Základní praktické pokyny pro realizaci stravy těhotné ženy – resp. před otěhotněním
1) jezte větší počet menších jídel – pokrmy, které vyhovují matce a přitom nezpůsobují zažívací potíže či alergie ( možno brát v potaz i krevní skupinu, nezačínejte však s výživou podle krevních skupin až v těhotenství)
2) Vyhýbejte se potravinám nadýmajícím: čerstvé pečivo,chléb, kvasnice,luštěniny, květák, kedlubny, cibule, pórek, někdy jablka,hlávkový salát, hrušky…
3) Nejezte smažené a na tuku pečené pokrmy
4) Nepijte kávu ani silný černý čaj a limonády, mimořádně trochu Coca coly
( důvody zvyšování tepové frekvence a návyk na kofein)
5) Zvyšte konzumaci vhodných tekutin – důvodem je omezení rizika zácpy a také zabránění přetížení ledvin. Jsou to: stolní vody a lehké minerálky, občas zelený čaj, častěji ovocný čaj, kvalitní a stolní vodou ředěné nekonzervované a nedoslazované 100% džusy z NECITRUSOVÉHO ovoce a občas čisté zeleninové šťávy z nenadýmavé zeleniny.
6) Nepijte vodu z vodovodu a nevařte z ní minimálně po dobu těhotenství a kojení.
7) Vyvarujte se některých bylinkových čajů – kupujte pouze určené pro těhotné ženy
8) Nejezte žádné konzervy a polokonzervy, žádné uzeniny. Jediná výjimka je doma znovu krátce povařená nebo opečená krůtí šunka.
9) Vejce jezte pouze čerstvá, raději uvařená natvrdo.
10) Omezte nevhodné sladkosti a používání řepkového cukru. |