Miri30 |
|
(4.9.2009 13:48:03) Potýkám se s ekzémem na rukou. Trpěla jsem tímto problémem už od mala. V pubertě se to zlepšilo a pak jsem měla nějakou dobu úplně klid. Teď se ekzém objevil asi před půl rokem znovu a ne a ne se ho zbavit. Hlavně nemohu přijít na to, co ho vyvolává. Ale na co se chci zeptat. Nakonec jsem se radikálně rozhodla nedráždit pokožku rukou vůbec ničím, takže používám rukavice na vše. Veškerý úklid v rukavicích, prádlo z pračky vyndávám v rukacích, to samé nádobí z myčky, vařím v rukavicích , o zahradě samozřejmě nemluvě. Díky tomu se ekzém už prakticky téměř vyhojil. Chtěla bych si už trochu ulevit a zkusit rukavice nahradit nějakým ochranným krémem. Máte s nimi někdo zkušenosti? Můžete něco doporučit? Zkoušela jsem jen starou známou Indulonu a pak čistou vazelínu, ale to nefunguje.
|
Lída+2 |
|
(4.9.2009 14:11:33) Jámse exemu zbavila úplně na dovolené, kde jsem si ruce máchala v termálech...ani jsem to nečekala....ale je to rok a není po něm ani památky....
Jinak Krém na ruce používám z DDm ten jejich BAlea
|
|
myšulka |
|
(4.9.2009 14:12:10) já si nemůžu vynachválit Neutrogenu. Když jsem měla extrémně suché ruce a rozpraskané, pomohla, ale nemám zkušenosti přímo s ekzémem.
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(4.9.2009 14:50:18) Taky mi vyhovuje Neutrogena, udělá na rukou takový ochranný film, ale taky nemám zkušenosti s exzémem.
|
Miri30 |
|
(4.9.2009 21:53:05) Díky moc za tipy, Neutrogena je fajn, ale spíš na vysušené ruce. A když mám ještě zbytky ekzému, tak mi vyloženě nedělá dobře. Určitě vyzkouším to bambucké máslo, minimálně na promazání, ale hlavně ty tekuté rukavice. To by mohlo být přesně to co potřebuji. Díky za tip.
|
|
|
|
.petra. |
|
(4.9.2009 14:39:19) Bambucké máslo od Saloosu.
|
Miri30 |
|
(4.9.2009 14:48:37) Díky všem za reakce.
Petro, prosím Tě, na bambucké máslo od Saloosu jsem se už dívala. Není to moc voňavé? Když třeba sáhnu na jídlo apod., aby to z toho nebylo cítit. Musím promazávat fakt často.
|
Lucíček a dva lupínci |
|
(4.9.2009 15:47:38) Miri, bambucké máslo je dá se říci neparfémované nebo "voní" jen minimálně. Koupíš ho také v DM.
Jinak jak už tu bylo zmíněno, pomáhá mi krém Balea z DM.
Může ti také pomoci olejová emulze do koupele Oilatum Emolient. Párkrát denně si v ní vykoupeš ruce. Promastí, ale nezanechá mastný film. Tvoří také jakousi ochranou bariéru. Koupaůa jsem v tom malého, který měl ekzém, ale mě to pomohlo i na ruce.
|
|
|
|
lampetra |
|
(4.9.2009 18:36:46) U nás v rodině ekzematiků jsme udělali dobrou zkušenost s "tekutými rukavicemi" dermaguard. Na doporučení kožní dr. jsme je koupili dcérce, které se atop na celém těle generalizoval jenom na ruce ( více pravou) a v létě, jakmile chodí naboso se jí dělá i na ploskách nohou. Takže jednak promazáváme a s časovým odstupem mažeme dermaguardem. začala jsem ho také používat, např. když jdu s dětmi na písek apod, špína se také tolik " nezažere".
|
|
Balbína |
|
(4.9.2009 22:48:51) Moje dcera ma problem s ekzemem na rukou - v zime. Docela pomaha konopna mast (my koupili robatko) nebo krem attopic od Hadka.
|
Miri30 |
|
(5.9.2009 21:09:53) Konopná mast je moc fajn. Taky mohu doporučit. Používám na zklidnění ekzému v mokvavé fázi. Já teď hledám spíš něco na způsob těch tekých rukavic Dermaguard. Prostě čím bych ruce ochránila před stykem s dráždivými látkami.
