PišotAutor: Romčátka , 20.12.2009 2:07:12
Jedno z tradičních štědrovečerních jídel slovenských Romů
Suroviny 4 brambory • jeden žloutek • 1/2 kg hrubé mouky • máslo nebo olej • sůl • pepř Postup Dnes vám nabídneme recept na tradiční romské jidlo - pišot. Nejdříve vám prozradíme, jak pišot připravuje Lubomíra Oláhová ve své Nejen romské kuchařce. Brambory uvaříme ve slupce a oloupeme. Nastrouháme na struhadle, osolíme, přidáme vejce a promícháme s moukou. Zpracované těsto vyválíme na tenkou placku a nakrájíme na menší čtverečky. Nyní záleží jen na vás, jakou náplní čtverečky plníte. Může to být ochucený tvaroh, tepelně upravené kysané zelí nebo povidla. Náplň klademe na čtverečky tak, aby se daly slepovat na okrajích. Dobře slepené čtverečky dáme do osolené vařící vody. Vybírají se cedníkem, jakmile vyplavou na povrch. Ještě teplé se polévají máslem. Pišot se ale vaří i jednoduchým způsobem. Jak, to nám řekla Simona Ličartovská.
Pišot (fotografie z knihy Lubomíry Oláhové Nejen romská kuchařka) "Dá se hrubá mouka podle toho, kolik chcete dělat kusů, sůl a voda. Udělá se těsto, musí se rozválet, nesmí být ani tvrdé ani měkké a musí být slabé. Plní se bramborami nebo marmeládou, zelím či masem, čímkoliv." Zobrazeno doposud 3004 x.
|
Všichni uživatelé |