Suroviny: | 500g hladké mouky • 300g Hery • 180g moučkového cukru • 5 vajec • 1 prášek do pečiva • 100g strouhanky • 1kg jablek • hrst vlašských ořechů • hrst rozinek • 1 lžička skořice |
---|---|
Postup: | Odvážíme si mouku a moučkový cukr, přidáme prášek do pečiva a tuto sypkou směs dobře promícháme. Potom oddělíme žloutky a bílky. Žloutky dáme do těsta, bílky necháme zatím stranou. Odvážíme si i Heru a přidáme ji do těsta. Rukama zpracujeme hladké těsto, jednu třetinu z něj oddělíme a dáme ztuhnout do mrazáku. Vymastíme si velký "koláčový" plech, zbývající těsto rozválíme na vále a opatrně ho na plech přeneseme. Válečkem ještě upravíme tak, aby rovnoměrně pokrývalo celý plech. Oloupeme si jablka, odstraníme jádřince a jablka nakrájíme je na plátky. Těsto na plechu posypeme rovnoměrně strouhankou, pokryjeme nakrájenými jablky, posypeme skořicí, ořechy a propláchnutými rozinkami. Z odložených bílků našleháme tuhý sníh a rozetřeme jej po povrchu moučníku. A nyní přijde "zlatý hřeb" hraběnčina moučníku. Z mrazáku vytáhneme ztuhlé těsto a nastrouháme ho na hrubém struhadle rovnoměrně na povrch koláče. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C Koláč je velmi jemný. |
Vložil: | Veru&Honzik03&Viki12&Kubik14 Novákovic rodinka |
Datum: | 22.9.2008 13:57:18 |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.