Razivia |
|
(17.8.2010 10:38:33) Dostala jsem řepu cukrovku a slyšela jsem, že se z ní dá doma vyrobit melasa. Mám chuť to zkusit, ale nemůžu nikde najít recept. Máte někdo?
|
Žžena |
|
(17.8.2010 11:24:10) Melasa je z cukrové třtiny. Z té řepy možná může být "něco jako" melasa, tak asi jako kuřecí párky ze sojového masa nebo zelí z kedlubny, ale k opravdové melase to asi bude mít hodně daleko...
|
Žžena |
|
(17.8.2010 11:42:12) Taky leckde píšou, že melasa z cukrové řepy se nepoužívá jako potravina pro lidi, akorát do krmiv pro zvířata.
|
|
Razivia |
|
(17.8.2010 13:12:49) Jasně, že to nebude pravá melasa. Ale mělo by to být zdravější, něž rafinovaný cukr, tak jsem to chtěla zkusit
|
Žžena |
|
(17.8.2010 13:39:16) No na wiki a jiných stránkách (cizojazyčných) vesměs píšou, že ta řepná melasa je pro člověka nepoživatelná nebo nechutná atd. Takže to úplně šikovná náhražka cukru asi není... to bych si radši koupila tu klasickou...
|
Stáňa * |
|
(9.10.2010 0:01:14) Náhodou, moje babička připravovala vyvařováním z cukrovky nějaký "sirup", který byl konzistencí i barvou opravdu podobný melase. Dávali jsme si ho na v troubě rozpečené, teplé rohlíky a od té doby jsem nic tak výborného nejedla. Jednou to zkoušela vyrobit moje mamka a bylo to naprosto nechutný. Ale babičky se už bohužel nezeptáme, jak to dělala...
|
|
|
|
|
Veronika Pospíšilová | •
|
(15.9.2014 18:55:15) Tak zrovna jsem melasu dodelala :-D Byla to makacka ale je vybirna, vubec se toho neboj, ja jakoz to desny pako v kuchyni jsem ji udelala docela dobre, melasu udelas tak, ze das oskrabanou a umytou nadrobno nakrajenou repu varit tak 2-4 hodinky ve vode a postupne jak se voda vyparuje tak ji dolivas, potom ji pres platno precedis a repu jeste vymackas tu tmavehnedou "vodu" das znovu varit a cekas nez ti trochu zhoustne, nechas ji trochu vychladnout a jeste vic zhoustne, pak mas hotovo, dej ji do nijake zavarovaci sklenice. hodne stesti, je vyborna
|
|
|