Základní praktické pokyny pro realizaci stravy těhotné ženy – resp. před otěhotněním
11) Nejezte instantní polévky.
12) Omezte používání polévkového koření a masoxu, vegety…
13) Nikdy nejezte prošlé potraviny
14) Jezte co nejvíce čerstvých potravin a pokrmů, zbylá jídla nedojídejte druhý den!
15) Nejezte před spaním.
16) NIKDY nedržte hladovku, s výjimkou krátkého několikahodinového období
( někomu vyhovuje držet půst na novoluní…. max. ale 24 hodin a pít čaje)
17) NIKDY se nesnažte v těhotenství zhubnout!
18) Nepoužívejte a nejezte potraviny s umělým sladidlem
19) Omezte na minimum chemicky ošetřené potraviny
20) Omezte na minimum přesolené potraviny ( uzeniny a sýry – hlavně tavené!)
21) Nejezte plísňové sýry, kvasnice, majonézu, tatarskou omáčku a kupované dresinky
22) Zcela vypusťte syrové, nebo jen uzené a nevařené maso, vejce, mořské plody…
23) Při chuti na kyselé nejezte kyselé ryby a už vůbec ne v majonéze! ( ideální je rychlokvašená zelenina zvaná pickles neboli česky rychlokvašky, domácí jablečný ocet a kysané- nesterilované zelí.)
24) Můžete nahradit kravské mléko přípravkem ze sušené syrovátky např. firmy PROMIL PML Nová Bydžov. Syrovátkové bílkoviny jsou nejvhodnější
25) Není pravdou pít litry mléka v domnění, že je potřebuje plod pro svůj vývoj!!!!
26) Nakonec výběr tuků – střídejte AB máslo a pomazánkovým, omezte konzumaci margarínů ( přijatelný je Alfa Plus) používejte za studena lisovaný olivový olej a lněný olej, protože tuky jsou pro těhotnou ženu v přiměřené míře velice nutné!
Z knihy RNDr. Petra Fořta
|