Gajka + 2 |
|
(26.2.2011 20:21:07) Nemám dotaz...jen by mně zajímalo..jak to máte...doma jsou např. 3 rohlíky (ze včera) a vy donesete domů čerstvé...sníte nejprve ty starší a pak čerstvé? Já to vždy měla naučené z domova tak, že se nejprve dojídalo to starší pečivo, třeba se i rozpeklo atp. Před několika lety jsem slyšela náhodně Petra Novotného, jak vykládal vtipnou historku, že jeho manželka nesnáší na něm to, že on vždycky sní čerstvý chleba, když je doma i starší. No a já si uvědomila, že můj manžel to také dělá tak :) do té doby mi to vůbec nepřišlo..no a co vám budu říkat, rok se s rokem sešel a já to dělám také tak...no nezazlívám, že mám u toho malinko provinilý pocit, co by tomu řekla moje babička :) ale čerstvé je holt čerstvé a to starší pak se někdy dojí, když je příležitost (topinky), ale někdy i vyhodí. Děláte to také? máte u toho provinilí pocit? JInak pečiva nekupujeme nadbytek, když už více, tak ho i v klidu namrazím, ale někdy se prostě stane, že zbyde a tady ve městě není kam ho dávat ...kdyby tu byly za rohem slepice, tak dilema neřeším, ale takto mi malinko ten provinilý pocit zůstává
|
daba+holčička |
|
(26.2.2011 20:24:38) děláš to správně, bys mohla dopadnout, že nakonec budeš jíst jen starej chleba - i když to je zas lepší na trávení :)
takhle někdo psal, že celý dětství jedl jen nahnilý jablka - maminka měla ve sklepě pytel, každej den ho prohrábla a nahnilý vykrájela a dala dětem, tak postupně nahnily a snědly se všechny
my máme nadšenou krmičku kačen, takže chleba suším pro ně
|
KatVafi |
|
(26.2.2011 20:46:51) Dabo tak přesně takto to fungovalo u nás, když jsme byli malí , pečivo se zásadně jedlo nejdřív to starší a ovoce nejdřív to nahnilý .
|
Albar |
|
(26.2.2011 20:50:23) KatVafi, to taky znám a pak se jí pořád tvrdý chleba a nahnilý jabka
|
|
|
|
X E N A |
|
(26.2.2011 20:24:51) Sama jím čerstvé, páč starší dojídá chlap a nejstarší pes.
|
|
Mamča + 4 ♥ |
|
(26.2.2011 20:25:00) taky zásadně dojídáme staré pečivo a pak to nové, lae já nové kupuju, až když fakt nic nemám za pečivo, max. 2-3 krajíce chleba......jinak dokud se to nesní, nekupuju....
pokud mi ztvrdne, nakrájím, usuším a dáme kačenám
|
|
Ira+M(2/02)+K(1/04)+M(2/07) |
|
(26.2.2011 20:25:19) Čerstvé zmizne vždy jako první, starší pečivo rozpečeme, nebo si děti udělají specialitku- dají si třeba na chleba sýr a rozehřejou v mikrovlnce- na to je taky vhodnější starší pečivo.
|
|
ChemicalJane + 4 |
|
(26.2.2011 20:25:35) tak my teda po přinesení čerstvého pečiva starší odkládáme na strouhanku... teda chleba né, z toho si uděláme třeba topinky.. ale housky a rohlíky mají osud spočten
|
|
Tatramelka+3 |
|
(26.2.2011 20:27:17) Teda to jsou dneska diskuse.
Ale já teda taky tak, nejdříve vždy sníme čerstvé a staré pak rozpečeme a je jako čerstvé. Většinou ale pečeme doma a to zestárnout nestihne.
|
andie77 |
|
(26.2.2011 20:29:37) Jo, tak to rozpečené - nikdy nevyšlo, rovnou bylo tvrdý A nebo taky chodíme s tím starším krmit labutě, když vím, že půjdeme kolem...