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(19.9.2009 10:30:58) Ahoj kolegové ekzematici, nechci to zakládat jako nové téma, ale měla bych dotaz, jestli máte někdo zkušenost s vylučovací dietou u kojící matky malého atopika (4,5 měsíce)? Dostala jsem doporučení na Kamczyk, ale uvítám rady všech. Dětská mi řekla, že mrňous má atop a že budem mazat a nesnášenlivost potravin ať neřeším No, hodlám se zařídit po svém (coby starý zkušený atopik ), takže zkusím hodně hodně neutrální dietu a postupně přidávat další potraviny. Mohla by ta neutrální dieta vypadat takhle?
rýže, jáhly, brambory mrkev, okurka, cuketa švestky olivový olej
Ještě nějaký nápad, co tam přidat? Pokud možno teda nic moc nadýmavýho, mrňous trpí ještě pořád na koliky (i když možná je to nesnášenlivost něčeho úplně nenadýmavýho, to nikdo neví Dík...
|
Líza |
|
(19.9.2009 10:38:57) Kopřivo, přes tohle je odborník Milada. Napiš jí, pošle ti jídelníčky a spoustu odkazů.
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(19.9.2009 11:18:46) Lízo, dík, ty seš všude
|
|
KamZik |
|
(19.9.2009 12:16:11) Lízo, neměla jsi náhodou na mysli mě, ohledně té vylučovací diety? aneb jídelníčky a recepty klidně pošlu, stačí napsat
|
KamZik |
|
(19.9.2009 12:16:51) Zapomněla jsem napsat, že jsem kam.zyk, ale mám teď novej nick
|
|
Líza |
|
(19.9.2009 12:18:50) kamzyku, neměla. Ale o tobě Kopřiva ví. Léta před tebou ale na tomhle serveru o ekzému radila Milada, která ostatně, pokud vím, tohle fórum kdysi zakládala a dodnes chodí na uzamčená odborná fóra na jiných webech s tímhle zaměřením.
|
KamZik |
|
(19.9.2009 12:30:35) Aha, tak to jo. Miladu taky znám
|
|
|
|
|
KamZik |
|
(19.9.2009 12:29:28) Kopřivo, tady je ten jídelníček pro vás jako kojící matku:
Eliminační dieta kojící matky: dodržuje se 3 týdny, pak se začínají zavádět alergeny do stravy kojící matky, vždy 5 dní po sobě jedna potravina, kvůli vychytání i možných zpožděných reakcí na potravinu. To mi napíšete a povedu vás.
příklad jídelníčku:
POZN.: zkratka BKM = bílkoviny krav.mléka
Snídaně: rýžová nebo jáhlová nebo kukuřičná nebo pohanková kaše (viz Zdravá výživa- Naturálka jahelná, Nomina, atd ) s HA ovocem (viz seznam povolených = HA potravin a nepovolených potravin =neHA na konci mejlu) – třeba hrozno, atd. – lze dušené ovoce nebo přesnídávku, zatím ne syrové. Lze přisladit (sirup - rýžový, atd.- když už sladím, ať to dá nějaké vitamíny a minerály, takže určitě ne obyč cukr (=sacharóza) apod. Obecně- slazení minimalizovat – podporuje růst nežádoucích organismů ve střevě, hl.Candida.
Důležité!!!!!! Střevní mikroflóru „jistit“ probiotiky (Probian, atd.).
Nebo jiná snídaně: kukuřičný nebo rýžový chléb, žitný chléb (minimalizovat klasickou pšenici, její lepek je extrémně agresivní a většině atopikům skrytě škodí a prohlubuje jejich atopické projevy) s margarínem bez BKM (v ČR např. Alfa vital nebo Perla s vitamíny, Flora light, atd. - ještě jednou zdůrazňuji – žádné BKM = ve sožení jakéhokoli výrobku nesmí být syrovátka, suš.mléko, smetana, tvaroh, prostě žádný mléčný produkt!!! Postupně BKM taky zavedeme, abychom zjistily reakci, ale aby se tato reakce projevila, musí být min.3 týdny pauza v konzumaci dané potraviny, to je princip toho testování, co spolu budeme dělat = EET test - eliminačně expoziční test). Obzvlášť pozor na rohlíky, tady bývají skryté BKM.
