Nejlepší bavorské vdolečky, jaké jsem kdy jedla :-) !!!Autor: Veru + Maxa 09/10 + Berý 06/12 , 6.5.2009 11:22:16
Suroviny Na těsto: • 20g droždí • 250 ml mléka • 2 PL cukru • 1/2 čl soli • 2 PL rumu • 2 PL změklé Hery • 1 vejce • 1 žloutek • 500g polohr. mouky • • Na ozobení: • marmeláda/džem (nejlepší je jahodový) • zakysaná smetana • na posypání nastrouhaný tvrdý tvaroh Postup Všechny suroviny dáme do DP na program Těsto, nebo klasicky vypracujeme kynuté těsto.
Po vykynutí dáme na vál, rozdělíme na 2-3 části a vyválíme na placku tlustou 0,5-1 cm. Skleničkou, nebo hrnečkem krouživým pohybem vykrajujeme kolečka, která necháme přikrytá ještě tak 20 min kynout. Rozehřejeme si v hrnci větší množství oleje ( vdolečky musí plavat), a když je dost horký ( to uvidíte, jsou tam bublinky), uděláme druhým koncem skleničky ( nebo štamprlátka, nebo širším koncem vajíčka...) postupně do koleček ďůlek a vhodíme vdoleček do oleje, a to ďůlkem ke dnu. Pozor, abyste neměli vdolečky moc těsně u sebe, během smažení nabydou. Až začnou vdolky kolem krajů zlátnout (nikam neodcházejte, jde o velmi rychle .-)), otočíme a smažíme z druhé strany. Potom je vyndáme a já je kladu na plech vyložený ubrouskama, aby se odsál olej a nebyly moc mastné. Pak už je jen ozdobíme - do důlku dáme lžičku džemu, na to lžičku a více zakysané smetany a posypeme strouhaným tvarohem. Můžete také zkusit obměnu - potřít vdolek rozpuštěným máslem a " namočit " jej do talířku s kakaem s trochou moučkového cukru. Jsou výborné, jen se rozplývají na jazyku. Zobrazeno doposud 1010 x.
|
Všichni uživatelé |