|
|
|
andie77 |
|
(26.2.2011 20:27:34) Taky mám provinilý pocit, když vyhazuju nějaké jídlo nebo něco prošlého - byla jsem tak vychovaná. Naproti tomu manžel vůbec neřeší, že je pečivo staršího data a sní to čerstvé... Snažím se to staré tedy zpracovávat - žemlovky, nádivka, topinky nebo pokud je už úplně tvrdé (na domácí strouhanku už není čas), nosím kolegyni pro králíky nebo psa, rád hryže staré rohlíky = takže aspoň mám dobrý pocit, že se to teda nevyhodilo, ale užilo
|
|
Donell |
|
(26.2.2011 20:28:20) Tak my jíme to čerstvé, starší rohlíky a housky semeleme na strouhanku, pokud je jich více + starý chleba, dáváme tetě pro slepice...
|
|
Firsty+Matouš07/06+Šimon01/08 |
|
(26.2.2011 20:29:27) Dříve jsem to taky tak někdy dělala, ale co jsem si uvědomila, že je to blbost, tak jíme první to čerstvé, platí to nejen o mase, ale i čerstvě uvařeném jídle atd. Protože pak kolikrát zase zbyde to čerstvé a je z něj to staré a to je škoda. Snažím se odhadnout množství správně, ale ne vždy se strefím do chuti strávníků o:)) A starší se dá dát do mražáku pro strýčka příhodu, někdy tam zmrazený rohlík jako když najdu!
|
natyinka |
|
(26.2.2011 20:31:32) Tak pokud něco zbyde tak sníme to starší ale mala raději čerství já sice taky ale na vyhazovaní fakt nemam!! Ted jsem pro rohliky nebyla snad 4 dny
|
|
Gajka + 2 |
|
(26.2.2011 20:32:38) :) to právě mi říkal můj manžel...to jako chceš jíst tak často staré pečivo?, ty si dáš dneska ten včerejší rohlík a zítra bude ten dnešní včerejší. Pak si necháš tedy den pauzu, dojíš ten starý a pak 1 den vlastně jen budeš mít čerstvý a pak už zase třeba den starý....:) Kačeny tady široko daleko nikde, kdyby byly, hned by byl pocit asi lepší :)
|
|
|
Insula |
|
(26.2.2011 20:30:44) Tak manžel by nepozřel pečivo z předchozího dne. Já jím jakékoliv dokud není plesnivé, nevadí mi to. Nejhorší je, že když koupím rohlíky, tak chce chleba a opačně. A když koupím obojí, tak to tady zůstane. To je jediná věc, kde plýtváme potravinami. A mě to štve. No, dostanou to koně.
|
|
zerat |
|
(26.2.2011 20:32:35) Buď hodím čerstvé na mrazák a vytáhnu až se sní staré a nebo sníme čerstvé a staré sní holky či manžel natrhané v kakau příp. si uděláme v troubě topinky, které jdou i s rohlíky i s chlebem a příp. rohlíky... zlikvidujeme v sendvičovači rozpečené se sýrem... a nebo pečivo ve vajíčku
|
|
Winky | •
|
(26.2.2011 20:33:14) jak kdy, většinou manžel dojídá to starší, nebo já si z toho udělám toustíky (zapečené). Případně když vidím že staršího pečiva je víc (např. půlka chleba - ten kupodivu manžel a děti moc nemusí, jím ho spíš já, oni jsou houskovo-rohlíkoví), tak ho rozkrájím na kostičky, dám do mrazáku a pak ho smažím do polívky což teda baští všichni. Jinak taky suším co už se nestíhá sníst - pro koně. Akorát že mladší syn je hrozná "myš", housky i rohlíky okusuje tak nějak dokola a obvykle mu dost zbyde a už to nechce dojíst, takže to vypadá že mi to sušící se pečivo ohryzaly myši, jenže to už takhle odpadne mladýmu od pusy Jo a taky chodíme k řece krmit kachny, takže tam se toho vejde
|
|
Molly. |
|
(26.2.2011 20:36:01) Sežeru čerstvé s tím, že staršího jsem si nevšimla. Starší buď zodpovědně sní manžel nebo ho teď v zimě hodím na řeku kačenám, když jdu kolem.