Na chleba lze dát taky džem z HA ovoce (ideál.složení: ovoce, fruktóza, popř.cukr, pektin, kys.citr.), nebo dětskou šunku (jiné uzeniny zakázány).
K tomu popíjet rýžový nápoj z DM (Reis drink), oves milk, kokos milk.
Svačina: pozobávat směs: kukuř.lupínky, rozinky, suš.meruňky (ty ale ne moc často), suš.borůvky, prostě suš.ovoce. (ovšem vždy pouze HA ovoce- viz seznam na konci mejlu)
Jíst polévky – do polévky hlavně zelenina, kterou lze konzumovat, brambory, zahušťovat kukuř.krupicí nebo jáhlami, je to pohodlné (nemusí se míchat). Opatrně s kořením (nejl.pro začátek pouze kmín) a sůl jodidovaná nejl.s fluorem.
Hl.chod – příloha+zelenina. Viz třeba recept : zapečené brambory: udusit cibuli s brokolicí , mrkví (popř.jinou zeleninou co přijde pod ruku) (10 min), uvařit brambory (12 min). Naskládat do pekáčku (po vrstvách, úplně nahoře brambory, trochu okmínovat a osolit), navrch sádlo. Připravit si zálivku z rýž.nápoje Reis drink, cca 1dcl, do toho lžíci kukuř.škrobu (Gustin nebo Maizena), osolit tuto zálivku a kmín a fenykl. Zapékat 30 min. Varianta- zapečené těstoviny (rýžové, kukuřičné, amarantové, atd.), atd.atd.
Bramborová kaše- namísto mléka klasického rýžové nebo jiné obilninové, ale ne sojové. (dobrý je třeba Oves milk).
Zeleninové karbanátky (lze uděůlat samostatně zeleninové, nebo i s masem- třeba krůtí) Umeleme např.brokolici (lze více druhů zeleniny najednou), popř.umeleme ještě k tomu maso, pokud chceme karbanátky maso-zeleninové, osolíme namletou hmotu, přidáme instantní kaši (kukuřičná, rýžová HIPP, jáhelná, velký výběr viz Zdravá výživa) tak, aby vznikly placičky, které následně obalujeme v instantní kaši a opékáme dozlatova na pánvi. Jiná varianta: namísto brokolice lze přidat cuketu, mrkev, či jinou zeleninu.
!!!!!!!!DŮLEŽITÉ: Prostě všude tam, kde je v receptech klas.mléko, dáváme stejné množství alternativního (rýžové, Nutrilon pepti allergy care, atd.), všude tam, kde je v receptech vejce, dáváme kukuřičný škrob (obecně 1 vrchovatá lžíce škrobu nahradí 1 vejce) – v krámě pod názvem Maizena nebo Gustin. Jinými slovy: vezme se klasický recept (třeba na borůvk.knedlíky) a místo krav.mléka klasického se dá rýžové mléko a místo vajec kukuřičný škrob (1 vrchovatá lžíce škrobu= 1 vejce) a hotovo.
Nedávat ze začátku jiné koření, než kmín. Nepoužívat ze začátku jiné druhy zeleniny, než HA = květák, kukuřice, brokolice, dýně, mrkev, pastinák, cuketa, cibule, brambory. Ze začátku, než vyčistíme tělo vaše i kluka dietou, nepoužívat rajčata, papriky, celer, petržel, ředkvička, atd. – viz seznam na konci mejlu, ze začátku používáme vždy jen HA potraviny a postupně (po pauze)zařazujeme ty alergennější.
Odpoledne: pudink (z alternativního mléka = bez BKM), nebo kukuřičná nebo jiná bezlepk. kaše buďto na sladký zůsob (třeba s duš.hruškami, atd.), ale i na slaný - třeba brokolici dušenou s kmínem- rozmixujeme a dohustíme kaší – nakonec osolíme + lžička oliv.oleje, je to krémové a dobré.
Svačinka: přesnídávka, dušené ovoce…
Večeře: polévka z oběda, atd.atd.
