Ingr. 4 vepřové kotlety, 150 g nastrouhaného sýra, 1 sklenka bílého vína, máslo, 2 lžíce hladké mouky, 1 sklenka mléka,pepř, muškátový oříšek,sůl.
Kotlety naklepete, po okrajích lehce naříznete, opepříte, osolíte, obalíte v mouce a zprudka na pánvi po obou stranách opečete. Zapékací misku vymažte máslem, vložíte do ní kotlety a dáte na 7-8 minut do horké trouby. Štávu z pánve zatím zalijete sklenkou vína a na mírném ohni pár minut povaříte. Mezitím si připravíte sýrovou omáčku: Na pánvi rozehřejete trochu másla,zasypete hladkou moukou a mícháte, až vám vznikne bílá jíška. Zředíte ji postupně sklenkou horkého mléka, osolíte, opepříte, stále mícháte. Přisypete 50g strouhaného sýra, okořeníte špetkou muškátového oříšku, pořádně rozmícháte. Kotlety v zapékací míse zkropíte šťávou z pánve, zalijete sýrovou omáčkou a vydatně posypete zbylým strouhaným sýrem. Vrátíte do trouby a necháte 10 minut gratinovat. Dobrou chuť.
|