Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Klonování

Klonováním lze na fotografii odstraňovat vady, poškození nebo odstranit nežádoucí objekty z fotografie ( = nadále místo oprav). Je to piplačka a postup pro hračičky, takže tato technika bude používána spíše výjmečně - u zvláště zajímavých snímků.

Autor: Simča, dcery *1988 a 1997 , 5.8.2006

Na ilustraci budu používat tu fotku "na trávníku", kterou jsem uparvovala včera. Nejprve jsem si ji otočila, abych srovnala horizont a potom začaly klonovací orgie :-)


1) Na nástrojové liště stisknete klonovací razítko (v levém sloupci 6. odshora - tvar razítko :-D), a tím se ve spodní části lišty otevřou možnosti nastavení konovacího razítka (jejich popis viz níže).





2) Na fotografii si vyhlídněte místo, které má podobnou barvu, stín a vzor, jako místo oprav. Toto místo bude "místo zdrojové".


3) Klikněte na zdrojové místo za současného držení tlačítka CTRL - tím "naberete" otisk zdrojového místa do razítka


4) Pusťte CTRL i tlačítko myši a přeneste myš na místo oprav.


5) Na místě oprav stiskněte levé myšítko a pohybujete se po obrázku, až vadu zacelíte.


6) Zvláště při opravě větších ploch se může stát, že se na opravovaném místě začne objevovat pravidelný vzorek. Tomu se zamezí opakovaným vybíráním různých zdrojových míst.





7) Při práci na detailech (v okolí objektů, které chceme nechat) si foto zvětšíme a současně zmenšíme velikost razítka (Poloměr)






8) Pro plynulost přechodů lze používat různou sytost razítka (Neprůsvitnost)


9) Zaškrtávací okénko "Nepohyblivý" -
a) nezaškrtnuto: zdrojové místo se pohybuje - tak vzniklo chlapečkovi s konvalinkami dvojče (prostě okopíruje vše, co přejíždí zdrojová poloha razítka)






b) zaškrtnuto: razítko si "zapamatuje" zdrojové místo a tento jediný otisk pak opakovaně nanáší tam, kde je tažen kurzor myši. Na příkladu jsem kurzorem netáhla, ale v malých odstupech klikala, čímž jsem dosáhla opakovaného otisku obličeje. Velikost razítka byla nastavena na 100, aby se otiskl celý obličej, sytost jsem postupně ubírala od 100 přes 80, 60...20, aby se obličej vytrácel.

Na tomto obrázku nějak nevidím důvod vytvářet chlapci "ducha", ale úmyslně jsem použila stejný obr. , aby vynikl rozdíl mezi zaškrtnutým a nezaškrtnutým okénkem "Nepohyblivý"

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1775 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.