Jedůfka / 99,00 |
|
(17.12.2010 19:16:43) Poraďte prosím vyzkoušený recept, bojím se, aby neskončily tvrdé jak šutr .
|
Tragika |
|
(17.12.2010 19:18:04) Já ti neporadím, ale pamatuju se, že má matka je dělala pouze z mandlí. Byly fakt výborné.
|
|
Winky | •
|
(17.12.2010 19:21:13) dělám je s trochou škrobu, a chutnají nám moc:
100gr neloupaných mandlí rozmixuju najemno a přidám ke: 100gr hladké mouky 50gr solamylu/naturamylu (prostě škrobu) 100gr másla/hery 1 žloutek 1/2 sáčku vanilkového cukru (druhou půlku použiju do moučkového cukru na obalování)
Zpracované těsto vychladím v lednici aspoň hodinu, válím válečky, ohýbám do podkovy (letos dělaly děti), peču do růžova. Z tohohle množství to vyjde na 2 plechy. Horké obaluju v té směsi dvou cukrů
|
Winky | •
|
(17.12.2010 20:22:27) ne, do těsta ne, jen tu půlku pytlíku vanilkového. Ono pak tím obalením jsou sladké dost
|
|
|
|
Apolena. |
|
(17.12.2010 19:23:53) VANILKOVÉ ROHLÍČKY 14 dkg hladké mouky 14 dkg másla 4 dkg cukru 6 dkg mletých oloupaných mandlí 1 žloutek citrónová kůra Těsto necháme odpočinout nejlépe do druhého dne. Rohlíčky po upečení obalujeme ve směsi cukr moučka a vanilkový cukr (nebo lépe v cukru s vanilkou).
|
|
Ivana, Terka8/99, Šimon7/02 |
|
(17.12.2010 19:24:13) Vyzkoušené a výborné:
37 dkg hladké mouky, 7 dkg mletých vlašských ořechů, 10 dkg sádla, 10 dkg másla, 10 dkg mouč. cukru, 1 vejce.
Vypracovat těsto, nechat v chladnu odpočnout, ideálně přes noc. Pečeme při 170 stupních cca 17 - 22 minut podle toho, jak je chceme mít křupavé
|
|
zerat |
|
(17.12.2010 19:26:30) 25 dkg hl. mouky 00 20 dkg másla 7 dkg moučkového cukru 11 dkg nastouhaných lískových oříšků, nebo neloupaných mandlí příp. vlašáků Horké obalíme v moučkovému cukru s vanilkou.
Toť vše a jsou vynikající! Někde jsem četla, že ve vanilkových rohlíčcích nemají žloutky ani vyjíčka co dělat.
|
Renda | •
|
(17.12.2010 19:27:23) http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=16493
|
|
malvínka |
|
(17.12.2010 20:23:18) Možná tam nemají co dělat, ale mám vyzkoušeno na několika receptech, že bez žloutků se s těstem špatně pracuje a rohlíčky se lámou. Takže já už po špatných zkušenostech vždy dělám se žloutky a chutově jsou moc dobré.
|
zerat |
|
(17.12.2010 20:36:23) Malvínko, já dělám rohlíčky úplně pidi, protože velké prostě nepozřu a jdou mi krásně i bez vajíček, žloutků...
|
|
|
|
Lída. |
|
(17.12.2010 19:38:08) nikdy jsem neslyšela, že by zrovna tohle cukroví mohlo ztvrdnout :) Myslím, že je jedno z nejkřehčích, jaké se peče. Nečetla jsi Řídících Márinku? Jak mohla každý rohlíček, který se jí omylem při obalování v cukru rozlomil, sníst?
|
Jedůfka / 99,00 |
|
(17.12.2010 19:40:33) Lído, já jsem fakt zažila rohlíčky pěkně tvrdé (u kolegyně) a ty, co jsem dělala vloni s mámou taky nebyly úplně ideální.
|
zerat |
|
(17.12.2010 19:43:03) Ne všechny se rozplývají na jazyku. Chce to vyzkoušet a zůstat u toho, co vám vyhovuje. Já jsem po letech maximálně spokojená s tím, co jsem sem dávala. Jen to chce opravdu ořechy nebo mandle co nejjemněji rozsekat, aby se pak nelámaly kvůli ořechům.
|
|
Lída. |
|
(17.12.2010 21:18:25) Tak mám asi štěstí na rodinný recept :) Bez vajíčka, jemně pomleté mandle nebo ořechy.
|
|
|
|
Graace |
|
(17.12.2010 19:46:20) vanilkové rohlíčky 400 g hladké mouky, 160 g mletých lískových oříšků, 1 VC, 300 g másla; moučkový cukr na obalení
|
|
lipoo |
|
(17.12.2010 19:46:29) do vaniláků se cukr nedává-v cukru se to obalí...mi se ještě tvrdý vaniláky nepovedly
|
zerat |
|
(17.12.2010 19:49:45) Já do nich trochu cukru dávám.
