| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Hledání 

Slavnost královny Johanky

Slavnost královny Johany z Rožmitálu, druhé manželky Jiřího z Poděbrad, každoročně připomíná významné události historie spjaté s Rožmitálem.
Kdy:22.6.2024
Kde:Podbrdské muzeum, Rožmitál pod Třemšínem Palackého 10 262 42 Rožmitál pod Třemšínem
Region:Příbram
Popis:Slavnost královny Johany z Rožmitálu, druhé manželky Jiřího z Poděbrad, každoročně připomíná významné události historie spjaté s Rožmitálem. Do programu se zapojuje celé město a okolí, školy, divadelníci, rytíři, spolky.

O slavnostech královny Johanky
Malebné městečko Rožmitál pod Třemšínem leží ve zdálenosti 80 km jihozápadně od Prahy a 17 km od Příbrami. Proslavila ho dvě významná jména – Jan Jakub Ryba (1765-1815),místní kantor a autor České mše vánoční a z období středověku Johana z Rožmitálu (?1430-1475).

Kdo to byl český král Jiří z Poděbrad ví snad každý Čech. Málokdo však už ví odkud pocházela jeho druhá žena Johanka. Johana z Rožmitálu byla velkou oporou svému královskému choti v tehdejší politice, byla mu nejen rádcem, ale sama se aktivně podílela na králových politických jednáních. Byla to vzdělaná, uměnímilovná a statečná žena z rožmitálského panského rodu, která usilovala o náboženskou toleranci a neváhala se postavit do čela vojska proti křižácké přesile.

Na uctění její památky město každoročně pořádá oslavu na počest královny pod názvem Slavnost královny Johanky, kterou si obyvatelé i návštěvníci připomínají tuto významnou historickou osobnost. Na malé i velké diváky čeká nejen královnin průvod v dobových kostýmech, ale i zábavný doprovodný program včetně dobových her, ukázek dobového bojovného umění v rytířském ležení, střílení na dobové střelnici, návštěva středověké krčmy s tradičními českými lahůdkami nebo i běh s kancem na zádech.

Pro ty z vás, kteří by se chtěli středověkého průvodu a veselice zúčastnit a nemáte svoje vlastní dobové kostýmy je zde možnost zapůjčit si je přímo v Podbrdském muzeu, které najdete v historickém jádru města. Pracovníci muzea  vám rádi pomohou s výběrem toho pravého kostýmu právě pro vás.

Pokud vás unaví veselé reje a zábava kolem královnina průvodu můžete se projít po její aleji. Její začátek zdobí mohutná lípa o obvodu kmene 6,75 m, která se nachází za Podzámeckým dvorem.
Mapa:
GPS:49°36'6.473”N, 13°51'53.363”E
WWW:https://www.slavnostjohanky.cz/
Vložil: Admin
Názory k aktivitě (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!

zpět

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě

Fotky podle věku

Poslední fotky z emailového průvodce rodičovstvím.

ValinkaKubaADÉLKAADELINKAmiláček ADELINKAADÉLKA☺VikiBříško

Emailový průvodce rodičovstvím je zdarma pro všechny rodiče od početí do 6 let věku.

Přihlásit k odběru

(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.