Recepty Fotoalba Deníky Vzkazy
    

Špekové knedlíky

Autor: Simča, dcery *1988 a 1997 , 4.2.2024 23:04:31
Další „knedlíková“ příloha pro ty, kdo neradi kynuté nafoukle knedlíky. Inspirovala jsem se u Flo (Kuchařka pro dceru).
Špekové knedlíky
Suroviny
150 g včerejšího pečiva (nebo 115 g předem usušených pečivových kostek) • 1 lžíce sádla • 100 g uzeného špeku nebo slaniny • 1 vejce • 60 ml mléka • 1 lžíce (15 g) hrubé mouky • ½ lžičky soli • 1 lžička oleje na potření pařáku
Postup
Pečivo nakrájíte na centimetrové kostky, rozprostřete je na plech nebo tác a nechte při pokojové teplotě do druhého dne proschnout. Sem-tam můžete lehce promíchat rukou, aby se prosušilo ze všech stran. Pokud už máte ze dříve nasušeno ve spíži, je váha suchého pečiva cca 115 g.
Špek nakrájíte na drobné kostičky. V malém kastrůlku rozehřejete lžíci sádla a špek na něm pomalu prohřejte, až se z něj začne vypékat další tuk. Smažíte asi 5 minut, až se kostičky začnou barvit dozlatova. Nevypékejt zbytečně dlouho, byly by tuhé.
Vysušené pečivo nasypte ke špeku, promíchejte a nechte 5 minut chladnout. V misce rozkvedlejte vejce, mléko a sůl. Do pečiva vmíchejte mouku, potom přilijte vaječnou směs a znovu promíchejte. Nechte odstát cca 20 minut.
Do hrnce nalijte 2 cm vody, vložte olejem potřený pařáček na knedlíky. Směs rozdělte na šest dílů, a z každého v dlaních vytvarujte a upěchujte kouli. Důkladně zmáčkněte, aby se nerozpadala.
Knedlíky položte na pařáček, přiklopte poklicí a v páře vařte 20 minut. Po uvaření nemusíte knedlíky propichovat, nesrazí se.
Oznámkujte recept (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 160 x.

Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.