|
|
Lemora |
|
(26.2.2011 20:38:10) mám výhodu manžela dojížďáka který je navíc i líný si sám rohlík namazat takže on automaticky dostává to starší pečivo čerstvý rohlík mám ráda jen tak ihned po přinesení, na rozkrojení a namazání je stejně lepší když už se tak nedrolí nicméně máme velkou spotřebu strouhanky a k tomu nějakou tu havěť takže starého pečiva není nikdy dost
|
|
Albar |
|
(26.2.2011 20:41:13) Sníme nejdřív to čerstvé jak já nesnášela dojídání včerejšího chleba, když se koupil čerstvý a voňavý. Pořád se jedl včerejší
|
aachje skunk a tři holky |
|
(26.2.2011 20:43:56) starší dávám sousedovi pro slepičky a on mě za to domácí vajíčka.
|
|
susu | •
|
(26.2.2011 20:45:15) Mám to úplně stejně. Nechci jíst pořád staré pečivo.
|
daba+holčička |
|
(26.2.2011 20:47:37) ale taková klasická topinka ze straýho chleba, smažená na oleji mě ten chleba většinu dřív splesniví než ztvrdne
|
|
|
|
Želvička78 |
|
(26.2.2011 20:44:02) Jíme čerstvé...staré rohlíky sušíme na strouhanku a chléb bráchovi pro koně
|
Želvička78 |
|
(26.2.2011 20:44:48) Ale třeba chleba ve vajíčku je lepší ze staršího.
|
|
|
KatVafi |
|
(26.2.2011 20:48:26) Z dětství jsem měla zažité - nejdřív dojíst to starší...ale přece nebudem celý život jíst staré pečivo, takže teď zásadně jíme to čerstvé, starší se nechává pro případ nouze, kdyby to čerstvé došlo a to, co zbyde, se dá buď psovi nebo usušit morčatům a na strouhanku.
|
|
Inka | •
|
(26.2.2011 20:48:38) Tak já jak upeču housky nebo rohlíky, tak je dám do mrazáku a vyndavám postupně. Teda pár kousků sníme ještě teplých. Od tý doby co mám pekárnu prakticky nekupuju.
|
|
Černá kronika |
|
(26.2.2011 21:18:20) Sním nejprve čerstvé. Ty starší zpracovávám tak, že je rozkrojím, každou namažu máslem a dám plátkový sýr a chvilku zapeču v troubě. Výborná teplá večeře. A nebo klasika - na strouhanku.....
|
Černá kronika |
|
(26.2.2011 21:20:25) Píšu jako tatar, mluvím o starších rohlíkách.
|
|
Begonie |
|
(26.2.2011 21:23:36) Cely detstvi jsem jedla starou marmeladu a furt jsem si rikala, proc to vubec ty lidi vyrabi, kdyz je to tak hnusny. Proste meli jsme u babicky sklep plnej marmelad a jedli vzdycky tu nejstarsi (nekolik let), hnusnou. Ty novy se kladly na konec rady a nez na ne doslo, tak byly taky stary a hnusny. Teprve v dospelosti jsem ochutnala marmeladu cerstvou a byla prekvapena, jaka je to dobrota.
|
Anni&Annika |
|
(26.2.2011 22:07:26) Blanko....hele, vy dodrzujete u babi ve sklepe to FIFO.....stejne jako v krame, nove se dava do zadu....kdybych to dodrzovala, jim roky stare skoro prosle jogurty...to chce zalovit vzadu a vzit cerstve...uvidis jak chutna
|
štěpánkaa |
|
(26.2.2011 22:14:22) co je FIFO?
|
|
Begonie |
|
(26.2.2011 22:24:06) To se prece nesmelo
|
Anni&Annika |
|
(26.2.2011 22:29:02) no je videt ze babiccin sklep uz tehda byl v predstihu Stepanko....FIFO je system /zjednodusene/, kdy se vyrobene zbozi da dozadu, aby se bralo zbozi drive vyrobene, ktere je v regalu ve predu....nove zbozi se radi za nej
|
štěpánkaa |
|
(26.2.2011 22:49:30) jojo, to jsem pochopila (u nás to bylo podobné a dokonce v jednom filmu mě zaujala věta "dobrej sadař jí jenom nahnilá jablka"), ale co znamená ta zkratka FIFO?
|
Apolena. |
|
(26.2.2011 22:52:42) First In, First Out
|
|
Anni&Annika |
|
(26.2.2011 22:53:07) FIFO is an acronym for First In, First Out
|
štěpánkaa |
|
(26.2.2011 22:57:22) jo táááák, cizí řečí
|
|
|
Lucka007 |
|
(26.2.2011 23:01:42) štěpánko - First In First Out, je to skladová metoda.
|
Kač. ♀ + ♂ |
|
(26.2.2011 23:37:06) Jo FIFO do chlebníku.... to mě pobavilo, mimochodem kde se to běžně používá v praxi?
