Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník *** začínáme s příkrmy ...


[<<Předchozích 10] Články 1111 z 11 
 Výživa kojence ve věku 6-9měsíců - pokrač.*** začínáme s příkrmy ...

Oběd

První týden zahajte jednosložkovým příkrmem. Pro první lžičku je vhodná mrkev. Mrkev povařte ve vodě a poté rozmačkejte vidličkou na pyré. Vmíchejte 1-2 čajové lžičky (dle množství připraveného pokrmu) kvalitního rostlinného oleje (slunečnicový, olivový, kukuřičný). Zpočátku dítěti nabídněte jen několik lžiček před poledním krmením. Na závěr jej dokrmte mlékem (mateřským nebo umělým kojeneckým, jak jste dosud byla zvyklá). Během následujících dní pak množství mrkve zvyšujte až do dávky, která dítě zasytí a nebude třeba ho dokrmovat mlékem. Jiný druh zeleniny zatím nepodávejte.

Druhý týden podávejte v poledne příkrm se dvěma složkami, k mrkvi tedy přidejte druhou složku, vhodné jsou brambory. Příprava je stejná, mrkev a brambory se povaří ve vodě, přidejte trochu kmínu. Uvařené vše rozmačkejte vidličkou na pyré, opět vmíchejte rostlinný olej a podávejte.

Třetí týden můžete v poledne k dvousložkovému příkrmu přidat složku třetí, a to maso. Vhodné je libové kuřecí maso, v množství do 20 g denně, uvařené společně s mrkví, bramborem a trochou kmínu. Uvařené rozmixujte, vmíchejte 2 čajové lžičky rostlinného oleje, dle potřeby nařeďte kojeneckou vodou či vývarem a podávejte. (Až doposud neměňte zvolený druh zeleniny.)

Pokud dítě takto připravovanou polední stravu toleruje, můžete mu začít obměňovat jednotlivé složky. Vhodné druhy zeleniny a masa naleznete v přehledu níže. 1x týdně (od 7. měsíce) můžete maso nahradit dokonale uvařeným slepičím žloutkem. Brambory můžete střídat s rýží - vhodný je v úvodu např. typ Basmati (je k dostání např. od firmy Uncle Bens, ve varných sáčcích), s bezlepkovými (a ještě lépe také bezvaječnými) těstovinami, s dalšími bezlepkovými obilovinami (proso - jáhly, pohanka). Od ukončeného osmého měsíce se obvykle povoluje také zavedení potravin s obsahem lepku (pšenice, ječmen, žito, oves,…).

Rychlost, jakou budete zavádět další příkrmy do jídelníčku Vašeho dítěte (tj. večeři, dopolední a odpolední svačinku), závisí v podstatě na Vás a Vašem miminku. Doporučuji pokračovat podáváním večeře.

Večeře

K náhradě večerní dávky mléka jsou vhodné různé druhy kojeneckých instantních bezlepkových kaší, které jsou běžně dostupné v obchodech i lékárnách. Jedná se o kaše rýžové, kukuřičné, event. i pohankové. Návod k přípravě naleznete na krabici. Kaši nemléčnou můžete připravovat do vybraného kojeneckého mléka, odstříkaného mléka mateřského nebo také do kojenecké vody. Kaše mléčná se připravuje do převařené kojenecké vody. Kaše je možné ochutit bezmléčným margarinem a např. karobovým práškem (jedná se o náhražku kakaa, které je pro děti významným alergenem; karob je prášek ze svatojánského chleba a k dostání je nejen v prodejnách zdravé výživy). Kaši dítěti podávejte také lžičkou z misky. Nenabízejte mu ji z láhve, i když je to postup pro dítě i pro vás jistě pohodlnější.

Dopolední svačinka

Ke svačinkám vůbec doporučuji dítěti podávat ovoce a zeleninu. Dopoledne můžete sáhnout po poněkud hutnější stravě, jakou je třeba banán. Banán oloupejte a odkrojte asi centimetrovou špičku. Pak ho lze vidličkou rozmačkat, až „zkašovatět“. Banány ovšem nedoporučuji dávat dětem příliš často. Ovoce nesmí nikdy obsahovat pecky a slupky (nebezpečí vdechnutí). Ovoce či zeleninu krátce poduste a poté rozmixujte na pyré. Dušením snížíte možnost vzniku případné alergické reakce.

Odpolední svačinka

Opět zvolte nějaký druh ovoce nebo zeleniny. Vhodné druhy ovoce opět naleznete v přiloženém seznamu; obvykle se doporučuje začínat s jablíčkem.

Od 7. měsíce také můžete zkusit bílý jogurt (bez ovocných příchutí), event. smíchaný s čerstvým podušeným ovocem, o kterém již víte, že je Vaše dítě toleruje.

Jako svačinky si také můžete vybrat ze široké nabídky vyráběných přesnídávek. Na tomto místě bych Vás chtěla pouze upozornit na to, že většina dostupných přesnídávek je doslazovaná sacharózou (řepným cukrem), jejíž nadbytek není pro kojence příliš vhodný. Ale budete-li pečlivě číst etikety, jistě najdete i výrobky nepřislazované (např. jablečno-borůvková přesnídávka firmy HIPP, jablečno-banánová od firmy HAMI, meruňková nebo jablečná od firmy DEVA, jablečná od HAMÉ, apod.). Zda si vyberete výrobek slazený či nikoliv, opět záleží jen a jen na Vás. Vždyť prakticky pouze ve Vašich rukou je výživa Vašeho děťátka a tím také stav jeho organismu v jeho budoucím životě.

Všechny tyto příkrmy postupně zaveďte do jídelníčku svého dítěte a nahraďte tím jednotlivé dávky kojení (či láhev kojeneckého mléka). Určitě bude postačovat, pokud se vám to podaří do konce devátého měsíce věku dítěte. Se zaváděním nových potravin nespěchejte, vždy podejte pouze jednu novou potravinu a vyčkejte aspoň 1-2 dny ke zjištění její tolerance u dítěte.

Více ...
Vložil: Gabcik+Žofka/02+Amálka/05 dne 26.1.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
[<<Předchozích 10] Články 1111 z 11 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.