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(17.12.2010 21:03:27) taky dávám cukr
36dkg hl.mouky 24 dkg másla 15 dkg mandlí nevo vlašáků 8 dkg mouč. cukru 2 žloutky moučkový cukr + 1 vanikový na obalení
dělám vždy dvě dávky, jednu s ořechama a druhpu s mandličkama
|
zerat |
|
(17.12.2010 21:04:51) Taky dělám dvě - s ořechy pro nás a s mandlemi pro dcerku (nemůže ořechy má silnou alergii). Obě verze jsou výborné
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(17.12.2010 21:13:17) Zerat, u nás ořechy nemůže teta a bratránek já nemůžu jen lískové a kešu
|
zerat |
|
(17.12.2010 22:02:58) Já právě kvůli starší holce vlastně všechno peču z mandlí, aby taky měla z čeho natáhnout nějaké ty minerály a vitamíny B... a jsme překvapení, jak je to všechno chutné - marokánky, pracny, vanilkové rohlíčky, karamelové rohlíčky... měla jsem strach zpočátku mandlování, jak mi budou vlašáky, lískáče chybět a jsem překvapená, že nechybí.
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(17.12.2010 22:54:01) taky děláme hodně cukroví z mandlí mám vždy zásoby od segry v marokánkách je mám taky a přidala jsem i slunečnici
|
|
|
|
|
|
|
|
Tvoje horší já |
|
(17.12.2010 21:06:45) Tak tento je zaručený, jiné už nedělám. Jsou skvělé:
10 dkg Smetolu (už se nedělá, dávám Heru) 14 dkg hladké mouky 2 dkg cukru, fakt jenom 2 1 žloutek 5 dkg mletých ořechů, dávám lískové na špičku nože jedlé sody
Obaluji ve vanilkovém cukru.
|
Tragika |
|
(17.12.2010 21:13:41) Rohlíčky z liskových, nebo dokonce vlašských ořechů nejsou tak dobré, jako ty z mandlí. Hlavně nesmí na plechu ztmavnout. Vytahují se z trouby opravdu v mžiku.
|
Tvoje horší já |
|
(17.12.2010 21:15:08) Že bych zkusila ještě z mandlí? Loupáš je před mletím?
|
Lída. |
|
(17.12.2010 21:19:13) Jano, my mandle do rohlíčků neloupeme.
|
Tvoje horší já |
|
(17.12.2010 21:20:32) Tak to možná zkusím. Jednou jsem zkoušela místo ořechů mletý mák. Ale nebylo to nic moc.
|
|
|
Tragika |
|
(17.12.2010 21:23:25) Jano, mandle se před mletím loupají. Jasně, někdo neloupe, je to jednodušší, ale ne tak dobré.
|
Tvoje horší já |
|
(17.12.2010 21:24:21) Občas mívají loupaný. Protože spařovat a loupat se mi je nechce, na to jsem moc líná, párkrát jsem to zkoušela a je to piplačka.
|
|
zerat |
|
(17.12.2010 21:26:34) Tragiko, mně vůbec nejde o menší pracnost, protože konkrétně mandle mě fakt baví a i lupínky si krájím sama, ale do rohlíčků mi přijdou mnohem chutnější neoloupané,a taky coby neoloupané jdou líp rozsekat na menší kousky a pak ty rohlíčky jdou udělat malé a nejsou tak sypké.
|
Winky | •
|
(17.12.2010 21:50:35) přesně tak - dělala jsem 2 várky, jednu z neloupaných a krásně drží, jsou chuŤově výborné, a druhou z naloupaných (co jsem nevyužila do jiného cukroví), a ty se rozemletím jakoby zkašovatí, rohlíčky jsou lámavé, mdlá chuť.
|
|
|
|
|
Ivelinka+L+N |
|
(17.12.2010 21:32:13) Dělala jsem půl napůl vlašáky a mandle a jsou vynikající, pekla jsem je včera a musela bránit vlastním tělem
|
|
|
|
Simča, dcery *1988 a 1997 |
|
(17.12.2010 22:11:51) Rohlíčky děláme vždy JEN z mandlí, loupaných a jemně stouhaných. Recept mám tady, pokud by někoho zajímal. Simča
|
*Hanka* & Lucinka |
|
(17.12.2010 22:38:19) VANILKOVÉ ROHLÍČKY 1 dávka je asi na 1plech
150 g hladké mouky 100 g másla 20 g cukru moučky 50 g mletých ořechů 1 žloutek
Jsou výborné, ale křehké, tak opatrně. Lepší je je obalovat až vlažné nebo klidně až úplně vychladlé... jsou jen obalené a není na nich nalepeno tolik cukru. Stejně tak (vychladlé) obaluju i pracny.
Dostala jsem tenhle recept od kamarádky - krásně křehké jsou hned, nemusí se nijak naležet - jiné už ani zkoušet nehodlám, jsme maximálně spokojení.
|
|
|
Gordita |
|
(17.12.2010 22:58:47) Já ty šutry asi zrovna válím a peču, máma do toho těsta asi přidala moc mouky...
|
|
|