Nella+2 |
|
(11.7.2009 9:17:37) Jde zamrazit květák a kedlubna - třeba na zimu do polívky? Syrový nebo uvařený? Díky.
|
Krakatice |
|
(11.7.2009 9:20:48) Samozřejmě, všechno se dá zamrazit. Květák čerstvý, omytý, natrhaný na růžičky, kedlubna oloupaná, nakrájená na kostičky, nebo plátky.
|
Nella+2 |
|
(11.7.2009 9:25:51) Díky. Jasně že všechno jde zamrazit ale jenom něco je pak poživatelné
|
Krakatice |
|
(11.7.2009 9:28:24) Zkoušela jsem zamrazit i měkký tvaroh a droždí a v pohodě. Jako čerstvé
|
Krakatice |
|
(11.7.2009 9:34:29) Jani, o droždí to kdysi říkali v "Pod pokličkou". A třeba taky vím, že citrony zůstanou čerstvé až 12 týdnů, pokud jsou v lednici. Zato banány do lednice nesmí. Pokud je koupíte zelené, dejte je do igelitového sáčku, zavažte ho a do rána zežloutnou.
|
|
|
|
|
|
Insula |
|
(11.7.2009 9:36:06) Kedlubna nevím, ale květák určitě v pohodě.
|
|
šatranka |
|
(11.7.2009 9:40:00) Akorat kvetak, ktery byl pred zmrazenim uvareny, tak po rozmrazeni vypada dost nevabne. Takze ja jako ostatni zmrazuju syrove.
|
|
Kačky a // |
|
(11.7.2009 10:35:09) Květák syrový na růžičky, vařený vypadá pak nevábně, ale na chuť je myslím stejný. Kedluvnu mám v mrazáku nastrouhanou, abyhc mohla použít rovnou na kedlubnové zelé. Kusky jdou samozřejmě taky. A co do mrazáku fakt nedávám jsou brambory - jsou pak teda podle mě dost děsný.
A díky za tipy na droždí! To jsem taky netušila! V lednici se mi sem tam zkazí, když ho nejvíc potřebuju...
Jinak mrazím kdeco (brokolice, mrkev, celer, petržel, křen, nasekanou pažitku, libeček, petrželku, kopr atd...měla jsem i oloupané stroužky česneku a byl výborný!)
|
|
Bulik |
|
(11.7.2009 10:39:36) Skoro všechnu zeleninu ze zahrádky zamražuju blanšírovanou. Nakrájet nebo rozlámat na menší kousky a dát do velkého síta, na sporák postavit větší hrnec a vodu v něm přivést k varu. Jakmile voda vře klokotem, tak na 2, max. 3 minuty zanořit síto se zeleninou a okamžitě po vytáhnutí pořádně propláchnout pod kohoutkem hodně studenou vodou. Důležitý je ten dvojitý tepelný šok. Pak nechám v sítu okapat, případně dosuším papírovýma utěrkama, naláduju do pytlíků a šup do mražáku. Nemělo by se mrazit mokré nebo vlhké, ať to není namrzlé, ledové krystaly by zeleniny potrhaly a byla by břečkovitá. Je to jednoduché, rychlé, uchová to zelenině jakž takž výživovou hodnotu i barvu (ta se naopak zjasní).
|
Dani.K, K 05, P 09 |
|
(11.7.2009 11:13:08) Já zas zeleninu zmražuju syrovou, kromě květáku a brokolice, ty před tím spařím a nechám okapat. Kedlubnu jsem nezkoušela, ale taky zkusím
|
|
Del |
|
(11.7.2009 12:43:37) Buliko BINGO! to je ono, teď si vzpomínám,že kamarádka co vystudovala chem. prům. a teď dělá v mrazírnách mi říkala o blanšírování, že je to 100% jak uchovat zeleninu v mražáku
Super, musím si to někam napsat
|
StepanaR + Bára a Mareček |
|
(11.7.2009 15:20:58) Nemáte prosím ozkoušený recept na šťávu z červeného rybízu? loni jsme ji dělali a trochu zrosolovatěla a byli v ní kousíčky rybízu. Díky za odpovědi
|
|
|
|
Del |
|
(11.7.2009 12:40:15) Tak zamrazit lze opravdu snad vše,ale květák, celer, kedluben by se měl nejprve nechat přejít varem a pak zamrazit. Nepamatuji si přesně důvod,ale údajně celer,když se nenechá před zamrazením převařit tak je snad karcinogenní. Prý to v sobě má nějaké látky,tak je lepší prostě povařit. Takže já takovouto aromatickou zeleninu přeliji vřelou vodou, nechám prostě spařit a pak zamrazuji
|
Squeezy | •
|
(11.7.2009 21:42:30) Zelenina to sice neni, ale kdyz u nas zbydou banany, tak je taky mrazim. Dobre jsou potom na peceni do buchet nebo na ovocne koktejly. Proste tam, kde nevadi, ze po rozmrazeni jsou jak bahno. I kdyz chut si zachovaji stejnou
|
Stáňa | •
|
(12.7.2009 0:56:19) babička zmrazuje chleba i cukroví. Musím potvrdit, že chleba je po rozmrznutí dobrý, nepoznali byste to. Občas když chleba dojde, tak se to hodí. Snad to zdraví neškodí:-o
|
Kalamity YANKA |
|
(12.7.2009 19:58:21) TAK TO MŮŽU POTVRDIT. CHLEBA I ROHLÍKY ZMRAZUJI TAKÉ. A NAŠE BABI I CUKROVÍ.
U PEČIVA SE ALE MUSÍ DODRŽOVAT TO, ŽE V MRAZÁKU MUSÍ BÝT V SÁČKU PEČLIVĚ ZADĚLANÉ.
VEČER VYNDÁM, SÁČEK NEROZDĚLÁVÁM A RÁNO JSOU JAK ČERSTVÉ
|
|
|
|
|
|