Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

FIMO HMOTA

http://www.hobby-info.cz/art.php?id=fimo

Autor: Zdenka +4 , 1.5.2007

FIMO:


Polymerová hmota (u nás je k dostání pod značkou FIMO ve 48 barvách) je lehká a měkká hmota. Snadno se modeluje, nelepí, neosychá a jednotlivé barvy můžete mezi sebou míchat a vytvářet tak mnoho dalších odstínů a barev. Hotový výrobek se zapéká v troubě při 130°C po dobu 30 minut.Pro práci s polymerovou hmotou existuje mnoho různých technik. Můžete vyrábět zvířátka, korálky, napodobeniny vzácných kamenů apod. Zkrátka pokud si polymerovou hmotu oblíbíte máte se stále co učit a objevovat. Já jsem pro Vás vybrala techniku, které ve výsledku vypadá velmi efektně a přitom není tak náročná.


Několik tipů pro práci s hmotou:



  • Při práci udržujte vždy čisté ruce. Zvláště tmavší barvy trochu špiní a mohli byste si tak nechtěně obarvit další části výrobku. Hlavně na bílé barvě je vidět všechna špína.

  • Na výrobku můžete pracovat i několik dní, důležité ale je ho vždy zcela zakrýt, aby se na něj nechytal prach.

  • Všechny zbytky hmoty můžete znovu použít, proto je nevyhazujte.

  • Hmotu můžete použít na všechny materiály, které vydrží následné zapečení v troubě (sklo, kov …).

  • Aby se hmota nepřilepila, vyložte plech pečícím papírem.

  • Pokud zapékáte větší množství výrobků, polymerová hmota je docela dost cítit, není to ale nebezpečné. Přesto nedoporučuji zapékat například při vaření. Připravte se na to, že místnost bude třeba po zapékání vyvětrat.

  • Hlídejte dobu a stupeň pečení, výrobek by se vám mohl, zejména zespoda, připálit. Někdy je lepší navolit nižší teplotu a delší čas pečení, například když se bojíte aby Vám výrobek nepraskl, například zdobíte-li polymerovou hmotou sklo.

  • Po zapékání nechte výrobek pomalu vychladnout.

  • Po zapečení můžete výrobek nalakovat, lak může být speciální nebo stačí obyčejný lak na nehty.















Pomůcky



  • Polymerová hmota Fimo (různé barvy);

  • váleček z umělé hmoty (lze koupit v domácích potřebách);

  • nůž;

  • potravinová fólie (lze využít jako podložku nebo na ochranu výrobku);

  • zrcátka (buď ty které najdete doma nebo koupíte v drogeriích, či zverimexech).

  • Materiál a pomůcky 

Krok 1


Nejdříve si vyberte barvy, které budete chtít na výrobek použít. Buď různé odstíny jedné, nebo víc barev, které spolu budou ladit. Já jsem pro začátek vybrala odstíny modré, které doplňuje bílá. Vzor se bude skládat z několika částí. Začneme částí 1.



Krok 1 - část 1 Část 1


Vyválejte plát modré a bílé barvy a seřízněte, tak aby se dohromady spojily v obdélník (viz a). Vyválejte a přeložte spodní část plátu k vrchní (viz b) a opět vyválejte a přeložte. Postup několikrát opakujte. Počet opakování se liší dle tloušťky plátu. Při posledním válení vyválejte plát opravdu důkladně a pak opatrně srolujte do válečku (viz c a d).


POZOR: důležitý je zde postup překládání, vždy překládejte stejnou spodní část k vrchní. Pokud byste postup obměnili nedosáhli byste pak tíženého efektu přechodu barev ze světlé do tmavé.


TIP: Pokud byste chtěli, aby barvy přecházely z tmavé do světlé pozici barev vyměňte.


Krok 1 - část 2


Část 2


Vyválejte plát modré (nyní zvolte světlejší odstín) a bílé barvy a vyřízněte dva obdélníky stejné velikosti. Bílý plát přiložte na modrý a opatrně srolujte. Vnikne Vám tak spirála.


Krok 1 - část 3


Část 3


Opět vyválejte plát modré a bílé barvy, seřízněte a dejte na sebe. V polovině opět seřízněte a dejte na sebe (viz a). Vzniknou Vám tak proužky nebo čtverečky (viz b a c). Vyválejte bílé barvy, hotové proužky na něj vyskládejte a opět smotejte do spirály (viz d).


Krok 2


Krok 2


Nyní jsou hotové všechny části budoucího obrazce. Válečky ještě jednou uválejte tak aby se všechny vrstvy spojily a aby válečky měly stejnou délku. Z každého válečku pak opatrně odkrojte podél tak 1/3 (viz a). Válečky pak poskládejte seříznutou stranou ven!, zbylé mezery vyplňte zbytky hmoty (třeba tou, kterou jste seřízli) a vytvarujte trojhran (viz b).


Krok 3


Krok 3


Trojhran nařežte na stejně silné plátky a poskládejte k sobě. Z jednoho trojhranu můžete vytvořit několik motivů (viz a a b). Pokud Vám vzniknou mezery vyplňte je hmotou. Nakonec vzniklý motiv opatrně vyválejte (nejlépe přes potravinovou fólii), tak aby se jednotlivé části spojily. K vzniklému motivu můžete přidat i okraj (viz c). A a b jsou výrobky před upečením, c a d po upečení. Jak vidíte, barvy po upečení ztmavnou.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 4 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 2135 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.