| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Jak využít bylinky?

 Celkem 16 názorů.
 smajska 


Téma: Jak využít bylinky? 

(3.9.2010 11:23:10)
Prosim poradte, pred par tydny jsem dostala od kamaradky spoustu bylinek, dala jsem je na balkon do truhliku a ony se silene rozrostly, tak ted bych je rada vice vyuzivala, ale moc nemam inspiraci. Mam tady: tymian, bazalku, matu, medunku, salvej, pazitku, rozmaryn, oregano, majoranku a asi saturejku. Z maty a medunky delam caj nebo je davam do vody na piti, tymian mam na sirup na kasel, ja uzasny, pazitku do polevky, oregano a bazalku na testoviny, ale jinak nemam moc inspiraci a budu vdecna za cokoliv :) Jinak jak se uchovavaji bylinky pres zimu? v byte? jsou na vice let? jsem dost zahradnik zacatecnik....
 Insula 


Re: Co s bylinkami? 

(3.9.2010 11:32:55)
Bazalka je tak úžasná třeba do těstovin, ale i na maso. Meduňka (na spaní). Šalvěj se dá použít na maso (hlavně ryby, skopové, vepřové). Rozmarýn se dá použít jako čaj proti nadýmání, ale i při vaření (třeba dávám na pečené brambory).
Bylinky bych seřízla, usušila a na zimu dala květníky dovnitř. Třeba máta přežije i venku, ale v květníku může vymrznout (i když mě vydržela i v květníku - zapomněla jsem na ní ~:-D). U bazalky si nejsem jistá, jestli není jednoletá. Každopádně je to mrcha citlivá a zimu by rozhodně nepřežila.
 Insula 


Re: Co s bylinkami? 

(3.9.2010 11:36:01)
Jo a saturejka, na tu jsem zapomněla, tu využij při vaření luštěnin, nebudou pak nadýmat. Jinak i do omáček a polévek. A úžasně se hodí k rybám (mimochodem myslím, že je součástí provensálského koření). Je trochu podobná oregánu a tymiánu. ~;)
 šatranka 


Re: Co s bylinkami? 

(3.9.2010 11:38:28)
Rozmaryn je idealni k masu, posypes ho pred pecenim. Pazitka je dobra nasekana na brambory nebo i jen na chleba s maslem. Tymian taky masu, na rybu. Saturejku davam pri vareni lustenin - snizuje nadymavost, nebo do zeleninovych salatu.
Bazalku normalne zmrazim, kdyz ji mam hodne.
 Bystrouška + liščátko 9/11 


Re: Co s bylinkami? 

(3.9.2010 11:49:32)
Udělej si do mrazáku bylinková másla, můžeš si udělat různé druhy. Dělám to taky, když mi některé bylinky moc vybují a musím je ostříhat.
 Bystrouška + liščátko 9/11 


Re: Co s bylinkami? 

(3.9.2010 11:50:08)
fakt bazalku mrazíš? to musím zkusit...

A bazalka je opravdu jednoletá
 smajska 


Re: Co s bylinkami? 

(3.9.2010 11:55:04)
Holky diky moc, mrazeni bylinek me ani nenapadlo, urcite to vyzkousim.... jinak bylinky rostou jako das, mam je silene prerostle, pravidelne konzumuju, ale nestiham :)
 šatranka 


Re: Co s bylinkami? 

(3.9.2010 12:02:27)
Jestli mas hodne bazalky, zkus si hodne mirne opect toastovy chleba, pak ho natrit smesi: bazalka, cesnek, sul, trocha oleje (konzistenci tak nejak odhadnout a podle chuti). A jeste rozpect v troube. Vyborne.
 šatranka 


Re: Co s bylinkami? 

(3.9.2010 12:00:46)
Bystrousko, nejlepsi je cerstva, urcite, ale kdyz ji mam hodne, tak natrham listky, dam do pytliku a pak si odebiram, pridavam ke konci pri vareni jidla. Voni krasne.
To same delam s petrzeli a koprem.

Bylinkove maslo vyzkousim ~R^
 šatranka 


Re: Co s bylinkami? 

(3.9.2010 12:00:47)
Bystrousko, nejlepsi je cerstva, urcite, ale kdyz ji mam hodne, tak natrham listky, dam do pytliku a pak si odebiram, pridavam ke konci pri vareni jidla. Voni krasne.
To same delam s petrzeli a koprem.

Bylinkove maslo vyzkousim ~R^
 smajska 


Re: Co s bylinkami? 

(3.9.2010 12:01:45)
Jeste jenom dotaz na to bylinkove maslo: to normalne vezmu maslo a vetru do nej treba bazalku nebo jake bylinky? tohle jsem jete nezkousela a docela me to laka...
 Bystrouška + liščátko 9/11 


Re: Co s bylinkami? 

(3.9.2010 12:30:40)
Bylinkové máslo:
Nechám změknout kostku másla, utřu česnek se solí, přidám do másla a pak nasekané bylinky podle chuti a toho, čeho se potřebuju zbavit. Pak tu hmotu lžičkou nakladu na smršťovací folii a zamotám do válečku. A šup s tím do mrazáku. Před komzumací vytáhnu kousek odkrajím a nechám kapku povolit (půl hodina před jídlem stačí). Dávám na grilované maso na talíř, na brambory a užírám jen tak~t~~t~ tajně...

Zrovna teď budu dělat zásobu, protože to mám jako prales.~t~

A kopr a petržel taky mrazím ve skleničkách nasekané, ale ostatní jsem nezkoušela. Udělám to taky tak. Díky
 šatranka 


Re: Co s bylinkami? 

(3.9.2010 12:05:25)
Pak je jeste ta klasika: mrazeni bylinek do polevek. Rozdelit do tech ctverecku na led ruzne druhy nasekanych bylinek, zalit vodou a do mrazaku. pak uz jen do polevky pri vareni vhodit jednu kostku toho ledu.
 Bystrouška + liščátko 9/11 


Re: Co s bylinkami? 

(3.9.2010 12:32:54)
ty kostky mi přijdou zbytečný, když to natlačím do skleničky nasekané, tak odškrábnu kolik potřebuju a není to taková drbačka a bordel~t~
 šatranka 


Re: Co s bylinkami? 

(3.9.2010 12:34:59)
Bystrousko, ja se priznam, ze jsem to taky delala jen jednou, pak uz se mi s tim nechtelo piplat ~;)
 Bystrouška + liščátko 9/11 


Re: Co s bylinkami? 

(3.9.2010 12:38:50)
taky jsem to dělala jedni - kostky- a bordel byl všude, tvořítka na led upatlaná bylinkama, do mrazáku něco dát rovně a neulít taky není jen tak...~t~~t~ nebudu to opakovat~t~

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.