Nebojte, takhle přísná je ta dieta jen v začátku, pak začneme zkoumat vliv i těch více alergenních potravin a jsem si naprosto jistá, že spousta z nich nebude vadit. Ale pro začátek to takhle musí být, je nutné udělat pauzu od těch potravin, co budeme zkoumat, protože reakce na potraviny se ukáže, pouze když ji nasadíme po pauze, ne během nepřetržité konzumace potraviny.
Teď vám napíšu pár receptů, ať trochu víte, co a jak:
Nepečená bábovka hypoalergenní 1 hrnek jáhel, ½ hrnku polenty, 2 hrnky vody nebo obilninového mléka – třeba rýžové mléko (Reis drink DM), 2,5 hrnku ovocné šťávy (lze mošt). Všechny uvedené přísady dáme do hrnce a vaříme (při občasném zamíchání) cca 15 min, ke konci vaření přidáme rozinky či ještě další sušené ovoce (meruňky, atd.). Odstavíme hrnec z plotny a jeho obsah nalijeme do bábovkové formy vymaštěné olejem a – pokud na něj není alergie- vysypané kokosem (pokud na něj alergie je, pouze olejem vymaštěná forma). Necháme 2 hodiny ztuhnout, pak bábovku vyklopíme (-jde to dobře). A je to!
Buchta bezmléčná a bezvaječná
TĚSTO: 1 hrnek jáhelné nebo kukuřičné mouky a 1 hrnek mouky špaldové nebo žitné, 2 hrnky glukózy (nebo 1 hrnek třtinového cukru), 1/4 hrnku kukuřičného škrobu (Maizena, Gustin), 1 hrnek alternativního mléka (např. Rýžový nápoj DM, Nutrilon allergy care), 1/2 hrnku rostlinného oleje. Z těchto ingrediencí vytvoříme vláčné (ne moc tuhé ani ne moc řídké) těsto. Pak dáme např. 3 najemno nastrouhané hrušky, nebo jiné ovoce, na které nemáme alergii (můžeme použít ovocnou přesnídávku). Postup: Umícháme vláčné těsto z uvedených ingrediencí. Pak na plech vyložený pečícím papírem nalijeme těsto, navrch dáme nastrouhané ovoce (-např.3 najemno nastrouhané hrušky,atd. popř.ovocná přesnídávka). Můžeme zasypat drobenkou z třtinového cukru, másla ghí (=neobsahuje BKM) nebo sádla a rýžové mouky. Pak pečeme - při 170°C - cca 55 minut (trouba by měla být předem vyhřátá).
Drobenková buchta bezlepková, bezmléčná a bezvaječná
Uvaříme pudink z 1l rýžového nápoje DM nebo Kokos milku , 2 sáčků vanilkového pudinku (lze nahradit 40g Maizeny nebo Gustinu) a 4 lžic glukopuru (lze nahradit 2 lžícemi třtinového cukru, popř.klasického cukru, kdyby jjiný nebyl). Užmouláme drobenku z 250g másla Ghí (lze nahradit stejným množstvím margarínu nebo sádla), 300g špaldové nebo žitné a 300g kukuřičné nebo rýžové mouky, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 250g třtinového cukru. Na plech vyložený pečícím papírem dáme ¾ drobenky, na ni rozetřeme uvařený pudink (ještě teplý), poklademe HA ovocem a zasypeme zbytkem drobenky. Pečeme cca 40 – 50 min při 170°C.
Sušenky 100g kukuřičné mouky, 50g HIPP rýžové kaše, 50g kukuřičného škrobu, 50g třtinového cukru,4 lžíce oleje, voda dle potřeby-aby nám vzniklo tuhé těsto. na obalení:moučkový cukr. Do mísy dáme sypké suroviny, olej a zalijeme vodou tak, aby vzniklo tuhé těsto, které dáme na chvíli do mrazáku. Těsto vyválíme a vykrajujeme požadované tvary, pečeme asi 15min.při 170°C. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru.Jsou krásně křupavé - jako pravé sušenky a pokud zbydou druhý den, jsou ještě lepší... HA houstičky
150 rýžové a 350 g špaldové mouky 1 balíček sušeného droždí 1 lžička soli 1 lžíce oleje 125 ml rýž.mléka 250 ml vlažné vody
Mouku prosyjeme do mísy, vytvoříme v ní důlek a nadrobíme do něho droždí. Pocukrujeme, zalijeme částí vlažného rýž. mléka a necháme vzejít. Když droždí "ožije", dodáme zbytek mléka, vodu, sůl, trochu kmínu a lze i fenykl. Vypracujeme těsto a necháme vykynout (klidně i 3h). Z vykynutého těsta tvoříme válečky asi na prst silné, po třech splétáme do copánku. Těsto je krásně vláčné, nelepivé, takže není třeba máčet ruce ani copánky. Hotové houstičky klademe na plech vyložený papírem na pečení, potíráme rostl.olejem s troškou vody, sypeme hrubozrnnou solí a kmínem. Pečeme do červena v troubě vyhřáté na 180 °C.
