Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Medovník

Autor: Míša+Klárka09/03 a Matěj 12/06 , 10.11.2005

Ingredience:


Těsto: 450 g hladké mouky


            185 g moučkového cukru


            185 g másla nebo margarínu


            1 vejce


            1,5 lžičky jedlé sody


           2 lžíce medu


           4 lžíce mléka


Krém 1: 250 ml šlehačky


             250 ml zakysané smetany


             250 g mletých vlašských ořechů


             250 g moučkového cukru (pokud dělám i krém 2 tak stačí 2 lžíce)


Krém 2: 1 ks Salko


              250 g másla



Rozvar: 20 ml vody


              10 ml rumu


              30 g krupicového cukru


Na posypání: strouhaný perník (neměla jsem ho, použila jsem balíček oříškových BeBe sušenek)


                        mleté vlašské ořechy (dala jsem hrst)


                        instantní káva


Pokud děláte oba krémy, stačí udělat z polovičního množství, já jsem udělala celé a zbyla mi jen troška, dělala jsem tlusté vrstvy. Rozvaru byla jen troška, jen jsem díly pokapala, pokud chcete hodně polévat tak udělejte větší množství.


Popis přípravy:


Těsto: Cukr, máslo, vejce, med a mléko nahřejeme nad vodní parou do zhoustnutí a ztmavnutí. Asi 10-15 minut. Necháme vychladnout, před vychladnutím přidáme jedlou sodu. Do prochladlé směsi přisypeme mouku a řádně propracujeme. Těsto necháme odležet v ledničce (nechala jsem 24 hodin). Poté vyválíme 5-7 stejných tvarů (podle rady jsem válela mezi 2 potravinářskými fóliemi a vykrajovala pokličkou o průměru 21 cm). Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem při teplotě 180-200 °C asi 5 minut. Po upečení ihned sundáme z plechu. Pozor, placky jsou měkké, ztvrdnou až po vychladnutí. Sundávala jsem i s pečícím papírem a nechala na něm vychladnout.


Krém 1: Svaříme šlehačku s ořechy (až je z toho hodně hustá hmota, pozor připaluje se). Po vychladnutí vyšleháme, přidáme cukr a zakysanou smetanu.


Krém 2: Salko vaříme asi 2 hodiny ponořené do vody (uzavřenou plechovku). Po vychladnutí vyšleháme s máslem.


Rozvar: Svaříme vodu, cukr a rum asi na polovinu množství.


Vychladlé placky potíráme rozvarem a krémem a skládáme na sebe. Pokud máme oba krémy, střídáme je. Vršek dortu a boky také potřeme (smíchala jsem zbytky obou krémů) a posypeme směsí strouhaného perníku, sekaných vlašáků a instantní kávy. Je dobré nechat medovník alespoň dva dny rozležet.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 466 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.