~:-D
 Nikaia+08+10 


Re: Vaření podle Strnadelové 

(4.5.2011 14:18:21)
~:-D~:-D
 Lucie1000 


Re: Vaření podle Strnadelové 

(13.6.2011 17:27:55)
Dobrý den. Reaguji na nedostatek železa v těhotenství přo vege stravě. mejedla jsem maso několik let před těhu ani v těhu a můj krevní obraz zejmena železo mělo ukázkové hodnoty a to jsem nejedla 8kg čočky denně
 NL 


Re: Vaření podle Strnadelové 

(4.5.2011 13:00:12)
Ahoj, knížku mám doma cca 2 roky. Ráda z ní vařím. Ne vše, nejsme totiž makrobiotici. Ale naučila jsem se z ní jak uvařit správný zeleninový vývar, kdy ho sníst, aby měl ty správné účinky (zásaditá strava) a získala jsem tak i nové a cenné recepty. Zrovna včera jsem vařila kedlubnovou polévku, kterou bych nikdy asi jinak neuvařila (vařím jí už tak 2 měsíce podle této knížky) a manžel sám jí velmi pochvaloval. Naučila jsem se používat umeocet, tamari, apod. Postupně tak nějak zkouším různé recepty a při nemocech se snažím řídit radami, které tam jsou co se týče třeba horeček apod. Knížka se mi moc líbí, ale vařit 100% podle ní bych neuměla. Už jsem navyklá na jiné stravování (i když já zrovna maso moc nemusím, stačí mi 1x týdně si dát plátek dva šunky a pak třeba trošku masa krůtího do rizota anebo upéct kuře) a přeučení by pro mě bylo asi náročné. Takže se snažím aspoň něco málo z toho využít pro sebe a i pro mou rodinu. Během posledních 2 let se u nás pomalu přestal jíst chleba a rohlíky. Když už, tak si spíš něco upeču v domácí pekárně. Ráno by se měli jíst řídké polévky, ale sama si to na sobě neumím představit, ráno si totiž dávám jogurt. Mě se teda hodně změnilo stravování během posledních 4 let co jsem čekala první dítě a pak během let. Mléko které jsem pila na litry mi přestalo samo tak nějak chutnat a dám si ho jen vyjímečně jako kakao tak 1x měsíčně a pak ho používám jen na vaření a do kafe, pečivo o tom jsem už psala. Naučila jsem se vařit i ovesnou kaši s vodou k snídani vhodnou i pro lidi s nemocnou slinivkou (minulý rok jsem měla nějaké zažívací potíže nevím od čeho). Klasický kuře nekupuji, jen bio. Z masa kupuji jen krůtí a pak bio hovězí kvůli železu. Začala jsem zkoušet i různá náhradní mléka a vařit z nich třeba kaši. A taky jsem přemýšlela nad tím, že bych ráda možná někdy zašla na její kurz vaření.
 Nikaia+08+10 


Re: Vaření podle Strnadelové 

(4.5.2011 13:05:52)
Také jsem leccos využila, ale stále se nějak bojím to praktikovat dlouhodobě a výhradně. Ještě tak jsem ochotná páchat pokusy na sobě (když tedy zrovna nekojím), ale děti bych měla nerada na svědomí.
 Balbína 


Re: Vaření podle Strnadelové 

(4.5.2011 13:17:15)
tak začni postupně. Ber to s rozumem, nechoď do extrémů. Její názory se taky vyvíjejí. Má tam dobré recepty a fakt zajímavé informace. CO vím, tak není úplně proti masu, ale omezit ho. S tím souhlasím u dospělého, ale u dětí se mi zdá, že by jim to nemuselo stačit.
 Balbína 


Re: Vaření podle Strnadelové 

(4.5.2011 13:19:01)
třeba Strnadelová je proti mléčným výrobkům. Ale mám zkušenost z rodiny, že dětem fakt chybí. To samé maso. Ony si řeknou. I na sobě člověk pozná.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.