Závěrem: slíbený seznam HA a potenciálně alergizujících potravin:
Nealergizující:
Obiloviny bezlepkové: rýže, kukuřice, pohanka, jáhly (pozn.:vzhledem k tomu, jak se převádí lepek do MM, můžete vy špaldové a žitné a ovesné produkty, syn ale ne. Klasické pšenici =bílá mouka - se vyhýbejte oba dva.)
Zelenina: brambory, cuketa, špenát, pastinák, fenykl, dýně, baklažán,mrkev, brokolice, růžičková kapusta, květák, patizon, kedluben, okurka, čínské zelí, salát listový
Ovoce: : tepelně upravené ovoce (jablka, hrušky, broskve, meruňky, třešně, švestky), meloun, vodní meloun, borůvky (nemusí být tepelně upravené), hrozny
Sladidla: hroznový cukr (=glukoza = Glukopur), rýžový sirup, jablečná, hrušková, hroznová šťáva
Potenciálně alergizující
Obiloviny s lepkem: lepek pšenice Triticum aestivum je považován za nejagresivnější
Mléko: kravské, kozí, ovčí a jakékoli výrobky z mléka
Vejce: hl.vaj.bílek či výrobky z vajec
Zelenina: chřest, celer, kapusta, žampióny, hrášek, paprika, křen, ředkvička, rajčata, kyselé zelí, petržel
Ovoce: citrusové plody, exotické ovoce (vč.banánu, kiwi, atd.), jahody, angrešt, rybíz, maliny, ostružiny
Ořechy: vlašské, mandle, pistácie, kešu, lískové, burské, jakákoli semínka (zvláštěpak sezam)
Ryby: vč. sladkovodních, mořské plody, mořské ryby (hl.treska)
Sója: vč. "mléka"
Sladidla: klasický cukr, med, „klasické“ sladkosti
Koření: vanilkový lusk, skořice, muškátový oříšek, kari, bobkový list, paprika, pepř, atd., směsi koření
Alkohol, káva, čokoláda, přezrálé ovoce jakékoli (přezrálost = histamin, ten dráždí)
Luštěniny: nutno vždy prověřit individuálně, zda alergizují.
|
KamZik |
|
(19.9.2009 12:41:25) PS: ten rýž.nápoj si kup tenhle: Reis drink extra Ca (v DM mají)
Ono bude lepší, když napíšeš, já stejně potřebuju víc údajů...
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(19.9.2009 18:26:16) VeroZ, super, díky, to vypadá docela lidsky...
Jakých víc údajů? Co vím, napíšu... Mrňous je 4,5 měsíce, plně kojený, atop jsem měla já od kojeneckého věku do 20 (zásah homeopata) a otec od batolecího věku doteď. Alergická nejsem na nic, otec na roztoče, plísně, některé druhy srsti. Mrňousovi se vysel atop cca před 10 dny na celém těle, nejvíc na zadečku a zadní straně stehen, pak roztroušená krupička na břiše a zádech a pod bradou a pak pár míst na rukách a nohách. Mažem mu to Lipobází, jednou za tři dny koupem ve vodě s Oilatem, na loupavá místa máme Žákovu mast... Zatím to nemokvá, klasické červené pupínky slévající se do ploch, na tom místě je i suchá kůže.
