Suroviny: | Na 4 porce: ňadra ze 2 kuřat • Na marinádu: 2 lžíce medu • 1 lžíce kečupu • 2 lžičky citronové šťávy • grilovací koření • 1 lžíce oleje na osmahnutí • Na omáčku: 1 lžíce oleje • cibule • houby (odhadem 200 g) • 2 lžíce hl. mouky • zakysaná smetana • 4 - 6 stroužků česneku • trochu mandových lupínků a petrželka (nemusí být) • |
---|---|
Postup: | V misce smícháme med, kečup, a citronovou šťávu, maso směsí potřeme a posypeme gril. kořením. Necháme odležet alespoň 2 hodiny, lépe ale přes noc. Očistíme houby a nakrájíme na tenčí kousky (plátečky) a dáme dusit na osmaženou cibulku. Podusíme cca 10 - 15 minut. Na panvi na oleji osmahneme maso (můžeme celé půlky ňader, já jsem každé ňadro nakrájela na cca 6 proužků napříč vlákny, aby bylo maso rychleji hotové), med z marinády trochu zkaramelizuje. Není třeba se toho bát, ale musíme pánev hlídat, aby se karamel nespálil a nezhořkl. Když se maso na povrchu zatáhne, zlijeme zakysanou smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku a omáčku povaříme. Záleží na vlhkosti masa a druhu zakysanky (a také na tom, jak husté omáčky máme rádi), já musela omáčku naředit cca 1/4 l vody. Potom vmícháme podušené houby, ochuíme česnekem a solí a omáčku necháme ještě tak 5 minut "táhnout", aby se chutě spojily. Servírujeme s knedlíkem nebo těstovinami, máme-li, posypeme plátky mandlí nebo sekanou petrželkou. |
Vložil: | Simča, dcery *1988 a 1997 Errin a její rodina |
Datum: | 13.8.2008 17:01:16 |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.