Teka + 2 zlobiášové |
|
(10.9.2009 10:27:02) Letos poprvé se mi urodil na zahradě a ráda bych ho zpracovala. Co z něj mám udělat, aby v něm zůstalo maximum cenných látek? Sušit? Šťávu? Džem? ...?
|
jitulena |
|
(10.9.2009 10:33:42) Ahoj, doporučuju otrhané bobule procukrovat, pomačkat a dát do sklenic do lednice. Po nějaké době se uvolní štáva tu přes sítko přelít do sterilovaných lahví, uzavřít a dát do lednice. Dobrou chuť. :)
|
|
petra | •
|
(10.9.2009 10:42:57) My děláme šťávu a džem. šťáva funguje báječně, vzhledem k množství přidaného cukru není moc kyselá a je naprosto samoúdržná. Ve spíži ve sklenicích od piva (samozřejmě vymytých) vydrží i dva roky. Jen pozor při výrobě, při mixování bobulí je oranžová celá kuchyň. A vitamíny 100% zůstávají, protože dcerka je atopička a na rakytník reaguje stejně jako na čerstvé citrusy (vždy musíme volit kompromis mezi zdravím a exémem.) Zkoušeli jsme i olej, ale ten se neosvědčil.
|
|
|