Co tak ještě?
|
kili | •
|
(19.9.2009 19:15:09) myslíte si, že laboratorní vyšetření kojence je nějak vypovídající o alergii včetně potravinové ?
|
|
kili | •
|
(19.9.2009 19:19:49) co se týká objednacích dob, tak laboratorní vyšetření zajišťujeme kdykoli a bez objednání, nicméně u kojence bych laboratorně alergii (I. typ už skoro vůbec) nezjišťoval (až na výjimky).
|
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(19.9.2009 19:34:14) Milado, co jsem tak zkoumala literaturu, tak laboratorní vyšetření není až tak směrodatný. Resp. má vypovídací hodnotu u IgE alergií, ale neřekne nic o non-IgE alergiích nebo jiných druzích potravinové intolerance (enzymatopatická, farmakologická histamino-liberační reakce apod.). Takže jedinej spolehlivej, leč nejnáročnější způsob je údajně to sledování s pomocí vylučovací diety... Jó, kdyby to bylo tak - necháme si udělat náběry a budu vědět, co nejíst, tak to by bylo fajn, ale ono to snad tak příliš nefunguje. Nehledě na to, že i podle zkušeností Kopřivníka (pro ostatní - mého partnera) má laboratorní testy negativní na určité věci a má na ně prokazatelnou reakci, a naopak, některé testy má pozitivní, a nevnímá přitom reakci žádnou.
Jestli píšu nějaký blbosti, tak mě kili opraví. Ale souhlasím s ním - podle toho, co jsem vyčetla, tak náběry v týhle chvíli nejsou až tak určující.
|
Líza |
|
(19.9.2009 20:37:07) Kopřivo, s tím bych tak docela nesouhlasila. Ono nakonec v žádném věku nejsou laboratorní výsledky stoprocentně vypovídající, ostatně já jsem živej příklad toho, že ani protilátky, ani kožní testy nemají stoprocentní výpovědní hodnotu, ale můžou se ti stát dobrým vodítkem. Metoda pokus omyl je v situaci, kdy máš osypaný dítě, plně kojíš, a před sebou zavádění příkrmů, poměrně zdlouhavá, výsledky těch odběrů by mohly tu cestu trochu zkrátit.
Kili je sice pediatr, ale nikoli alergolog.
|
kili | •
|
(19.9.2009 20:51:51) výsledky těch odběrů by stejně tak mohly tu cestu výrazně prodloužit. Zkrtátí ji v naprosto ojedinělých případech, které se dají dobře odhadnout.
Nejsem alergolog, alergologie a imunologie byly součástí předpokladů II. atestace, imunologií se zabývám pár let, pracoviště alergologie-imunologie jsem zde založil v 80. letech a nějakou dobu budoval. Ale to je jedno. Já říkám, že laboratorními vyšetřeními nelze hledat risika alergie v kojeneckém věku, ba namnoze ani ve věku batolecím. Vy jste alergolog, že říkáte, že to význam má ? OK. Tak mi odpovězte na poněkud zjednodušenou otázku kdeže se vezmou ty protilátky u toho kojence, který se ještě nesetkal s alergenem.
|
kili | •
|
(19.9.2009 21:20:43) dělá testy bezpříznakovým dětem ve věku čtyři měsíce ?
|
Líza |
|
(19.9.2009 21:24:29) Dítě s AE je bezpříznakové?
|
kili | •
|
(19.9.2009 21:27:13) - a kde jste přišla na to, že má AE ? Já jsem četl, že dětská řekla, že má atop To mi jako validní dg. nepřijde.
|
|
|
|
|
|
kili | •
|
(19.9.2009 21:18:58) - nenapsal jsem nic o tom, že si cosi vymýšlíte
- má otázka, které se možná dotýkáte, patřila někomu jinému a je formulována docel apřesně
|
kili | •
|
(19.9.2009 21:47:51) s bláznem si nepište
|
|
|
|
|
|
|
kili | •
|
(19.9.2009 20:41:04) - ani IgE zprostředkované alergie nejsou příliš průkazné v kojeneckém věku a opravdu to nefunguje tak, že byste vzala trochu krve, nalepila náplasti píchla cosi do podkoží, pak to všechno vyhodnotila a věděla co může a co nemůže
- pokud by si někdo chtěl pohrát s údaji, které po Vás chce Kamzyk, tak určiitě jich musí být mnohem více, než jste uvedla, ale nečekal bych od ani toho nějaké extra jasné prognosy, nicméně pokud máte nějakou výraznmější zátěž rodinnou, pak to stojí za to. Jak jsem četl Vaše potíže, tak se mi spíše jeví, že jste v nejútlejším věku netrpěla atopií
|
|
|
|
|
|