Kač.
|
Ivča + 3 kluci |
|
(27.2.2011 12:57:12) v každým krámu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
štěpánkaa |
|
(26.2.2011 21:24:02) taky jíme nejdříve čerstvé, ale to staré se taky dojí vždy, nezbyde nám nikdy nic (co jsou chlapci v pubertě). předtím když zbylo, udělali jsme strouhanku a nebo jsme nakrmili kachny a sousedovic slepice
|
|
Federika |
|
(26.2.2011 21:30:14) sním vždycky nejdřív to čerstvý.. Kdybych to tak nedělala, jedla bych vpodstatě nejčastěji jen starý A to já nerada, i když to je nejspíš i zdravější. Stejně tak, když mám misku jahod, jím vždycky nejdřív ty nejlepší, ne ty už trochu unavený..
|
|
Balbína |
|
(26.2.2011 21:40:08) vždy jsem chtěla dojídat starý chleba. Manžel si dá nový. Prý by se jinak pořád jedl starý chleba. Tak už taky nedojídám. Ze starého buď uděláme topinky nebo ho usušíme a dovezeme rodičům pro králíky nebo pro koně.
|
|
ivaxx |
|
(26.2.2011 22:03:26) Rohlíky u nás nikdy nezbývají, protože hned jak je koupím, nacpu je do mrazáku a berou se přímo odtamtud - buď je rozpečeme nebo necháme 10 min rozmrznout na lince a jsou jako čerstvé. Chleba po koupení rozpůlím, půlka jde do mrazáku, druhou máme vyndanou. Když dojde, vyndám z mrazáku. Většinou se pak další snažím dokoupit dříve, než dojde druhá půlka, aby zbylo i na morčátka .
|
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(26.2.2011 22:36:20) když se pečivo nesní v den, když ho koupím, dám ho večer do mrazáku a nechám jen na snídani, když i tak zbyde něco udělám sendviče
|
|
*Niki* |
|
(26.2.2011 23:10:07) Sním vždy čerstvé, starší dojídá manžel, tváří se, že mu je to jedno. Mě to jedno není, takže to nejlepší je pro mě.
|
|
Kač. ♀ + ♂ |
|
(26.2.2011 23:36:07) Jak kdy....
většinou dojídáme starší, ale jsou věci který druhý den jsou nedobré třeba rohlíčky hodně solené a kmínové (ta sůl se rozmočí)
A sem tam to na mě přijde když přinesu celý úžasný Tanvaldský chleba a je krásně vypečený tak prdím na starý housky a bez uzardění si ukrojím velkou patku, naleju si hrnek mlíka a je mi dobře na světě
jinak staré pečivo (zbyde-li, což je u nás málo kdy) zužitkujeme, topinky, strouhanka, koně Kač.
|
|
Katka + 2 | •
|
(26.2.2011 23:37:35) Jíme v podstatě jen čerstvé, max. jeden den staré pečivo... Když je starší, rohlíky nechám na strouhanku, z chleba si uděláme topinky.... starší pečiov nechutná u nás nikomu...
|
|
Gordita |
|
(27.2.2011 2:50:03) Ja to posledni dobou resim tak, ze cerstvy chleba navic okamzite nakrajim a dam na mrazak, pak si ho rozmrazujeme rovnou v topinkovaci a da se jist klidne nekolik tydnu. Rohliky a podobne nekupujeme, ty by se do topinkovace nevesly.
|
|
10.5Libik12 |
|
(27.2.2011 3:00:48) Jíme čerstvé, malé poměry mých šetřivých rodičů a prarodičů mi téměř nedaly zakusit pocit kousnout do čerstvého(vše se zužitkovalo, nakupovalo se 2x za týden), tak si to teď užívám.
