milena.vl |
|
(21.7.2010 12:54:18) moje tchýně je vášnivý zahrádkář a všechno pěstuje na metráky (i když žije sama). Takže jsem pravidelně doslova zasypávána zeleninou a ovocem. Nevím ale co s okurkami a cuketami, zavařování nepřichází v úvahu, nejsou sklad.prostory a díky mému pokročilému těhotenství ani síla. Poraďte prosím ...
|
milena.vl |
|
(21.7.2010 13:11:21) zní to neuvěřitelně, ale nikdo to nechce ani zadarmo ... je úspěch, když něco udám v práci ...
|
|
|
FialoFka |
|
(21.7.2010 13:03:27) Cukety mi pošliiiiii :) Já loni měla kvanta, jedli jsme to na 100 způsobů, tak jsem letos nesázela a teď mi chybí.
Cuketová nádivka:
natrouhaná cuketa - 3 hrnky nebo 500g, nakrájené uzené - 1 hrnek nebo 100g, strouhaný sýr - 1 hrnek - 100g, jemně krájená cibule, 6 stroužků česneku, 4 vejce, hrnek hladké mouky, půl hrnku oleje, 1 kypřící prášek do pečiva, lžička soli, pepř, majoránka a něco zeleného - nať, petrželka... Vše promícháš, naleješ do vymaštěného a strouhankou vysypaného pekáčku/vysokého plechu/remosky a pečeš cca 1/2 hodiny... já ještě zeshora sypu trochu strouhankou a peču až se vytvoří krusta a jakoby se odlepuje od kraje... je výborná studená i teplá, se zeleninou, brambory....
|
FialoFka |
|
(21.7.2010 13:05:11) Cuketový kotlík:
2 cukety /400-500g celkem/, 150g salámu nebo párků, gothaje, apod., 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 velká rajčata, 2 větší papriky, máslo nebo olej, tymián, bazalka, kečup, sůl
Cukety nakrájíme na hranolky nebo kostičky, salám/párky/ taktéž. Cibuli nakrájíme na kolečka, orestujeme na tuku. Postupně přidáme cuketu, proužky papriky,prolisovaný česnek, sůl a koření, jako poslední pokrájená rajčata a dusíme. Po 20minutách zalijeme asi 2- 3 plnými lžícemi kečupu /upravíte si podle chuti/ a dusíme dalších 5 min. Podáváme s chlebem nebo bílým pečivem.
|
FialoFka |
|
(21.7.2010 13:05:55) Ten kotlík je podle Jany Štěpánkové - herečky, vydala celou kuchařku.
|
|
|
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(21.7.2010 13:04:23) ugriluj cekety a k nim přikusuj okurky
já i když trhám ve skleníku většinou 3-5 okurek denně, tak je stačíme sníst kluci jsou okurkožrouti
|
milena.vl |
|
(21.7.2010 13:08:17) tchyně má okurek 4pařníky, sklízí lavor denně !!!!!!!!!!!!!!
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(21.7.2010 13:11:15) tak jedině stánek u silnice
|
milena.vl |
|
(21.7.2010 13:13:09) to bych asi dřív porodila, než bych něco prodala
|
Neriko |
|
(21.7.2010 13:20:03) Pokud jste z Prahy a okolí beru 10 kg cuket
|
milena.vl |
|
(21.7.2010 13:23:17) právě že ne, z LBC
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(21.7.2010 13:26:22) se tady na rodince dohodni s maminama z okolí, třeba by některá přijela já tedy ne nějakých 200km
|
|
FialoFka |
|
(21.7.2010 13:32:25) Tak to mám taky docela daleko.
Ještě milujeme cuketu:
Nakrájet na plátky asi 1 cm kolečka, tam kde už jsou semínka, můžeš vyndat a udělat půlkolečka vydlabaný... osolíš, necháš vypotit a potřeš silně třeným česnekem, pak obalíš v trojobalu a smažíš jako řízky, s bramborama... to je žrádlo.
|
|
|
|
FialoFka |
|
(21.7.2010 13:20:15) A odkud jsi?
|
|
Vr |
|
(21.7.2010 13:23:17) z okurek tzaziky-oloupat, nahrubo nastrouhat,nasolit a nechat vypotit a ještě pořádně vymačkat, objem se minimalizuje, smíchat s hustým jogurtem, česnekem,ol.olej, pepř, někdo kopr (já néééééé). Před pár dny jsem dělala z cuket toto: http://www.apetit online.cz/recepty/1605-testoviny-s-lehkou-cuketovou-omackou.html bez mezery. Chce to ale malé cukety, Kamarádka mi přivezla loni cukety obřích rozměrů - to je na nic, musí se loupat, dlabat...
