pethsi |
|
(21.6.2009 16:27:58) Všechny zdravím.Letos jsme se rozhodli s manželem a ,že po deseti letech pojedeme na dovolenou.Jedeme na samotu k řece do chajdy bez elektřiny...Takže uchovávání v chladu nepřipadá v úvahu,maximálně mě napadl barel ponořený v řece. Máte někdo zkušenost se zavařováním jídel na dovolenou? Co byste si navařili a zavařili s sebou? A jak na to? Uvítám každou radu nebo jen typ.Díky
|
Jahala. |
|
(21.6.2009 16:37:28) Jde zavařit cokoliv jen maso nevař tak úplně zavařováním dojde . Dělám čínu guláš rajskou na paprice,i řízky jdou zavařit. Uvaříš dáš do sklenic a zavařuješ 1 hod vyndáš a za 24 hodin opakuješ ještě jednou na hodinu otočíš víčkem dolu,jestli neteče. Pokud se bojíš klidně zopakuj po24 hod ještě jednou,ale 2x stačí
|
Moncaka |
|
(21.6.2009 16:43:27) Jak se radí v předchozím příspěvku, dělám to stejně. 2x (po 24 hodinách) vařím hodinu. Vydrží i 30° vedra. Já teda dělám jen vepřovou plec, kterou předtím na oleji posolenou krátce podusím na plechu v troubě. A pak narvu do sklenic od tatarky. Chutná to jak vepřové na vlastní šťávě. Dá se jíst i studené s chlebem, nebo z toho vymýšlím jiná jídla.
|
Bobul+2 |
|
(21.6.2009 16:47:40) Zavařuju taky jen podušené vepřové maso + sůl a pepř, je pak výborné do rizota, k těstovinám, vlastně na cokoliv. Zavařuju v klasických omniovkách 2 a půl hodiny, ještě nikdy se nic nezkazilo.
Dá se tak zavařit určitě jakýkoliv masový základ, pak už jen dodělat šťávu nebo omáčku.
|
Jackie+3zlatíčka |
|
(21.6.2009 16:53:16) Tý jo, Petshi to je teda dokonalá romantika! Docela závidím! Dala bych si tak týden v tomto stylu, a na oplátku týden někde v luxusu se snídaní do postele ! Obojí má něco do sebe, páčto je obojí pro mně nevšední! Fakt skvělej nápad! A co se týče zavařování, to neporadím vůbec, ale inspirovaly mně nápady diskutujících. Co mohu poradit já, vím že kámoši mají také chatku bez el., a vozí sebou chladící boxík na akubaterku. Tam dávají naložené maso na gril, které nemusíš mít zmrazené.
|
pethsi |
|
(21.6.2009 17:07:21) A to je fakt tak jednoduché? prostě uvařím co máme rádi a frk s tím do sklenice ?? Jo a holky na kolik stupňů se to zavařuje?se ptám jak pako,ale já snad nikdy nic nezavařovala
To je dobrý nápad s tou lednicí aspoň to masenko na gril bychom tam mohli uchovat a nějaký ten jogurtík pro mrňata.
|
Li. |
|
(21.6.2009 17:12:00) Já zavařuju hlavně omáčky, guláše, lečo. Uvařím a naliju do sklenic. Dám zavařit do normální hrnce (nemám s teploměrem, takže jen tak, aby voda probublávala). A po 24 hodinách ještě jedno kolo zavařování. Nutné je ale použít víčka na sklenice s červeným vnitřním proužkem (ty jsou určené na maso). S bílými proužky určenými na zeleninu riskuješ, že to třeba zkysne.
|
pethsi |
|
(21.6.2009 18:40:17) a jo tak to jsem taky nevěděla díky všem za rady porady..jdu na to..abych nebyla celý týden na dovče uvázaná u plotny
|
pethsi |
|
(21.6.2009 18:44:45) takže pokud to pochňapavam správně tak ani ty šroubovací sklenice třeba od okurek,tatarek atd. se nedají použít?
|
pethsi |
|
(21.6.2009 18:49:41) a ještě jeden dotaz...taky blbej ,ale co už ty sklenice musí být celé pod vodou? nebo stačí jen třeba do půlky a zakrýt poklicí?
|
Raduza |
|
(21.6.2009 18:57:02) nedávej tam kmín, pak to má takovou divnou chuť
|
|
Brita | •
|
(21.6.2009 19:16:31) Používám i sklenice od majolky,ponořené být nemusí,stačí tak do poloviny,ale hlídat,aby se voda nevyvařila.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lesa | •
|
(21.6.2009 19:53:38) Zavařuju už léta.Maso do poloměkka,bez smetany,bez kmínu.Sklenice Omnia s červeným víčkem.Vodu mám asi 1cm nad víčkama,počkám,až se voda začne vařit,potom ztlumím plamen a vařím 1hodinu.Horké vyjmu a nechám 24hod.stát a otočím víčkem dolů,kdyby tekla,tak je špatně zavařená. Potom znovu 1hod a vyndám ven.Máme rádi vepřovou,kuře,guláš,svíčkovou,ptáčky,hovězí atd. S kupovanýmikonzervami se to nedá srovnat,je to mňam.
|
|
Marta | •
|
(21.6.2009 20:05:30) Diskuze o zavařování na dovolenou byla nedávno zde:
http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/prisp.asp?id=11634997
|
|
Verka351 |
|
(21.6.2009 21:17:48) No já mám špatnou zkušenost.Loni jsem zavařila vepřové na 3 způsoby- pečené, na mrkvi a na leču.Jeli jsem na 2 dovolené v rozmezí 8týdnů. Na druhé dovolené jsem zjistila,že vše bylo zkislé.Přestože jsem měla víčka s červenou gumou, zavařovala jsem 2x. Fakt nevím co bylo špatně a nemám odvahu se do toho letos pustit znovu.
|
|
jak |
|
(22.6.2009 8:36:28) holky a proc zavarujete? my na dovce jime jen rychlovky, testoviny s korenim, chleba se syrem.Ryzi se zeleninou.
|
|
Stáňa+Ondra (* r. 94) |
|
(24.6.2009 13:58:37) tak já se přiznám, že bych na dovolenou v chajdě u řeky (vlastně na žádnou dovolenou) nezavařovala. Dneska je docela slušný výběr různých polotovarů a jak je v průběhu roku nepoužívám, tak na takovéhle dovolené bych na polévkami z pytlíku, instatnní ovesnou kaší nebo různými dehydrovanými omáčkami vůbec neváhala. Střídala bych to se studenými jídly typu rybičková pomazánka, paštika, chleba se sýrem a zeleninou. Určitě taky vyrazíte někam do "civilizace", takže chuť na pořádný teplý oběd pak můžete uspokojit někde v hospodě.
Jinak skladovat na teplo citlivější potraviny lze buď v tom zmiňovaném barelu v řece nebo si vykopat na břehu do svahu malý sklípek.
|
|
|