Blbé je tedy, že nežeru chleba a rohlíky, páč jsou to mrtvé kalorie:)
|
Želvička78 |
|
(27.2.2011 9:39:06) To není blbé, k takovýmu rozhodnutí bych taky potřebovala dospět
|
|
|
wer |
|
(27.2.2011 6:54:53) starší rohlíky nechám na stouhanku, chleba se dojídal, nebo topinky, teď když chodí dcera ke koním sušíme i chleba
|
|
Roya |
|
(27.2.2011 7:16:05) My měli v dětství to samé, ale nikdy mi nešlo na rozum, že si táta často stěžuje: "To je hrozný, já si nikdy nemůžu dát čerstvej chleba, protože musíme dojídat ten starej." Říkala jsem si - tak proč ho jí? Proč si nedá ten čerstvý? On je přece dospělý, tak si může dělat co chce? (Prostě ho řídil pocit povinnosti...) My čerstvý chleba nakrájíme a dáme do mrazáku (rohlíky tam dáváme taky) - pak si bereme jen tolik, kolik zrovna sníme; když se nechá přirozeně rozmrazit, je jako čerstvý, když spěchám, rozmrazím ho v mikrovlnce (a rohlíky si ráda rozpékám ).
|
|
Mikeš+ 3 holky |
|
(27.2.2011 7:32:00) Nemám výčitky a když je vedle sebe dva dny staré a čerstvé, logicky všem dám čerstvé Staré použijeme na kostičky k polívce, na topinky, do knedlíků, na strouhanku, zmrazím staré rohlíky na někdy na žemlovku, zmrazím nakrájené kostičky na někdy na něco...
|
|
Merylin5 |
|
(27.2.2011 8:44:24) Prosím tě, pocity viny si nech na nějakou lepší příležitost
Přesně, taky se mi vybavil Novotný, jak říkal: dyť já kdybych na ní dal, tak žeru celej život starej chleba
Taky vždycky jím nejdřív čerstvý, je přeci hloupost ho nechat stvrdnout, a pak už je jednou, jestli je 2 nebo 3 dny starý, už je to stejný.
Jinak já všechny zbytky mrazím a když jedeme jednou za čas dědovi, tak je dám slepicím.
|
Evelyn1968,2děti |
|
(27.2.2011 9:12:52) Dojídáme to starší 1-2 rohlíky, 2 krajíce chleba, víc nám toho nezbyde, pečivo kupujeme čerstvé většinou denně a v přiměřeném množství, takže staré moc nevedeme, škoda peněz.
|
|
|
Dandy+Vojtíšek a 3 Mušketýři |
|
(27.2.2011 10:02:16) chleba kupujem jednou do roka - jinak peču ... ten se sní vždy. Rohlík když zůstane tak buď udělám kynutý knedlík a tam to nakrájím a zamrazím, nebo usuším a udělám si strouhanku (dělám jen domácí), nebo rohlíky nadrobím a smíchám s vojdou a uplácám do placky a udělám jako pizzu, případně obalím ve vajíčku a osmažím. A když je toho fakt nějak moc po nějakých oslavách a tak tak naši mají slepice tak to jde tam .. takže u nás se nevyhodí vůbec nic. Dokonce i UM po trojčatech dopíjejí slepice
|
|
Karmelka |
|
(27.2.2011 12:24:11) sníme čerstvé pečivo
a staré se zapeče v troubě na plechu k večeři-rozpulené rohlíky -housky(potřu máslem syrem-popř.nějaký salám-prostě co je potřeba sníst aby se také nezkazilo)-jsou křupavé a nikdo nepozná že jsou to straší rohlíky.a je to super věčeře
|
|
Janina&2 |
|
(27.2.2011 14:03:19) v tydnu se ji chleba a ten vetsinou kupuji dalsi az kdyz doma zadny neni nebo jen zbytek. housky a dalsi drobne pecivo nakupujeme z 90% jen o vikendu na snidani a co se nesni, tak to odpoledne hned zamrazim a druhy den se jde zase pro cerstve. zamrazene pak vytahnu, kdyz se rano nechce nikomu z baraku, aby koupil pecivo na snidani.
|
|
|