|
|
|
|
|
|
Žžena |
|
(21.7.2010 13:24:04) Cukety jsou teď moje favoritky - do jakékoli masové směsi (třeba do Boloňské na těstoviny), do polívky... samo to nemá rušivou chuť, zvýší to objem
|
lexie |
|
(21.7.2010 16:29:19) My děláme i samotnou cuketovou polívku a je moc dobrá - jenom povařená nastrouhaná cuketa, předtím lehce orestovaná na oleji, sůl a pepř, na talíři přidáme strouhaný sýr. Mňam!
|
štěpánka | •
|
(21.7.2010 16:37:27) lexie, a mixuješ to? Zní to dobře....
|
|
|
|
mmmoravankaaa |
|
(21.7.2010 13:27:41) včera jsem zrovna viděla recept v časopise Albert-cuketové chlupaté knedlíky s uzeným masem...jsem to chtěla taky zkusit ,ale zatím nemám cuketu.... 1 cuketa nastr.na hrubo a vypocená,sůl,hr.mouka..o 150 g méně než cukety...1 vejce,1 lžíce dětské krupičky...knedlík uvařit ve vodě asi 4 min...pomocí 2 lžic vytvořit větší noky..
|
|
Leontýnka+3 |
|
(21.7.2010 13:30:05) Cuketa je výborná smažená, grilovaná, zapečená s mletým masem, do leča, do buchty.
My nakrájíme umytou i se slupkou na silnější plátky, osolíme, necháme "vypotit" a pak šup s tím na gril a potřít oblíbenou marinádou. U nás směs vegety (ale mám nějakou bio bez glutamátu) s olivovým olejem a česnekem. K tomu stejně ogrilovaná paprika a případně špekáček nebo maso. Mňam!!!
|
Leontýnka+3 |
|
(21.7.2010 13:37:14) Okurku nastrouhat nahrubo, sůl, pepř, česnek, kopr, bílej jogurt a udělat Tzaziki. Mňam, na tyhle hice akorát.
|
|
|
Stáňa * |
|
(23.7.2010 20:13:25) Tzaziki - neděláte někdo i s kysanou smetanou?? Tu mám doma, jogurt ne.
|
|
|
Rasala |
|
(21.7.2010 15:08:48) Zrovna dnes jsem dělala italské lasagne (nebo to jde i s jinými těstovinami) s cuketou, rajčaty a paprikou. Zapečené se sýrem. Na pekáček padne jedna cuketa. Já cuketu nejčastěji mrazím a z okurek dělám každý den saláty - šopský, okurka s jogurtem, okurka s kedlubnou a kari, apod. Víc mě nenapadá.
|
|
štěpánka | •
|
(21.7.2010 15:22:18) tak u ná frčí: cukeťák, jako bramborák, jen nastrouhanou cuketu osolíme a vylejeme všechnu vodu co pustí asi za půl hodiny a pak udělat těsto cuketa v těstíčku, asi 0,5-1cm - těstíčko - vejce, mlíko, hladká m., sůl a hodně česneku. cuketa po mlynářsku - kolečka cukety potřít rozmačkaným česnekem se solí nebo posypat vegetou, obalit jen v hrubé mouce nebo lépe v krupici a na oleji osmažit. nejlepší je na grilu - potřít nějakou grilovací směsí a grilovat jako jinou zeleninu. Tu v těstíčku máme zítra k obědu, mňam, už se těšíme....
|
|
Teraza Horáková |
|
(21.7.2010 15:38:22) cukety nevím, ale okurky strouhám na kolečka, do sáčků a zamrazím na salát.
P.S. nerozmrazovat v MWT !!!!
|
štěpánka | •
|
(21.7.2010 15:49:28) cukety se dají mrazit taky a nevadí že po rozmražení jsou jako bláto, protože se dál tepelně upravují. Osobně mi přemrzlé okurky do salátu moc nechutnají, ale dá se to taky.
|
|
|
& |
|
(23.7.2010 8:18:45) Dik za diskusi resim to same... s tim rozdilem, ze jsem si to natropila sama.. Vcera jsem se vratili skoro po trech tydnec z dovolene a pristi tyden jedeme zase na dva tydny.. U nas okurky krome mne nikdo neji mam jich asi 50 kg... Cuket mam nastesti jen dve rostliny ostatni sazenice sezrali slimaci.. Vecer budou cuketove bramboraky..
|
Stáňa * |
|
(23.7.2010 20:12:04) Jsem na tom úplně stejně - v květnu se mi zdálo, že mi toho hodně sežerou slimáci, což se až tak nestalo, takže teď se dusím v okurkách, resp. přerostlých nakládačkách, protože letos nezavařuju. Foliák, pařník a ještě okurky na záhonku pod foliovým "stanem"
Z cuket dělám čalamádu nebo ji dávám do těsta na bublaninu a nahoru ovoce. Zítra s ní chci nastavit kysané zelí.
|
|
|
|