smajska |
|
(3.9.2010 11:23:10) Prosim poradte, pred par tydny jsem dostala od kamaradky spoustu bylinek, dala jsem je na balkon do truhliku a ony se silene rozrostly, tak ted bych je rada vice vyuzivala, ale moc nemam inspiraci. Mam tady: tymian, bazalku, matu, medunku, salvej, pazitku, rozmaryn, oregano, majoranku a asi saturejku. Z maty a medunky delam caj nebo je davam do vody na piti, tymian mam na sirup na kasel, ja uzasny, pazitku do polevky, oregano a bazalku na testoviny, ale jinak nemam moc inspiraci a budu vdecna za cokoliv :) Jinak jak se uchovavaji bylinky pres zimu? v byte? jsou na vice let? jsem dost zahradnik zacatecnik....
|
Insula |
|
(3.9.2010 11:32:55) Bazalka je tak úžasná třeba do těstovin, ale i na maso. Meduňka (na spaní). Šalvěj se dá použít na maso (hlavně ryby, skopové, vepřové). Rozmarýn se dá použít jako čaj proti nadýmání, ale i při vaření (třeba dávám na pečené brambory). Bylinky bych seřízla, usušila a na zimu dala květníky dovnitř. Třeba máta přežije i venku, ale v květníku může vymrznout (i když mě vydržela i v květníku - zapomněla jsem na ní ). U bazalky si nejsem jistá, jestli není jednoletá. Každopádně je to mrcha citlivá a zimu by rozhodně nepřežila.
|
Insula |
|
(3.9.2010 11:36:01) Jo a saturejka, na tu jsem zapomněla, tu využij při vaření luštěnin, nebudou pak nadýmat. Jinak i do omáček a polévek. A úžasně se hodí k rybám (mimochodem myslím, že je součástí provensálského koření). Je trochu podobná oregánu a tymiánu.
|
|
|
šatranka |
|
(3.9.2010 11:38:28) Rozmaryn je idealni k masu, posypes ho pred pecenim. Pazitka je dobra nasekana na brambory nebo i jen na chleba s maslem. Tymian taky masu, na rybu. Saturejku davam pri vareni lustenin - snizuje nadymavost, nebo do zeleninovych salatu. Bazalku normalne zmrazim, kdyz ji mam hodne.
|
Bystrouška + liščátko 9/11 |
|
(3.9.2010 11:49:32) Udělej si do mrazáku bylinková másla, můžeš si udělat různé druhy. Dělám to taky, když mi některé bylinky moc vybují a musím je ostříhat.
|
Bystrouška + liščátko 9/11 |
|
(3.9.2010 11:50:08) fakt bazalku mrazíš? to musím zkusit...
A bazalka je opravdu jednoletá
|
smajska |
|
(3.9.2010 11:55:04) Holky diky moc, mrazeni bylinek me ani nenapadlo, urcite to vyzkousim.... jinak bylinky rostou jako das, mam je silene prerostle, pravidelne konzumuju, ale nestiham :)
|
šatranka |
|
(3.9.2010 12:02:27) Jestli mas hodne bazalky, zkus si hodne mirne opect toastovy chleba, pak ho natrit smesi: bazalka, cesnek, sul, trocha oleje (konzistenci tak nejak odhadnout a podle chuti). A jeste rozpect v troube. Vyborne.
|
|
|
šatranka |
|
(3.9.2010 12:00:46) Bystrousko, nejlepsi je cerstva, urcite, ale kdyz ji mam hodne, tak natrham listky, dam do pytliku a pak si odebiram, pridavam ke konci pri vareni jidla. Voni krasne. To same delam s petrzeli a koprem.
Bylinkove maslo vyzkousim
|
|
šatranka |
|
(3.9.2010 12:00:47) Bystrousko, nejlepsi je cerstva, urcite, ale kdyz ji mam hodne, tak natrham listky, dam do pytliku a pak si odebiram, pridavam ke konci pri vareni jidla. Voni krasne. To same delam s petrzeli a koprem.
Bylinkove maslo vyzkousim
|
smajska |
|
(3.9.2010 12:01:45) Jeste jenom dotaz na to bylinkove maslo: to normalne vezmu maslo a vetru do nej treba bazalku nebo jake bylinky? tohle jsem jete nezkousela a docela me to laka...
|
Bystrouška + liščátko 9/11 |
|
(3.9.2010 12:30:40) Bylinkové máslo: Nechám změknout kostku másla, utřu česnek se solí, přidám do másla a pak nasekané bylinky podle chuti a toho, čeho se potřebuju zbavit. Pak tu hmotu lžičkou nakladu na smršťovací folii a zamotám do válečku. A šup s tím do mrazáku. Před komzumací vytáhnu kousek odkrajím a nechám kapku povolit (půl hodina před jídlem stačí). Dávám na grilované maso na talíř, na brambory a užírám jen tak tajně...
Zrovna teď budu dělat zásobu, protože to mám jako prales.
A kopr a petržel taky mrazím ve skleničkách nasekané, ale ostatní jsem nezkoušela. Udělám to taky tak. Díky
|
|
|
šatranka |
|
(3.9.2010 12:05:25) Pak je jeste ta klasika: mrazeni bylinek do polevek. Rozdelit do tech ctverecku na led ruzne druhy nasekanych bylinek, zalit vodou a do mrazaku. pak uz jen do polevky pri vareni vhodit jednu kostku toho ledu.
|
Bystrouška + liščátko 9/11 |
|
(3.9.2010 12:32:54) ty kostky mi přijdou zbytečný, když to natlačím do skleničky nasekané, tak odškrábnu kolik potřebuju a není to taková drbačka a bordel
|
šatranka |
|
(3.9.2010 12:34:59) Bystrousko, ja se priznam, ze jsem to taky delala jen jednou, pak uz se mi s tim nechtelo piplat
|
Bystrouška + liščátko 9/11 |
|
(3.9.2010 12:38:50) taky jsem to dělala jedni - kostky- a bordel byl všude, tvořítka na led upatlaná bylinkama, do mrazáku něco dát rovně a neulít taky není jen tak... nebudu to opakovat
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|