Vanda++ |
|
(17.12.2010 16:20:48) Máte někdo recept na dobré zázvorky, vím, že je už pozdě na jejich pečení, ale v únoru se cukroví taky hodí, ne?
|
Roxie |
|
(17.12.2010 16:36:44) Osvědčený recept:
28 dky hladké mouky 28 dkg mletého cukru 1 celé vejce 4 žloutky 1 lžička zázvoru citronová kůra špetka jedlé sody
Vykrajujeme 3 mm silné kousky. Dáváme na plech a do druhého dne necháme v chladu. Před pečení zázvorky otočíme (!). Potíráme cukrovou polevou.
|
|
Sharien |
|
(17.12.2010 16:38:53) Delala jsem dle Apetitu a mocdobre, ale zas zazvorky neotacet, protoze nahore se nehnou, dole vybehnou a vypadaji jako ze dvou test Si vyber :-D
|
|
Jaanja + Vojtín + Olík |
|
(17.12.2010 16:51:03) proč by mělo být pozdě? to máš za den hotový a u nás už i skoro sežraný.. recept mojí babi, moc dobrej:
280g mletého cukru 4 žloutky 1 celé vejce vejce s cukrem třeme 1/2 hodiny, pak do toho lehce zamícháme 280 g mouky (trochu polohrubé, zbytek hladké), vmícháme polévkovou lžíci zázvoru, 1/2 náprstku sody a trochu prdopeče. pomalu rozválíme a vykrajujeme tvary. Na plechu necháme půl dne odležet (někde v chladnu, aby neoschly). Já nechala 5 hodin. Peče se to při 150°C, dokud nezačnou růžovět.
Jsou výborný, krásně křehký, ne jako beton
|
|
Molly. |
|
(17.12.2010 16:51:25) http://www.recepty.cz/recept/zazvorky-staroceske-vanocni-cukrovi-5484
Dělala jsem tady ty, akorát jsem dala půlku mouky polohrubé a půlku hladké a do první várky, která byla úplně nejměkčí, jsem část cukru nahradila fruktopurem. Nenechávala jsem je vybíhat přes noc, ale těsto narvala do ledničky, takže nevyskočily a jsou takové tvarem sušenkodiní, ale celkem měkké (nekřupou, dají se hezky ukousnout). Zázvoru stačí vrchovatá polívková lžíce, jinak budou pálet. Zrovna jsem jich pět sežrala, mám hlad a kuře ještě není dopečené
|
Molly. |
|
(17.12.2010 16:52:23) Jo a hlavně - při pečení musíš mít pod plechem další plech s vodou, hodně to pomáhá. Já jsem při jednom plechu vodu neměla a byly kamenné.
|
Vanda++ |
|
(17.12.2010 20:14:28) Fakt pod plech další plech s vodou? Vyzkouším asi půlku těchhle a půlku podle Jaanji, jsou podobné Děkuji
|
Molly. |
|
(17.12.2010 21:00:55) Ne přímo pod plech, víš jak se to dělá - v půlce trouby máš na mřížce plech s cukrovím a úplně dole, třeba 15 cm pod cukrovím, jakoby hned na tom hořáku (mám plyn), dáš plech a do něho vodu. Ale bacha, aby to nevyschlo, strašně to pak smrdí
|
Jaanja + Vojtín + Olík |
|
(18.12.2010 9:53:23) a nedává se tam ten plech s vodou jen kvůli tomu plynu? Že plyn prostě hřeje více? Moje babi taky dávala plech s vodou do trouby.. ale vždycky když něco pekla a měla plynovou troubu
|
|
|
|
|
|
Winky | •
|
(17.12.2010 18:36:17) zaujalo mě to, tohle cukroví neznám. S tím zázvorem - dáváte mletý ze sáčku, nebo nastrouhaný čerstvý?
|
Molly. |
|
(17.12.2010 18:46:59) Sáčkovaný mletý, použít se prý dá i čerstvý, ale podle mě se to hůř rozmíchává v tom těstě. A jsou výýýborné
|
|
|
|