Vezmeme 14 dkg černé žitné a 14 dkg pšeničné mouky a dáme na mísu. Do mouky rozklepneme 2 celá vejce, přidáme 3x na špičku nože čisté sody, rozdrcené perníkové koření (2 hřebíčky, špetku anýzu, 2 badyány, špetku skořice), 7 dkg teplého medu, 21 dkg práškového cukru, strouhanou pomerančovou kůru, 5 dkg mandlí a všechno dohromady umícháme v těsto, které necháme přes noc rozležet. Ráno rozválíme na 1 cm vysoko a vykrajujeme formičkami zákusky, jež klademe na pomazaný plech a zvolna pečeme. Upečené potíráme bílkem a vychladlé zdobíme cukrovou polevou a sekanými mandlemi.
Recept je z kuchařky od Kejřové ze 20. let 20. století, kterou jsem zdědila po babičce. Já je rovnou dělám z dvojité dávky, jinak se hned sežerou. :-) Žitná mouka, pokud neseženete, není nutná, dá se to udělat jen z pšeničné, ale právě po té žitné mouce mají pak perníčky krásně zlato-hnědou barvu. Perníkové koření, pokud nemáte moždíř nebo se vám nechce drtit, se dá koupit i v sáčku v sámošce. Důležitá je ta soda, aby byly nadýchané a změkly. Dobrou chuť.
|